bugün

bir gün benim ülkem şu soruyu düşünmeye başladığında kazanacak

(bkz: ordu neden var)
(bkz: anarşizm)
(bkz: bir eğitim kurumu olarak tsk)
(bkz: bir kemalist halk okulu olarak tsk)
(bkz: askerde alınan dersler)
milli ordular demokrasilerin teminatıdır. paralı ordular tarihin en eski çağlarından beri çok tehlikeli olmuştur.

romalılar lejyonu asla roma şehrine sokmazlardı . fransada kendi ana karalarında hiç lejyoner birliği yoktur.
tsk'nın neden ısrarla bu yöntemden kaçındığını merak eden kişinin sorusudur.

cevabı aslında birçok kişi tarafından biliniyor. mevzu ordunun askeri yönden zayıflamasından duyulan endişe değil, siyasi yönden zayıflamasından duyulan kaygıdır. tsk her zaman ülke yönetimi ve halk üzerinde baskın olmak istiyor. herkesin zorunluluk içerisinde kendine gelmesi ve hatta hesap vermesini istiyor. olay bundan ibaret.
türkiye'de yavaş yavaş bazı şeylerin farkına varan insanların sormaya başladığı soru. peki ne bu sorunun cevabı? birçok açıdan cevaplar var. bunlardan bir tanesi de, tamamen tsk'nın yönetim kademesini etkiliyor.

katılın veya katılmayın, tsk türkiye'de büyük bir güçtür, değil mi? yani gerekli gördüğü zaman, çıkar ekranların karşısına, pat pat söyler söylemesi gerekeni kendi çapında. internetten yayınlar veya bildiri şeklinde. bazıları bunu yanlış bulur, bazıları gerekli bulur, konu bu değil. eğer profosyonel orduya geçersek, öyle anayasa manayasa da gerekmez, tsk'nın tepesindeki kişilerin yaptırım gücü azalır, söylemlerinin kıymeti azalır. kendi çaplarında balans ayarı çekemezler kolay kolay ülkeye sadece iki çift laf ile. altınızda 1,5 milyon küsur, mecburi hizmetini yapan ve size karşı koyma lüksü, hakkı olmayan insan var, düşünsenize bu gücü...
orduları tank ve tüfeklerden ibaret zanneden şahısların cevabını anlayamayacağı, en azından yanlış soru sorduğu için iyi niyetle sorsa bile tam doğru cevap alamayacağı sorudur. öncelikle türk silahlı kuvvetlerinin modernleşme-profesyonelleşme çalışmaları çok öncesine dayanmaktadır. profesyonelleşme yalnızca zorunlu askerlik süresinin kısaltılması ya da zorunlu askerliğin kaldırılması değildir. profesyonelleşme her rütbeden personelin daha iyi eğitilmesi, mesleğe daha iyi adapte edilmesidir. bunun için açılan okullar, mevcut kurumların geliştirilmesi en önemli kanıtlardır. bu yüzdendir ki silahlı kuvvetlerimizi özel kuvvet birimleri parakros şampiyonalarında birinci gelmekte, çeşitli tatbikatlarda * en başarılı hava kuvvetlerinden olmaktadır. bunları bir yana bırakmak istiyorum şimdi. silahlı kuvvetlerin gücü belirttiğim gibi yalnızca topundan tüfeğinden gelmez. ülkelerin silahlı kuvvetlerini güçlü kılan köklülüğü ve anlayışıdır. profesör doktor ümit özdağ'ın da belirttiği gibi amerikan ordusu üstün ateş gücü, alman ordusu genelkurmayı ile ön plandadır. bu durum, türk silahlı kuvvetlerinde de değişecektir elbette. silahlı kuvvetlerimizin temeli personelin, savaşçının kahramanlığı ve silahlı kuvvetlerin millet ile olan bağının gücü ile doğru orantılıdır. bu silahlı kuvvetlerin kişiliğidir. gündelik hayatta dahi kendi kişiliğinden uzaklaşmış insanların başarılı olamadığı ortadayken milyonların karakterini yansıtması gereken silahlı kuvvetlerde bu mümkün müdür? kaldı ki dünyanın en modern ordularından olan israil ordusu da zorunlu askerlik yaptırmamakta mıdır? nüfusu azdır, evet. koşullar bunu gerekli kılmıştır. tıpkı tsk nın karakterinin milletin karakteri olması zorunluluğu gibi. netice olarak bilmediğimiz konular hakkında, dar ufkumuzla yorum yapmayalım. bir konu hakkında konuşacaksak biraz tarih öğrenelim, bir iki kitap okuyalım.

ekleme: profesyonel ordunun gelmesiyle, terörle mücadeledeki kayıpların yok olacağını zanneden bilgi fukarası zavallılar da var. kendilerine ırak örneğini vermek istiyorum önce. ırak örneği belki tam oturmayabilir çünkü çatışmalar şehir içinde geçmektedir genelde. ancak afganistandaki çatışmalar ile ülkemizdeki çatışmalar tamamen uyuşmaktadır. coğrafi yapı özellikle de bir kıyaslama yapmamıza imkan sağlıyor. profesyonel ordu çığırtkanı arkadaşların amerikan ordusunun afgan topraklarında verdiği kayıplara bir bakmasını rica ederim.
Anasını satayım sanki profesyonel ordu olsa profesyonel askerler götünde mayın detektörüyle orduya katılacak aracıyla toprak yolda giderken mayını 1000 metre öteden sezecek ve o mayın patlamayıp ölmeyecekler.

Profesyonel ordu olsa dağınbaşında arazi arama taraması yapan askerler profesyonel oldukları için görünmez olacaklar o kadar büyük arazide kolay kolay farkedemeyecekleri 3-5 teröristin taciz ateşine maruz kalıp ölmeyecekler.

Profesyonel ordu olsa bölge halkına devlet burada demek için kurulan karakollardaki askerler baskına uğramayacak uğrasalar bile üzerlerindeki kurşun yansıtıcılarla 180 derece gelen kurşunu geri yollayacaklar.

Sen Kuzey Irak'ı teröristlerin başına yıkmadığın sürece o adamları durduramazsın, dağda üç-beş it peşinde dolaşırken açık hedefsindir ister bordo bereli ol ister piyade.
soru başlığa el cevap; çünkü gerek yok.
ülke için çok tehlikelidir. parayla askerlik yapan parayı verene çalışır. profesyonel askerlik saçmadır.

uzmanlık eyvallah. ama paralı yada profesyonel askerlik zırvalıktır.
profesyonel asker, daha eğitimli, tecrübeli ve hayatını o işe adadığı için en ufak taciz ateşinde en doğru yere saklanmak, teröristin beynini gece gündüz hayatını adadığı nişancılıkla dağıtmak, panikten dostunu vurmamak, silah sesinde ürkmemek gibi eylemlerden başka işi hayatında yapmayacak askerdir.

profesyonel asker, 20 30 senelik bir süre boyunca sadece ve sadece savaşmayı hayatı belirleyecek insandır.

E aradığınız bu değil mi?

tsk böyle aslanlarla donansa, pkk silah çekmeye tırsmaz mı? iyice şehirde saklana saklana kürt halkını da bıktırmaz mı?

bu soruları sorunca neden bazıları öfkeye kapılıyor?

Ne saklıyorsunuz?
bildiğiniz gibi son 15 yıldır tsk'nın profesyonel orduya geçmesi istenmekte ancak 15 yıldır yapılmamaktadır. nedenleri nedir hep merak edilmiştir.
art niyetle sorulmuş bir sorudur. bunu soran yazarın, eski entrylerinden nasıl biri olduğunu zaten bilmekteyizdir.
profesyonel orduya geçiş için oldukça büyük bir ödenek gereklidir ve bu ödenek bir defalık değil, her ay gereklidir. bu da hükümetin işidir. ödeneği hükümet sağlar.
henüz terörü bitirme konusunda tsk içerisinde görüş birliği sağlanamadığının göstergesidir.
Gayri safi milli hasılanın %70 i yetmiyorsa profesyonel orduya geçmeye daha ne yetecek onu ben de bilemiyorum.
-----profesyonel ordu/@fidelcastro--
şu anda kurulmakta olan ordudur.

tsk 50 bin askerlik vurucu güç eğitmekte. profesyonel ordu elemanı olacak kişileri tsk bünyesine katabilmek için personel alımları ve eğitimi yapmakta.

kısa vadede sonuç beklenebilecek bir şey değildir bu. yerleşmesi zaman alacak.

- siyasilerin desteği olmadan yine kayıpları çok önlemesini bekleyemezsiniz.
- karakol sistemi siyasi destek almadan kaldırılamaz.
- halk büsbütün pkk ile yüzyüze gelir
- lakin öncelikle karakol sisteminin gözden geçirilmesi lazımdır. bunun için de akil bir siyasi irade gerekir.
- pkk'nın para muslukları kesilir
- barzani'nin yüzlerce şirketine yaşam hakkı tanınmaz mesela
- ab ile abd götü yalanmaz mesela
- pkk terörüne destek veren siyaset izlenmez mesela
- temiz siyaset gelir, dokunulmazlık kalkar, tsk'nın operasyonları engellenmez mesela
--profesyonel ordu/@fidelcastro--

(bkz: türkiye siyasetinde kürt sorununun belirlenememesi/@fidelcastro)
(bkz: terörden nemalanmak)
profesyonel orduya geçiş öyle kolay bir iş değildir. öncelikle sağlam para gerektirir. ayrıca askerlik sisteminde de bazı değişiklikler şarttır. profesyonel ordu'ya alınacak askerlerin eğitimi de cabasıdır. kısa sürede hallolabilecek bir şey değildir. kaldıki terörün azdığı bir dönemde bu olay imkansızdır.
siyasal destek olmadan terörün biteceğine inanan safdillerin aymazlıkla yazdıkları başlıklardan biri daha.
tsk ile ilgili merak edilen bir çok sorudan sadece biridir.
(bkz: amatör stayla)
belki de çok kıymetli müttefiklerimizin böyle istemesindendir.

(bkz: böyle buyurdu zerdüşt)
kanla beslenenleri aç bırakmamak içindir.