bugün
- yılmaz güney izleyip ahmet kaya dinleyen tip8
- bik bik kız kaçırdı8
- gammazın gammazlanması2
- sinirlenip üç beş yazarı tokatlamak4
- tarhana içenlerin köylü ve eğitimsiz olması10
- muslettin amca6
- reels izleme bağımlılığı6
- abdullah öcalan9
- yılmaz güney filmleri2
- alparslan kuytul13
- nervio yu gammazlamak2
- güzel kızların sözlüğün yolunu kaybetmesi3
- fenerbahçe biraz sert biraz katı9
- gazisini zulüm eden savaşta asker bulamaz5
- yolda otobüs tren önünde namaz kılmak2
- tarhana çorbası2
- yasakçı zihniyet15
- müsavat dervişoğlu8
- iki saatte 10 bin tl iyi para mıdır2
- ilk buluşmada 13 pişi yiyen kız12
- ekşi sözlük21
- beni çok sevdiğin için teşekkür ederim sözlük3
- kemal kılıçdaroğlu6
- deniz akkaya3
- ağlamamak için kendini tutmak4
- polisin verilen emrin yasaya uygunluğunu sorgusu12
- ismail kartal16
- tülin şahin2
- jennifer lopez2
- arzu yanardağ2
- bugün ne yapsam9
- aleksey batrakov19
- marco asensio5
- ulusalcı önderlerin akp'ye geçmesi10
- ahmet mümtaz taylan8
- enayimiknatisi ile kavga etmek13
- saddamdan kovulanların türkiyede özerklik istemesi4
- roberto carlos2
- kürtleri sempatik göstermek için söylenen yalanlar4
- karanlıkta johnny depp e benzeyen yazarlar3
- 18 ağustos 2026 fenerbahçe lyon maçı30
- leyla ile mecnun4
- hewal ebo4
- fethullah gülen2
- fenerbahçe'nin başarısızlığının nedenleri4
- etimek tatlısı2
- ibda c vs fetö2
- kimse kalmadı5
- 0 0 7'nin kafasını tutup ağaca sürtmek5
- felsefe9
Sadece Diyarbakır'a has olan bu kelimenin kökeni nereden geldiği bilinmemektedir.
Palavra, atmasyon, atıp tutma anlamlarını içerir. en güzel örneği bilinen bir hikayeyle
sabittir.
birgün çırağım memoyla oturiyıkh. aklıma geldi. dedimki oğlım memo biz niye hacca gitmiyıkh. dedi he valla usta ben de sağan tam onu söyliyecaktım. ve bu şekilde 13. hac gezim start aldi. uçağa bindıkh. deşifre olmamak amacini güderek gazeteyi yüzüme çektim ki hayranlarım tarafından rahatsız olmayayım, sadece ayaklarım görüniidi. neyse efendim uçak kalkti. bi müddet yolunu aldi. hemen kokpilden (bkz: kokpit) bir anons geldi. kaptan pilot diidi ki uçağımızın sağ kanadi kırılmış, kopulmak (bkz: kopmak) üzeredir. ama siz sakın panige kapılmayasız. neyse ben hiç istifimi bozmadan gazatemi okumaya devam ediidim. tam o esnada birisi galiba ayaklarimdan tanidi. dediki bu olsa olsa kesin kaportacı ferhat ustanın ayaklarıdır. baktım herkes benim yanıma geldi, yalvar yakar, diiler ferhat usta kurbanın olakh elen düşmüsıkh, senden başka kimse kurtaramaz bizi bu durumdan. dedim ki panik yok, panik yok. her şey kontrolüm altındadır. memo hele benim kaynakh makinesini getir. sırtıma takti memo kaynak makinesini çıktım dışarıya uçakhtan. tabii uçak gidiyor. allahvekil elimi kanada atmıyaydım kanat kopulmuşti gitmişti, hepimiz ziyan olmıştıkh. neyse kanadi yaptim güzelce havada. uçağa döndüm, tabii ben kaynakh yaparken herkes camini açmış beni izliyor. uçakta bir tufan koptu. yayaya şaşaşa ferhat usta çok yaşa. herkes beni deli gibi alkışlıyordu millet diki ferhat usta taşaklı adammışsan. neyse sayemde sağ salim hacca indıkh. hacdır bu geziyıkh tabii. baktım bir curcuna var orda. meger millet şeytan taşlimiş. bakiyam öle yekten ufak ufak taş atilar. dedim bu nedir? etrafıma baktım bir tane gome (bkz: devasa) taş, rahat 50 kilo var tartsan da belkim 100 kiloda gelirdi. tek elimlen kaldirdım taşi, fırlattım şeytan deligine. baktım delikten şeytan çıktı dedi vayyy ferhat usta sen benim anamı siktin"
preze yalan niteliğinde olmayıp eğlendirme amacı gütmektedir.
Palavra, atmasyon, atıp tutma anlamlarını içerir. en güzel örneği bilinen bir hikayeyle
sabittir.
birgün çırağım memoyla oturiyıkh. aklıma geldi. dedimki oğlım memo biz niye hacca gitmiyıkh. dedi he valla usta ben de sağan tam onu söyliyecaktım. ve bu şekilde 13. hac gezim start aldi. uçağa bindıkh. deşifre olmamak amacini güderek gazeteyi yüzüme çektim ki hayranlarım tarafından rahatsız olmayayım, sadece ayaklarım görüniidi. neyse efendim uçak kalkti. bi müddet yolunu aldi. hemen kokpilden (bkz: kokpit) bir anons geldi. kaptan pilot diidi ki uçağımızın sağ kanadi kırılmış, kopulmak (bkz: kopmak) üzeredir. ama siz sakın panige kapılmayasız. neyse ben hiç istifimi bozmadan gazatemi okumaya devam ediidim. tam o esnada birisi galiba ayaklarimdan tanidi. dediki bu olsa olsa kesin kaportacı ferhat ustanın ayaklarıdır. baktım herkes benim yanıma geldi, yalvar yakar, diiler ferhat usta kurbanın olakh elen düşmüsıkh, senden başka kimse kurtaramaz bizi bu durumdan. dedim ki panik yok, panik yok. her şey kontrolüm altındadır. memo hele benim kaynakh makinesini getir. sırtıma takti memo kaynak makinesini çıktım dışarıya uçakhtan. tabii uçak gidiyor. allahvekil elimi kanada atmıyaydım kanat kopulmuşti gitmişti, hepimiz ziyan olmıştıkh. neyse kanadi yaptim güzelce havada. uçağa döndüm, tabii ben kaynakh yaparken herkes camini açmış beni izliyor. uçakta bir tufan koptu. yayaya şaşaşa ferhat usta çok yaşa. herkes beni deli gibi alkışlıyordu millet diki ferhat usta taşaklı adammışsan. neyse sayemde sağ salim hacca indıkh. hacdır bu geziyıkh tabii. baktım bir curcuna var orda. meger millet şeytan taşlimiş. bakiyam öle yekten ufak ufak taş atilar. dedim bu nedir? etrafıma baktım bir tane gome (bkz: devasa) taş, rahat 50 kilo var tartsan da belkim 100 kiloda gelirdi. tek elimlen kaldirdım taşi, fırlattım şeytan deligine. baktım delikten şeytan çıktı dedi vayyy ferhat usta sen benim anamı siktin"
preze yalan niteliğinde olmayıp eğlendirme amacı gütmektedir.
diyarbakır'da yaşamamış olanların veya diyarbakırlı tanıdığı olmayanların anlam veremeyeceği kelime. serbest çağrışım için (bkz: freze) (bkz: prese)
genelde birileri sağlam sallıyorsa "ulan ne prezeci adammışsın sen" denir ve başka bir konuya geçiş yapılır.
bilinen en byük prezeci ise şüphesiz ki erzurumlu teyyo pehlivan'dır
genelde birileri sağlam sallıyorsa "ulan ne prezeci adammışsın sen" denir ve başka bir konuya geçiş yapılır.
bilinen en byük prezeci ise şüphesiz ki erzurumlu teyyo pehlivan'dır
Diyarbakirli Oda arkadaşımın defalarca kullanımı üzerine sözlükte arama gereği duydugum kelime.
'prezelere bak' diye kullanılır -r bastırarak söylenir yalan söylüyor atıyor anlamına gelir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar