bugün

piri reis'in 1513'de çizmiş olduğu dünya haritası.. günümüzde 10 ytl banknotlarının arkasında bulunur.

http://www.world-mysteries.com/sar_1_2.htm
http://www.world-mysteries.com/pirireis_2maps.jpg
piri reis haritası, topkapı sarayının kadim eserler müzesi haline getirildiği sıralarda, milli müzeler müdürü bay halil ethem tarafından, 1929 senesinde, bulunmuştur. bay halil ethem bu haritayı, o zamanlar istanbul'da misafir bulunan alman müsteşriklerinden prof. kahle ile birlikte tetkik etti ve prof. kahle bu tetkiklerin neticesini 1931 senesi eylülünde layden'de in'ikat eden xviii inci müsteşrikler kongresine bildirdi. muhterem türk ve alman âlimlerinin bu keşfi ilim âleminin nazarı dikkatini celbetti ve prof. kahle'nin maruzası italyan ve ispanyol dillerine tercüme olunup, tabı ve neşredildi ; viyana üniversitesi coğrafya profesörü oberhummer tarafından da 1931 senesi kânunuevvelinde, viyana akademisine bu keşfe dair izahat verildi.
bazı türk ve ecnebi gazeteler de kristof kolomb'un haritası unvanile mevzubahsimiz olan haritadan, noksan ve hatalı bir surette bahse girişmiş olduklarından, türk tarihi tetkik cemiyeti, bu hataların tashihi maksadile londra'da çikan "the illustrated london news" adlı resimli mecmuaya bir makale ile haritadan ve piri reisin "bahriye" adlı kitabındaki resimlerden fotoğrafiler çikartip gönderdi ; bu makale ve resimler ingilizce mecmuanın 23 temmuz 1932 tarihli nüshasında intişar etti.

bu haritayı vücuda getiren piri reis, xv inci asrın son rub'unda türklerin akdeniz amirallerinden bulunan meşhur kemal reisin kardeşi oğludur. tarih, piri beyin en son resmî vazifesi olarak, kızıl deniz ve umman denizi donanmalarının amirallığını tesbit eder.
piri reis donanma kumandanlığı vazifesini ifa ettiği gibi, o zamanın denizcilik ilimlerile de meşgul olmuştur. reisin denizcilik nazariyatındaki kudret ve meharetini, mevzubahsimiz harita ile "bahriye" adlı kitabı açık göstermektedir. "bahriye" akdenizle o zamanlar akdeniz kıyılarında bulunan şehir ve memleketleri tarif ve tersim ettiği gibi, denizciliğe, gemiciliğe dair de mühim malûmat verir.
piri reis, haritasını 1513 senesi gelibolu şehrinde inşa ve tersim etmiştir ; ve bu tarihten dört sene sonra, yani 1517 de, mısır fatihi sultan selim i e, mısırda bulunduğu sıralarda bizzat takdim etmiştir.

kaynak : tarih kurumu yayınları
(bkz: piri reis)
sadece uzay teknolojisiyle çizilebilecek detaylar içerdiği söylenen harita. ben söyleyenlerin yalancısıyım.
ek bilgi olarak; 1998-2000 yılları arasında, ankara batıkent mobil lisesinde eğitim gören bir öğrenci,
piri reis in ölçeklerini kullanarak haritayı tamamlamış, milli eğitim bakanlığı aracılığıyla dışişleri bakanlığına nasa ya ulaşabilmek için müraacatta bulunmuştur. tamamlanan harita nasa ya gönderilmiştir.
tamamlanan haritada dünya nın yuvarlak değil onaltıgen olduğu görülmektedir. ve nasa doğrular, uydudan çekilen son fotoğraflarda dünya onaltıgendir.
gelişmiş versiyonu için: (bkz: google earth)
Eric Von Daniken'in kitaplarinda da islenmis, o tarihte boyle bir haritanin ancak gokyuzunden bakilarak yapilabilecegi belirtilmistir.
piri reis bu haritayı ceylan derisi üzerine çizmiştir. bu haritayı çizerken, kristof kolomb'un keşiflerinden de yararlanmıştır.
muazzam bir eser. kayıp kısmı için bir çok efsane mevcuttur, süleyman tapınağının yeri vs. ama her halükarda çizildiği zaman içinde nasıl olur da bir insanın dünyanın tüm dere tepelerini, nerede hangi canlıların yaşadığını çizebilmiş anlamak mümkün değil, yapmak ise imkansız. büyük bir sır. astral seyahatla diyen de var.
piri reis'in astral seyahatin nimetlerinden faydalanmış olabileceğinden şüphelendiren harita.
engin ardıç'a göre "kopyadır ulan o kopya" olan harita. * *
Orijinalinin kayıp olduğu iddia edilen harita.
ilk dünya haritasıdır.
görsel

Piri reis'in çizdiği kusursuz haritanın o zamanlarda nasıl çizildiği hala bilinmemektedir. Güney amerika'nın kaydırılmasının nedeni ise ceylan derisine çizilen haritanın sığmamasından kaynaklandığı kabul edilir.
harita donemin şartlarına göre geride olan bir haritadır.ilk dünya haritası falan da değildir,oyle bi sırrı falan da yoktur portalan haritaları ve amerika ya giden kaşiflerin çizimlerinden faydalanılıp çizilen haritalardan alınan bilgilerle yapılan haritadır.

joseph fischer adlı bi cizvit papazı ve coğrafyacı 1507 yılında bugünün haritasına çok yakın bir dünya haritası çizmişti bile

https://images2.bonhams.c...lign=t0&autosizefit=1

https://www.youtube.com/watch?v=nXNhJi952bg

görsel
bilinenin aksine, piri reis'in 1513'de yaptığı dünya haritası herhangi bir katı matematiksel projeksiyon esasına dayanmayan, enlem ve boylam çizgileri yerine çağdaşı portulanlar gibi kerte veya kunbas çizgilerini kullanan, çok büyük bir ölçüde avrupa haritalarına ve coğrafya bilgisine dayalı, buna rağmen zamanının en son bilgileriyle "donanamadan" oluşturulmuş, çağının gerisinde bir haritadır. zamanındaki uluslararası coğrafyaya yön verecek hiçbir özelliği olmamasına karşın, osmanlı denizcilerinin elindeki en mükemmel dünya haritası olduğu kuşkusuzdur. kartoğrafya tarihindeki büyük önemi, yalnızca kristof kolomb'un 1495-1496 yıllarında yapmış olabileceği bir haritanın çizgilerini korumasından kaynaklanır.

piri reis'in tüm coğrafi ve kartoğrafik faaliyeti, zamanındaki osmanlı imparatorluğu'nun ihtişamı sayesinde değil, padişahı da dahil osmanlı cemiyetinin derin bilgisizliğine ve ilgisizliğine rağmen yapılabilmiştir. bu nedenle kendisinden sonra osmanlılar coğrafya ve kartoğrafya alanında portulan kopyalamak ve bir iki seyehatname yazmak dışında hiçbir varlık gösterememişler, bu da imparatorluğun önce ekonomik, daha sonra da politik felaketini hazırlamıştır. * * *

bilindiği üzere piri reis, Kanuni Sultan Süleyman'ın fermanı üzerine 1554'te Kahire'de boynu vurularak idam edilmiştir.

(bkz: kitab-ı bahriye)
1929 yılında topkapı sarayı müzeye dönüştürüleceği sırada ethem eldem, harem dairesi'nden geçerken bekçi ve işçilerin bir sofra kurarak yemek yediğini görür. yanlarına gider ve masaya oturur. karnını doyurup teşekkür ederek masadan ayrılacağı sırada gözü masaya serilen beze takılır. dikkatlice bakar ve gördüğüne inanamaz. bu bir haritadır!
"kaldırın derhal yiyecekleri..." *
buna bu kadar şaşırılmaması gerekmektedir. batının her dediği ayet değil sonuçta, kolombun keşfinden önce çizilmiş diyenlere gülüyorum. amerika'ya ilk kolomb mu gitti hayır. endülüs emevileri bile şimdiki karayipler diye bilinen adalara ayak basmıştır. 9 kişinin amerika'ya gittiği kesin endülüs'ten, bu arada gidilen tarih 10. yy yani kolomb'tan çok önce. o yüzden harita şaşırtıcı değil.

batı bunu hep yapar virüsü, mikrobu bulan da müslüman bilim adamı olmasına rağmen hep ilk avrupa'da bulundu diye bilinir ilk icatlar. avrupa'da insanlar boklu boklu yıkanmadan gezerken bizimkiler ispanya'ya, şarlo'ya çalar saat hediye gönderiyordu.