bugün

yüksek alaşımlı çeliklerdir. Paslanmaz çelikler bazı korozyon faktörlerine karşı temiz kalmak, parlaklarını korumak ve yüzeylerinde pitler oluşturmaması gibi üstün özellikler gösterirler. Fakat diğer bazı faktörlere karşı da gösterdikleri mukavemet bakımından da adi çeliklerden farksız olup, hatta daha az dayanıklıdır. korozyona karşı en az mukavemeti %12 Cr içeren paslanmaz çelik gösterir. Krom elemanı metal yüzeyinde gayet ince, gümüşi ve sıkıca yapışan bir krom oksit filmi oluşturmak suretiyle çeliğin paslanmazlığını sağlar. Yani, bu ince krom oksit tabakası oksidasyon ve korozyonun daha içerilere işlemsini önleyen bir engel teşkil eder.
beş farklı gruba ayrılırlar;

-östenit
-ferritik
-martenzitik
-dupleks (çift fazlı)
-çökelme yoluyla sertleşen paslanmaz çelikler.

krom, nikel, niobyum, titanyum, gibi elementlerin çelikle alaşımlanması sonucu elde edilirler. adı paslanmaz çelik olsada, bunlar da aslında paslanırlar. piyasada siyah olarak tanımlanan, karbon ağırlıklı çeliklerle temas etmesi, paslanmaz çelikleri de etkileşime sokar ve paslandırır. bunun dışında çok uzun seneler korozyona uğramadan yapılarını korurlar.
izel çelik ercan.
arçelik.
gamze özçelik.
(bkz: martenzitik paslanmaz çelik)
Düşük karbonlu olması muhtemeldir.
yapımında ; çelik , krom , nikel , molibden ve titan kullanılır. bu bileşimlerin oranları kullanım amacına göre değişmektedir. krom miktarı %12- 13 üstünde olduğunda çelik paslanmaya karşı , 17-18 üstünde olduğunda nitrik aside karşı dayanıklığı artmaktadır. nikel %10 a kadar çeliğin korozyona karşı dayanıklılığını arttırır. molibden miktarı %2 si oranında redükte edici sülfüroz asidine karşı çeliğin direnci artmaktadır.
iç ve dış yüzeylerini herhangi bir şekilde izole etmeye gerek yoktur.
kaynaklanmalari zordur. ancak ozel kosullarda kaynaklari yapilabilir.
üç ana paslanmaz çelik tipi östenitik, ferritik ve martensitiktir. Bu üç tip çelik, mikro yapıları veya baskın kristal fazı ile tanımlanır.
(bkz: serdar ali çelikler) dir. Yorumları efsanedir; asla paslanmaz.
Minimum %12 krom ilavesi gereklidir. Bunun yanında nikel, magnezyum, nitrojen ve molibden gibi çeşitli alaşımlar da katılarak zenginleştirilir ve paslanmaya karşı direnç arttırılır.

(bkz: Malzeme 1)
Ferritik ve martenzitik paslanmaz çelikler manyetiktir. Östenitik paslanmaz çelikler manyetik değildir. Soğuk şekil verilen östenitik paslanmaz çelikler bir miktar manyetik özellik kazanır. Burdan da anlaşılacak şey şudur; Eğer östenitik bir paslanmaz çelik mıknatıs tutuyor ise, soğuk şekillendirilmiş demektir.

https://borsenboru.com/paslanmaz-celik-nedir
güncel Önemli Başlıklar