bugün

eskiden Afrika’da Nil Irmağı kıyılarında yetişen, boyu üç metreyi bulabilen, sürüngen kalın çotuklu, çıplak saplı otsu bir bitki.

Eski Mısırlıların papirüs saplarından yaptığı kâğıt.

görsel

görsel

görsel
Antik mısır'da kağıt işlevi gören bitki yaprakları. Hala ayaktalar. Nasıl bitkiyse bu.
Mısır'da yaygın olarak bulunan ama gümrükten sadece 20 tane geçirilebilen kağıt.
"Papirüs, Cemal Süreya'nın yarattığı efsane dergiydi. Şiirin, edebiyatın nabzı uzunca bir dönem bu dergide atmıştır. Süreya da hayatının büyük bir kısmını bu dergi için harcamıştır, madden ve manen. Dergilerdeki yazılara ve imzalara baktığımızda yakın dönem Türk şiiri ve edebiyatı bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçer"

vedat akdamar
Tomris Uyar, Cemal Süreya'nın ölümünden sonra basılan Papirüs'ten Başyazılar'a anlatmış derginin öyküsünü:

"1966 yazında Cemal Süreya, Ülkü Tamer ve benim papirüs dergisini çıkartmadaki inadımıza şaşırıyorum (ama gerçekten şaşırıyor muyum?)

Nesnel bir bakışla, üçümüz de güç günler geçiriyorduk o dönemde, özellikle para açısından. cemal süreya'nın bir akrabasından toplu bir alacağı vardı ama nedense bölük pörçük taksitlerle alabiliyordu. neyse ki bütçelerimiz ortaktı. cemal süreya ile benim kazancı yokuşu'nda kiraladığımız ev de -çalışma mekanı- olarak ortaktı. ancak üçümüzden birinin eline toplu para geçti mi, bir lokantaya gidebiliyor, birbirimize armağanlar alabiliyorduk. acaba o günlerde bizi ayakta tutan, durmaksızın edebiyattan konuşma alışkanlığı mıydı? edebiyat görüşlerimiz, üç aşağı beş yukarı birbirini tutuyordu, tutmadığı zamanlar kıyasıya -ama kırıcı bir biçimde değil tabii- tartışabiliyorduk. parasızlığın yanı sıra kişisel yaşamlarımız da pek parlak sayılmazdı doğrusu.

böyle bir durumda dergi çıkarma düşüncesi nereden doğdu? yeni dergi, piyasada büyük bir boşluğu zaten dolduruyordu. yazılarımızı oraya verebiliyorduk. dertli başımıza dert mi arıyorduk yani?"
cemal süreya'nın ilk sayısı ağustos 1960'da çıkardığı edebiyat dergisidir. o zamanlar fiyatı 1 lira imiş. ilk sayısının ilk sayfasında ahmet arif'in leylim leylim (bkz: #533877) adlı şiirini ve cemal süreya'nın 555 K (bkz: #12128048) adlı şiiri bulunur.
artshop yayıncılık tarafından ilk basımına uygun olarak tekrar basılmaya başlanmış cemal süreya 'nın dergisidir.

birinci sayısı kitapçılarda bulunmaktadır ama 2. baskı hala dağıtılmamış, bekliyoruz.
(bkz: yedinci papirüs)
Ortalama ömrü 300 yıl olan, * Nil deltasında bulunan, kırmızımtrak renkte, saz türünde bir bitkinin, ortalama 15-25 metre uzunlugunda, 30-50 santim genişliğinde olan yapraklarıdır. Bu yapraklar kesilip, iki tanesi üst üste konularak birleştirilip, preslendikten ve bazı basit işlemlerden geçirildikten sonra, kağıt yerine yazı yazmak için kullanılmıştır.

Batı dillerindeki "paper", "papier" sözcükleri papirüs sözcüğünden türetilmiştir.

Bazı görüşlere göre maya takviminin 2012 yılında bitmesi papirüslerin tükenmesinden kaynaklanır.
3 yıl önce mısır'a tatile gitmiş arkadaşımın hediye ettiği üzerinde tutankamon ve muhterem zevcesinin bir ritüel esnasında resmedilmiş halinin olduğu, güzel işlemeli ahşap bir çerçeveye sahip olduğu için, ''annemin oğlum kafir miyiz biz ? bir gören olursa ne der sonra? o nasıl resim hem, resmi çıkart, çerçevesi güzelmiş, yerine dayının bir resmini koyalım'' dediği papirüs ve mısır bitkisinden elde edilen, eski mısır döneminde resim yapmaya, yazı yazmaya yarayan kağıt türevi.
bursa da bir cafe. arkadaşlarla gidilip vakit geçirilebilecek bir mekan. ortam olduktan sonra arkadaşlarla heryerde vakit geçer gerçi. önemli olan beraber olmak.
zamanında, hiyerogliflerin üzerine yazıldığı bitki ve bu bitkiden üretilen kağıt. aynı zamanda da, bursa heykel'de 3, altıparmak'ta da 2 katlı olmak üzere, oyun oynamak için ideal olan cafe.
eski mısır kağıdı. ilk kez mö 4. bin yılda nil kıyısında yetişen aynı adlı bitkinin göve katmanlarının düzgün bir yüzey oluşturacak biçimde üstüste yapışyırılarak preslenmesiyle yapılmıştır. icadı daha önceki tüm yazı malzemelerini geçersiz bırakmış ve ms 4. yüzyılda parşömenin yaygınlaşmasına kadar tüm akdeniz ülkelerinin temel yazı malzemesi olmuştur.
bursa'da, altıparmak ve heykel'de olmak üzere iki şubesi bulunan egzotik mekan..
mısır'da yetişen bir bitki adı. bu bitkinin kullanım alanı kağıt ve bu kağıtların üzerine mısır'ın yani antik mısır'ın resimleri çizilen mısır kültürüne ait bir sanat çalışması. iki çeşidi olan bir kağıttır, birincisi muz ağacından yapılan orjinaliyle çok farklı olan ikincisi yani orjinali olan papirüs bitkisinden yapılan kağıttır. bu kağıdı elde etmek için şu işlemlem yapılır, bitki uzunlamasına kesilir ve oklava yardımıyla düzgün bir duruma getirilir sonra suyun için de altı gün bekletilir ve enine , boyuna göre dizilir daha sonra pres yapılacak aletin içinde bir altı gün daha bekletilip toplam on iki gün zarfında kağıt olarak hazır olmuş olur, daha sonra papirüs ressamları tarafından işlenir ve papirüs dükkanlarında tablo olarak sergilenir ve satılır. *
akıllara gelmemiş ama şehnaz tango dizisinde erdal özyağcılar ın işlettiği barın adıdır.. aynı zamanda denizli ilimizde bulunan bir eğlence yerinin adıdır..
bursa altıparmakta bir cafe. Tabu, monopoly gibi oyunlar oynayabilinen iki katlı bir mekandır.
zamanında cemal süreya'nın çıkardığı bir edebiyat dergisi.
antik mısırda kutsal sayılan papirüs bitkisinin sapları işlenilerek elde edilen yazı yazma aracı.
çinliler kağıdı ilk icad edenler olarak boy gösterir tarihte ama antik çağın ilk kağıdıdır papirüsler
nil kıyılarında yetişen bir bitki ve bu bitkinin saplarından yapılan kağıda verilen ad.