bugün

devletlerin de ömrü insan gibidir. doğar, yaşar ve ölür.

osmanlı devletinin 200 yıl dünyanın süper gücü olması ve 600 yıl yaşamasının en büyük nedeni nedir?

bana göre en önemli sebebi vakıflardır. göçmen kuşlar için bile vakıf kuran devletin ömrünün uzun olması normaldir.

dış ülkelerde halen kullanılan onbinlerce vakıf eseri mevcuttur.
kriz yönetiminde mükemmel oluşu ve adaletli yönetimi. (bkz: zillullahi fil arz) gerileme 1550 de başladı. ve yıkılış tarihi gerilemeye göre oldukça geç.
'bugünkü padişahımız osmanlı döneminde yaşamış ve yine padişah olmuş olsaydı o kadar da uzun bir ömrü olmayacaktı' önermesiyle en önemli nedenin ne olduğu açıkça gözler önüne serilmiştir.
mükemmel adaletidir öyle ki bir ermeni vatandaşı davayı geri çekmeseydi fatih sultan mehmet hayatını tek kolla idame ettirecekti.
hoşgörü politikasıdır.
ikili sistem uygulamaması.
devletin devamlılığının hanedandan önemli olması.
adaletli olması.
bütünleştirici birleştirici olması.
Allahın devleti korumasıdır.* *
sirplarin,rumlarin,ermenilerin yonetimde etkili olmasi, osmanli aslinda bir balkan devleti olmusdur, anadolu tasra muamelesi gormusdur.
sonlara doğru iyi kıvırması ve ingiltere, fransa ile rusya nın bir türlü osmanlı devleti ni bölüşememeleridir.
psikolojik etkilerdir, süt gibi.
önceki türk devletlerinden farklı olarak tam anlamıyla merkeziyetçi olması. tüm yöneticiler bizzat payitahta bağlıdır ve oradan atanır.

veraset usulünün parçalanmayı engellemesi, ülkenin sadece padişahın malı sayılması.

adalet ve hoşgörü ( bunu bazıları onaylamaz) ..
reform hareketleri sonucunda mezhep savaşları.. avrupa'nın parçalanması.

denge siyaseti. osmanlı toprakları konusunda ihtilafa düşen ingiltere, fransa ve rusya devletleri arasındaki çekişmeyi osmanlı iyi
değerlendirmiş ve birine karşı bir diğerini kullanmasını bilmiştir.
kuruluş, yükselme, duraklama , gerileme, dağılma gibi dönemlere ayrılan ve iyi kötü 600 yıl yaşayan bir devletin uzun yaşamasının nedenleri.. tarihe bakılınca 600 yıl çok ciddi bir süredir..

milliyetçi kafa ne diyor üstadım .. bak bu yana:

örnek verilen çin medeniyeti.. doğrudan bakınca mantıklıdır.. fakat şu var. millet ve devlet ayrıdır.. çin medeniyeti binlerce yıldır devam ediyor. ama devlet diye değerlendirilen o siyasi düzen ve özellikle bir hanedanın devamlılığıdır..çinde dönem dönem farklı hanedanlar hüküm sürmüştür.. hepsini ayrı ayrı mı değerlendirelim veya birleştirelim mi.. millet aynı millet değil mi.. o zaman birleştirmek daha doğru.türk devletleri de aynı şekilde birbirinin devamı niteliğindedir.diğer yandan, osmanlı baştan sona kan bağıyla birbirine bağlı insan silsilesi ile yönetilmiştir.. önemli olan budur..

işe sadece millet açısından bakarsak da türk devleti de 2200 yıllıktır diyebiliriz azizim.. farklı devletler, aynı millet meselesi.. nitekim türk kara kuvvetleri kuruluş tarihini m.ö. 209 olarak alır.. mete han'ın kara kuvvetlerini kurduğu tarih.
(bkz: daire-i adalet) sistemini uygulayabilmesi
imparatorluğun sürekli olarak değişime uğraması ve kendi kendini yenileyerek zamanına ve şartlara uyum gösterebilmesi.
(bkz: osmanlı devleti nin uzun sürmesinin kritiği)
Zamanının en iyi yönetim şekline sahip olması en önemlisi Kuranı Kerim gibi kutsal bir kitaba ve PEYGAMBER EFENDiMiZ (SAV) inanmasıdır.