bugün

ilkokul bitince başlanan öğretim yılı ve tıfıl yıllar.
zorunlu öğrenimin 8 yıla çıkması ile artık olmayan eğitim dönemi.
tuhaf duygularla geçen, kendimizle bol bol uğraştığımız dönemdi...
kendi güzelliğimizi fark ettiğimiz ve aynanın başında vakit gecirdiğimiz dönemdir.
erken ergenlik ya da ergenlik döneminin olduğu yıllar ortaokul yıllardır.
ilkokula ortaokulun yazılımları yıllardır tartışılır. bitişik mi ayrı mı yazıacak? sorun budur. bir türlü karar verilemediği için yazılımları sürekli olarak değiştirilmiştir.
değeri lisede sıkıştığımızda anlanılan eğitim kademesi.
ortaokula gittiğinizde artık ip atlayamazdınız. kızlarla bahçede dolaşırdınız. çünkü artık sizi büyümüşsünüzdür. Halbuki birkaç ay önce 5. sınıftaydınız ve okulun bahçesinde deli gibi ip atlayıp köşe kapmaca oynuyordunuz.
yeni neslin bilmediği dönem. çünkü onlar orta 1'e, 2'ye, 3'e gitmiyor. ilköğretimde 6., 7., 8. sınıflara gidiyorlar.
ilkokul ile birlikte jübilesini yapmış olan kurumlardır. şimdi adları ilköğretim okulu olmuştur. bunu yaparken kimse sormamıştır sizin yeriniz var mı yeni sınıflar yeni öğrenciler için. ve ya 6-14 yaş arası çocukları bir arada tutacak, kontrol edebilecek psikolojik eğitimi olan eğitmenler yetiştirdik mi? olmayan sistemimizin pat diye paldır küldür kaldırdığı okullardı.

ayrıca benim hiç tatmadığım. çünkü ilkokul sonrası konservatuvar kazananlar o dönem ortaokulu-liseyi-üniversiteyide toptan orada okudukları için asla gidemedim ortaokula, yüzlerce ergen kişi ile birlikte saçmalayamadım. bu da böyle bir anımdır sözlük.*
cocuklugun yavasca bitip ergenligin baslarmis gibi olmasi.
en mal dönemdir. neler gelmez ki başa. ama güzeldir sözlük, tadı başkadır.
tam orta noktadır. genclige gecisle cocuklugun bitmesidir. kısacası ergenlik dönemidir. ve bu dönemde güzel/yakısıklı olma cabalarından dolayı cok bicimsiz bir hal alırsınız. bazı ergenligini yeni atlatmıslar üzülürler sizin bu halinize. cünkü oda gecmistir bu yoldan. o yasta güzel/yakısıklı olmak icin bir caba harcamamak en iyisidir.
çoğu çocugun jöleyle ilk tanıştığı dönemdir.
3 yılık eğitim süresidir.geçiş dönemidir. ne yaptığının farkına varmadan yapmak,hala biraz oyun gözüyle bakmaktır hayata.ilk platonik aşklar bu dönemde başlar.özlenen dönemlerden bir tanesidir.*
hayatımın en yalnız geçen dönemlerinden biridir. ya da direk en bokudur kanımca. 5. sınıfa kadar tek bir arkadaşı olmuş bu bünye 6. sınıf için okul değiştirince değişen hiç birşey olmamıştır. okula beraber gittiğim arkadaş beni satmıştır. 2. dönemde başka biriyle takılmaya başlamıştır. senelerdir peşimde olan çocuğun olduğu okula gelince ''bu benim egomu tatmin eder'' mantığıyla hareket edilsede bana son kez çıkma teklifi ettikten 1 hafta olmadan ayrılınmış, soranlara ''x çok çirkinleştiği için terkettim'' dendiği öğrenilmiştir. canı cehenneme.

2,5 senem çok kadim bir dosta geçmiş, onunla tüm çılgınlıklar yapılmış, göbek çatlayana kadar gülünmüştür. lakin ikimizinden ikimizden başka dostu yoktur. 30 kişilik sınıftan bir allah' ın kulu bizi sevmez. hadi o tipi, tarzı değişik diye dikkat çeker, bendenizin hiç birşeyi yoktur.

kardeşle geberene kadar gülünmesini saymassak, 3 sene cehennem olmuştur. mezuniyete katılınmamıştır ''kimse dans etmeyecek benle, yanımıza kimse gelmeyecek'' mantığıyla... kopya çekmesem sınıfı bile geçemeyeceğim bir dönemdi.

off...
kızların ergen,erkeklerin çocuk olduğu yıllardır. kızlar liselilere asılırken sende aval aval bakarsın.
olduğu dönemlerde sınıf geçip geçmemenin önemi vardı. şimdiki ilköğretimin ikinci kademesinde zorunlu avutulan öğrencilerin halleri gibi boş beleş geçen zaman dilimi değildi.
şişmanlığın sivilcenin ön plana çıktığı ergenliğin tavan yaptığı dönemdir. büyüdüm sanılır.
Ortaokuldaki en çirkin kız, 10 sene sonra en taş hatun olur.
kızlara "amacın var mı?" ya da "hiç yaşamında kan gördün mü?" diye soran sınıf arkadaşlarının olduğu iğrenç yıllar.
Süper valla burda ezik şekilde vizelere hazırlanan abileri ablaları görünce.
hangi kafanin yasanildigi belli olmayan donemdir.
görsel

Hoşlandığım çocuğun sınıfına girmek için çabaladığım günleri hatırlatan, arkadaşımla beraber 3 sene boyunca her gün değişimli yazdığımız defterin zamanıdır.
Sürekli yap boz tahtasına dönendir.normalde haftada 35 saatken ders saatleri 30 a düşeceği yani günde 6 saat olacağı söylentisi vardı.şu an haberlerde 5 saate düşeceği söyleniyor.eğitim sistemimiz zaten oturmamış,ders saati düşsün ama bu kadar da düşmemeli.seçmeli dersler öğrenciler için külfet.bakalım meb ne yapacak?
lise çok geç.

ortaokullar alan bazlı okullara ayrılmalı. herkes her şeyi yapamaz. biz adama sevmediği matematiği 12 yıl gösteriyoruz. çocuk okuldan da soğuyor hayattan da.

1 .ilkokulda temel bilgileri vereceksin.
2. ortaokulları; sosyal bilimler ortaokulu, edebiyat ortaokulu, sayısal bilimler ortaokuul, spor ortaokulu, güzel sanatlar ortaokulu, yabancı diller ortaokulu, mesleki ortaokul diye sınıflandıracaksın.
3. çocuğun ilgi ve istekleri doğrultusunda bu okullardan birine yerleştireceksin.
4.bu okullarla doğru orantıda liseler oluşturacaksın.
5.çocuk, eğitim-öğretim hayatı boyunca o alanda gelişecek sadece. o alanda uzmanlaşacak. her işi bilirim demeyecek bir insan. zaten biri her işi yaparım derse muhtemelen o hiçbir işi yapamaz.