bugün

senin derdin ne e be köylü kızı.

--spoiler--
Kavimler Göçü ile başlayıp istanbul'un (ms.1453) Fatih Sultan Mehmet tarafından fethine kadar geçen dönemdir. Batı Avrupa'nın Orta Çağ'ı genellikle Batı Roma imparatorluğu'nun çöküşü ile ulusal monarşilerin yükselişi, Avrupalılarca denizaşırı keşiflerin başlaması, hümanist canlanma ve 1517'de başlayan Protestan Reformasyon'u arasındaki zaman dilimi olarak tanımlanmıştır. Bu çeşitli değişiklikler Erken dönem Modern zamanın başlangıcını oluşturmaktadır ve Sanayi Devrimi'ne öncülük etmiştir. Ayrıca 1453'teki istanbul'un Fethi de, özellikle Anadolu'da, Orta Çağ'ın bitişini işaretleyen olaydır.
--spoiler--

dzt: yukarıda bir entry vardı.
(bkz: feodalizmin çöküşü)
istanbul'un fethi orta çağ'ı kapatacak olaylar silsilesini başlatan olaydır.

(bkz: kime göre neye göre)
istanbul'un fethinin rönesans ve reformdaki, dolayısıyla denizciliğin gelişmesi ve coğrafi keşiflerdeki payını bilmektir.
ortaçağın kapanmasını sağlayan bir numaralı etkendir. çünkü bizans elitleri avrupa'ya kaçmış ve oralara doğu'nun yüksek medeniyetinide götürmüşlerdir. hikayedir..
venedik'e giden bir bizans prensesi o dönemde yemeklerini elle yiyen venediklilerin yanında çatal ve kaşık kullanmıştır.
tarihteki sebep-sonuç bağlantısını çözememiş sığ yazar sıçıştırmasıdır. bugün bilim ve sanat bu kadar gelişkin ise sebebi istanbul'un fethidir, hala neyin peşindesin?
büyük bir yanılgıdır. zira hala ayakta kalan bazı orta çağ unsurları vardır.
(bkz: chp seçmeni)
saflıktır. orta çağ denen olgu bir günde, bir tarihte veya bir yılda açılıp kapanan "ramazan bayramı" gibi bir hadise değildir çünkü. genel tarih kitaplarında orta çağ'dan MÖ 5. ve 15. yüzyıllar arası olarak bahsedilir. çağın kapanmasını sağlayan bir dizi olaylar bütünüdür. çoğrafi keşifler ve kültürel ilerlemeler en önemli nedeni olduğu gibi, feodal krallıkların çözülmesi de bir başka nedendir. bu olayların hem nedeni, hem de sonuçları arasında istanbul'un fethi de bulunmakta. orta çağ'ın kapanması hadisesiyle ilgili olarak farklı tarih telafuzları mevcuttur. istanbul'un fethi bunlardan biri olduğu gibi, örneğin wiki'de "amerika'nın keşfi", yani 1492 tarihi, kapanış olarak verilmiştir.

--spoiler--
the middle ages are a time period in european history. they started around the year 476 ce when the western roman empire ended, and continued until around the time christopher columbus discovered the new world in 1492.
--spoiler--
http://simple.wikipedia.org/wiki/middle_ages

genel olarak ise; 5. yüzyıl ve 15. yüzyıl arası denir, geçilir. çünkü belli bir tarih vermek zordur. kapanış olarak istanbul'un fethi'ni verme eğilimindeki uluslararası kaynaklar ilk ve orta çağ'ı roma (ve bizans) ile ilişkilendirme anlayışına dayalıdır genelde. orta çağ'ın "batı roma'nın yıkılmasıyla" başladığı iddiasıyla, düz mantık yürütüp "doğu roma'nın yıkılmasıyla" da bittiğini iddia ederler. oysa rönesans ve reform hareketleri, bilimin önünü açmasıyla en az kağıt üstündeki bir doğu roma'nın yıkılışı kadar önemlidir. veya coğrafi keşifler de, yüzyıllarca sürecek sömürgecilik ve dünyanın ekonomisi üzerindeki etkisiyle en az doğu roma kadar önemlidir...

ha bizim tarih kitaplarında niye "istanbul'un fethi yeni bir çağ başlatmıştır" diye geçer. çünkü bizde tarihe bilim değil, propaganda malzemesi olarak bakılır. "ulan fatih istanbul'u fethetti, bir çağı kapattı". hayır esasında, zaten "bitkisel yaşamda" olan bir imparatorluğa resmen son vermek dışında, tarihsel olarak öyle "çağ açıp kapatan" bir yanı yoktur hadisenin. ama şimdi tarih kitabında "istanbul'un fethi, orta çağ'ın sona ermesinde ciddi bir sembolik etkiye sahiptir ve bazı kaynaklarda orta çağ'ın bitişi olarak telafuz edilir" dese; çoluğu çocuğu nasıl gazlayacak... "ulan fatih senin yaşındayken, çağ açıp çağ kapatıyodu" diye tosuncukları nasıl iştahlandıracak? "sil lan o satırı. o ne biçim tarih öyle. yaz: istanbul'un fethiyle orta çağ kapanmıştır. nokta."
doğru sanmaktır.
yakıştı mı şimdi sana? oldu mu şimdi?
(bkz: sus ve yalamaya devam et)...
Bilinen durumdur. Yok orta çağ kapanmış yeni çağ açılmış falan sadece kendi tarih kitaplarında uydurulan bir durumdur. Dünya bunu duysa güler. Evet.
güldüren masaldır. türk tarih kitapları hariç kimse kabul etmez. evet.