bugün

kesinlikle hakikatli bir sozdur. asil aci olan bunun orneklerini gormektedir. hayir yanlis anlasilmasin. eseklere bi garezim yok. ama esseklik yaptiklarinda dayanamiyorum ne yapayim.
Okumanın insan hayatında yalnızca bilgi ihtiyacını karşıladığını ancak içinde art niyet varsa veya düşünme kabiliyeti yoksa eğitimin hiçbir yarar sağlamadığını anlatan atasözümüz.
Bu ülke ne proflar ne bilim adamları gördü(ya da öyle olduğunu sanan)de okumuşluğunun ona boş bilgiden başka hiçbişi kazandırmadığı, ve sahip olduğu bilgiyle bize hükmetmek isteyip yazdıklarıyla ve söyledikleriyle insanlıkla bağdaşmayan şahısları görünce bu atasözüne hak vermemek elde değil.
(bkz: tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır)
söylenen kişiyi göt etme konusunda başarı sağlayabileceğinizin garanti olduğu laflardan biridir. çok doğrudur çünkü eşek her yerde eşektir.
(bkz: kitap yuklu merkep)
bilmek ve uygulamanın farklılığını vurgulayan cümle.
"bu kadar cahillik ancak tedrisatla olur" demiştir mehmet akif ersoy.
tartışmasız doğru olan ,üniversitede okuyan bir sürü genç için kurulabilecek bir cümledir.böyle bir cümleye muhattap olan kişi büyük ihtimalle söyleyecek bir şey bulamayarak bu acıyı içinde hapsedecek ve akşam evine gidince hüngür hüngür ağlayacaktır.
diplomalı olup da cevresine hayrı olmayan insanlar için kullanılan bir atasözüdür.
ikisi de gerekli. iki üniversite bitirip balta girmemiş orman kaçkını tiplerde vardır. o yüzden her ikisi de gereklidir. eğitim ve insanlık.
her türlü yüksek öğrenimini tamamlayıp hala eşşek kalanlara atfedilmiş söz.
doğrusu; "tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalır" olan söz.
okumuşa ama hala karakteri, kişiliği oturmamış kişilere söylenen tokat gibi cevap.
(bkz: okumak cehaleti giderir eseklik bakidir)
soz sahibi oldugu halde fikir sahibi olamamis insanlar icin kullanilan pek ozlu atasozumuz.
cehalet öyle bir kirdir ki isterseniz kezzap'la, çamaşır suyunu karıştırın üstüne dökün yinede geçmez. insanın mayasında eğer cahillik varsa bunu ancak tasavufla, erdemli ve salih bir kişilik kazanarak temizleyebilir ama eşeklik nerde olursa olsun bir yerden yol bulur çıkar bunu da en güzel şekilde özetliyen bir deyimimiz.
(bkz: hocam ayıp oluyor ama)
(bkz: eşek kitap taşımakla müderris olmaz)
(bkz: cakma levis giyen ikinci sınıf insan)
(bkz: turk kadını en kaliteli orgazmların hakedicisidir)
(bkz: ben alim olamazsın demedim adam olamazsın dedim)
eşek olarak kendini yetiştirmek konusunda bir kaç söylenebilir.
(bkz: rte) için cuk oturan laftır.
hiç bir üniversite kapısında eşekler çıkamaz yazmaz. (bkz: meclis)
"cahilden değil, yarı cahilden kork!" derler. okumak da cahillliği kabullenmemeyi, kendinden başka herkesi cahil bulmayı mı getiriyor acaba bazı bünyelerde?

ayagım kırıldı dün, novalgine verdi alman doktor, belki buna da iyi gelir.
aslı "tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır" olan atasözünde türetilmiş ama asıl anlamında kayma olmuş cümledir. yoksa okumak eylemi hayat içerisinde sıkça yapılırsa eşekliği de alır. çok okunmazsa da aha böyle atasözleri bile yalan yanlış hatırlanır.