görerek yaşayarak ve öğrenerek kuşaktan kuşağa geçen etkileşim.

çaresizlik hissine kapılacağımız anların ayırdına varışımız, potansiyelimizi ortaya koyup başaramadığımız
anlarda yaşanmaz aslında çoğunlukta, insan çoğu zaman kendini çaresiz hissedeceği yerlere tecrübelerinden
yola çıkarak (yaşadıkları, gördükleri, duydukları, öğrendikleri..) karar verir. bunun nedeni de korkudur,
rüzgara tek başına göğüs germeye cesaret edememektir.

zaten göğüs gerebilenler farkı yaratanlardır. cesaret edip göğüs gerdikleri şeyler onları ya yükseltecektir
bu hayatta, ya da hızlı bir şekilde yere çakacaktır onları. zaten dünyamız tarihi de bu 2 tipin örnekleriyle
dolu değil mi?
ihtiyaç Yayıncılık adlı eğitim kurumunun, öğretmen adayları için hazırladığı Pedagojik Formasyon test kitapçığında Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinin konu edildiği bir soru yer alıyor !..

Soruda, Fenerbahçe'nin Galatasaray'a karşı ezeli rekabette psikolojik üstünlük kurmasından yola çıkılıyor. Soruda, Galatasaraylı futbolcuların "Ne yaparsak yapalım yine kazanamayacağız" şeklinde bir düşünceye kapıldığı varsayılarak; bunun öğrenme teorilerinde neye karşılık geldiği soruluyor.

"Öğrenme teorileri" hakkındaki soru şöyle:

Galatasaraylı futbolcuların Fenerbahçe maçından önce, daha önceki maçlarda aldıkları sonuçlar akıllarına gelmekte (6-0, 4-0, 3-2, 4-3) ve Galatasaraylı futbolcular "Ne yaparsak yapalım yine kazanamayacağız" diyerek, daha az çalışmakta ve yine başarısız olmaktadırlar.

Bu durum, öğrenme teorilerindeki hangi kavrama örnek olabilir?

A) Habercilik
B) Tepkisel koşullanma
C) Kendini gerçekleştiren kehanet
D) Öğretilmiş çaresizlik
E) Sistematik duyarsızlaşma

DOĞRU CEVAP: D
Konuyla ilgili olarak Ligtv.com.tr'ye konuşan ihtiyaç Yayıncılık yetkilileri, bu sorunun Öğrenme Psikolojiyle ilgili olduğunu ve Pedagojik Formasyon sınavına hazırlanan öğretmen adayları için hazırladıkları test kitapçığında yer verdiklerini belittiler. Yetkililer "Doğru cevap nedir?" sorumuza ise "D şıkkı" yanıtını verdiler.
(bkz: yapacak başka bişey yokartık)
(bkz: öğrenilmiş çaresizlik)
normali ogrenilmis caresizlikken, ogretilmis olanlarina sikca rastladigim durum. konunun ozunde toplum baskisi, aile yapisi var. dun gece bir arkadasla muhabbet ettim. yasadigi ne problem varsa hepsini kabullenmis, kurtulmayi birakin denemeyi bile reddediyor. ozunde ailesinin baskisi, toplumun ne derleri, ona dayatilan yasantiyi yasamak ve bicilen rolleri oynamak var. resmen kendi olum senaryosunu film yapmislar, o da basrolu kabullenmis baslamis oynamaya. ne bombalar, ne savaslar, ne de baska bir kuvvet bu kadar yikici olabilirdi uzun surecte bir birey ustunde.
dayatılmış çaresizliktir o.
yaran baslik ismi.