bugün

ülkemizde pek çok insana dünya görüşü sorulduğunda verdiği cevap böyle oluyor.
peki ikisi de olmayana ne demeli? "ne sağcı ne solcu, futbolcu" mu demeli?

ikisinden biri olmadığını, ikisini de sevmediğini iddia etmenin toplumsal yaşamda bir karşılığı var mı?
işsizlik olmasın, tekelleşme olmasın, ırkçılık olmasın, din istismarı olmasın diyorsan,
bütün temel ihtiyaçların (barınma, su, elektrik, ulaşım, eğitim, sağlık) para karşılığı değil, bir hak olarak kendisine sunulduğu bir düzenden yanaysan,
ülkenin tüm yurtttaşları bilimin nimetlerinden faydalanabilsin, bütün sanatsal ve sportif faaliyetlere pasif veya aktif olarak katılabilsin istiyorsan,
ülken dünyanın emperyalist efendileri tarafından ekonomik ve siyasi amaçları için kullanılmasın, bağımsız bir iç ve dış politikası olabilsin diyorsan,

çekinecek, yüksünecek birşey yok. sen sosyalizmi istiyorsun, sosyalist iktidar'ı istiyorsun demektir.

bunları reddeden bütün siyasi akımlar, kendilerini ne olarak sunarsa sunsunlar aynı yolun yolcusudur.
"muhazafazakar demokrat", "sosyal demokrat", "kemalist", "liberal demokrat", "milliyetçi", "ulusalcı", "islamcı"... hepsi tümüyle özünde kapitalisttir. sermayeye dost, emeğe düşmandırlar.

sen de bunları destekleyerek, kapital sahibi bir "kapitalist" olmasan dahi, serbest piyasa ekonomisini bekasını, siyasi ve ekonomik çıkarlarını savunan partilerini desteklediğin için, bu payeyi ekliyorsun isminin önüne.
ister ekle ister ekleme. ama o orda.
büyük ihtimalle burjuvadır en baba kapitalisttir de bunun farkında değildir. zarda, zorda olmayan, okuyup anlamayan taraf olmaz. çünkü koy popona gitsin ilkesindedir. boşvermiştir.
olabilecek bir durum ama bence korkunç anlar yaratan yargıları da kapsayabilir. yani iki dünya sistemi varken ve bunlar kilit noktalar oluşturuyorken ve insanlar duyarlı ve duyarsız olarak ikiye ayrılıyorken, mutlaka biri olmak durumunda kalıyor, gereklilik veya koşulların sunduğu bir çözüm olarak değerlendirilebilinir tabi.
bir müslümanın olması gereken durumdur, çünkü bir müslüman kendini batı'nın değerlerine göre kategorize etmez.
milliyetçi olmaktır.
sosyal liberal olmaktır.

bireysel özgürlük ve sosyal adalet arasında denge kurulmasını istemektir.

Sosyal liberalizm; halkı sağlık, eğitim, güvenlik gibi kurumların devlet yönetiminde olması aynı zamanda serbest piyasa ekonomik sistemine bağlı komünizm gibi baskıcı ve ütopik olmayıp ve liberalizm gibi fakir tabakayı ezmeyen bir siyasi ideolojidir.