bugün

dört sürücü üzerinden de anlatılan tesadüfi veya özgür iradeyle gerçekleşmiş ahlaki davranışların incelendiği mevzudur. türkçe literatürde nasıl geçtiğini bilmiyorum. yani bir davranışı sen bile bile mi yapıyorsun da ahlaki oluyor yoksa tevafuken mi oldu?

dört sürücü var elimizde.

1. kişi - trafik kurallarına uyarak sürüyor. ahlaki olmayan davranışı var mıdır ? yoktur.( yüzde 95)

2. kişi - trafik kurallarına uymuyor çünkü elinde telefon var. ahlaki olmayan davranışı var mıdır? vardır.(yüzde 78)

3. kişi - trafik kurallarına uyuyor, telefonla konuşmuyor yani ama bir çocuğa çarpıyor. -ahlaki olmayan davranışı var mıdır? yoktur.(yüzde 81)

4. kişi - trafik kurallarına uymuyor , telefonla konuşuyor. çocuğa çarpıyor.ahlaki olmayan davranışı var mıdır? vardır. ( yüzde 92)

edit: bir insan telefonla konuştuğu anda eğer bir çocuğa çarpıyorsa bu telefonla konuşuyor olup olmamasına bakılarak , ahlaksız ve hatalı davranış olarak görülür. çocuğa çarpmasına rağmen 3. kişinin ahlaklı olmayan davranışı yok diyen bu cemaat, telefonla konuşurken çarpan adamın ahlaki olmayan davranışı var diyor.halbuki , çocuğa çarpma durumu , trafik kurallarına uyan kişinin de başına gelebilir, uymayanın da ve bu tevafuken ahlaklı veya tam tersi bir davranışta bulunduğuna da yorulabilir. ahlaki şans diyelim buna.

yüzde 78lik kişi birden yüzde 92'e neden çıktı ? çünkü çocuğa çarptı. ama yüzde 81 kişi sırf trafik kurallarına uyuyor diye çocuğa çarpan birine ahlaklı olmayan davranışı yoktur demiş. işte bu çelişkiyi anlamlandırmaktır mesele. cevapları verenler yale öğrencileri.

ulan ben de şaşırdım.düşündükçe kafam karışıyor.
güncel Önemli Başlıklar