bugün

grafik bölümünde okumak istiyorsanız sınavda karakalem çalışmanızın grafiksel olması gerekiyor.
iç mimarlık bölümünde okumak istiyorsanız sınavda Perspektif bilginiz olması gerekiyor.

çocukluktan beri elektronik kimya ile uğraşıyorsanız ve bilgisayarda 3d modelleme yapıyorsanız, dikkat eksikliği mutlaka vardır, kağıt üzerinde karakalem ve suluboya çalışmalarında elips veya ölçülendirmede orantı hataları olur. yani bir bardagı karakalem olarak çizdiğinizde bardak yamru yumru ise dikkat eksikliği var demektir.

mulakat varsa karakalem ve suluboya çalışmalarınızı en iyi şekilde etkili, yamru yumru olmacak şekilde orantılara dikkat ederek bitirin sakın yorgunken çalışmayın sonra uyum problemi olur mulakatta dosyanıza bakıyorlar yani daha önceki çalışmalarınıza bakıyorlar, uyum problemi varsa mulakatta elenirsiniz. grafik kitaplarından sakın kopya çalışmayın, uyum problemi olur ve mulakatta elenirsiniz.

ben marmara güzel sanatlar fakültesinde iç mimarlıkta üçüncü oldum sınavda seçim hakkım olmadığı için tavla zarı obje kullanmıştım zar kumar olduğu için beni üçüncü oldum. mulakatta dosyamdaki çalışmalara uyumsağlamıyor dediler. listede 39. sıra yer aldım bu sene 40 kişi almaları gerekirken 20 kişi aldılar. iç mimarlık sınavında elendim.

mimar sinan güzel sanatlar fakültesinde endüstri ürünleri tasarımında 100 üzerinden 80 aldım ve yedek listede kaldım. eskiden sınav daha zordu çünkü sınava giren öğrenci adayı kişi sayısı çok fazla idi. şimdi ise okulun puanları yükselmiş. rekabet azalmış olsa gerek.

okulun bir görevi var her yıl bu kadar kişi öğrenci yetiştirmek. sizin sınavdaki çalışmalarınıza göre alıyorlar, mulakat sınavında geçmişteki öğrenci deneyimlerine göre öğrenci alıyorlar.

mulakat sınavında matrix filminde, morpheus gibi bir adam yok. okulun amacı heryıl şukadar öğrenci yetiştirmek yani işçi okul. işçi hocalar.

sınavda sakın tavla zarı obje kullanmayın daha doğrusu kumarı ifade eden çalışmalar yapmayın kumar olduğu için sınavda elenirsiniz. 39 olursunuz. üç, üçkagıt demek dokuz ise doğmak demek yani üçkagıtçı doğuyor demek rakkamların bir anlamı var.

karakalem ve suluboya çalışmalarınızın uyumlu olması gerekiyor sakın bir başka kişinin yaptığı karakalem çalışmanın etkisinde kalmayın. hele hele koyu ve uzaktan baktığınızda etkili çalışmışsa sizinda sınavda kazanmak için başkasının yaptığı karakalem çalışmasının etkisinde kalırsanız kaybedersiniz. karakalem ve suluboya çalışmalarınız kendinizin özünde çalışmalar olsun.

bazı meslek liselerinde öğrenciler guaj boya kullanıyor. sulu boya çalışmalarında alışması zaman alabilir. çok iyi düşünmek gerekiyor.

sınavda 45 dakikalık süreniz olduğunu unutmayın. çok hızlı düşünüp karar vermeniz gerekiyor.
Bomonti kampüsü nde fen edebiyat fakültesi vardır fındıklı kampüsünde güzel sanatlar fakültesi..
sanatın içine sıçan üniversitedir..

sanat eğitimi iddiasının arkasında yatan yegane amaç, dönemin arşivciliği görevini üstlenmektir..

yoksa, kime göre neye göre yetenekli olduğu asla ölçülemeyen bir canlıdan sanatçı ürettiğini iddia etmek ve buna inanmak ancak ve ancak modern cahiliyenin işidir..

hepsine buradan kucak dolusu sevgilerimi sunuyorum..
Hocaları bazen vasat bazen çok iyi olur. Ancak yetenekli öğrenci orayı ister. Bu başarısı yetenekli öğrencinin orayı istemesinden dolayıdır zaten.

kazanamayanların da çok bok attığı bir okuldur.. Anlamak gerek.
özel yetenek sınavı diye bir şey yok. 1980-1990 yıllarda okulu kazanıp mezun olanlara bakmadan aklından atatürk portresini yapsın. bir at resmi yap. bak bakalım yetenegin varmı. resim öğretmenliği okulu vardı, cin ali resmini yapsan okula alıyorlardı. çok kişi sınavda mecazi anlamda cin ali resmiyle sınavı kazandı.

geçmişte hatırladığım reklam ajansında marmara güzel sanatlardan grafik bölümünde mezun olan biri vardı. ajansın sahibi o grafikeri işten çıkardı bir iş verdi baktı dediki istediklerimi veremedin dedi işine son verdi.

özel yetenegi olanlar çok nadir bir kaç kişidir. gerisi üzerinde çalışıp geliştirmesi gerekiyor.

sınav başka, okul hayatı başka iş hayatı başkadır.
Özel yetenek sınavı ile alınır. Gayet net. Hatta o sınavı 1. olarak kazanan arkadaşım şu anda bir oyun firmasında çok gördüğünüz bir oyunun kahramanlarını yapmakta.. Hatta Londra daki King Game den teklif bile aldı.

Yani piyasaya adam yetiştirmiyor diyenlere daha pek çok şeyi söylerim ki diğer okulları (Marmara) da görüyoruz çizim yeteneklerini...

Genelde kazanamayıp kıskanma olayları çoktur...

Ha bu arada harika bir okul değil. Ancak diğer okulların daha iyi olduğu hedesi tamamen saçma bir iddiadır.
bizde özel yetenek diye bir şey yok bakın bakalım yabancıların yaptığı truva atına birde türklerin yaptığına bakın.

http://www.fotografturk.c...-truva-ati-7077-950px.jpg
çizim pad'inde street fighter karakterlerini çok rahat yapabiliyorsun. yanlış yapsan anlık silebiliyorsun. zor birşey değilki. eskiden bilgisayar yoktu. çizim padı yoktu. türkiyenin cari açıgı özel yetenegi gösteriyor. türkiyenin yerli üretim bir arabası bile yok.

https://cdn.pastemagazine...s/sf_characters_1main.jpg
yemekhane bölümünde tabak yıkama teklifi gelmiştir.
özel yetenegi olanlar çok nadir bir kaç kişidir. gerisi üzerinde çalışıp geliştirmesi gerekiyor.

okuldan mezun olan pişman, 4 yıl boşu boşuna okumuşum diyen çok kişi var.

bize teknik sanatçı lazım. iş ilanında aradığımız kişiler işleri sonuca ulaştıramıyor. okulu azimle kazanıyorsun fakat mezun olduktan sonra o azim yok.

rekabet şartlarında teknik sanatçı lazım. antisosyal insanlarla ugraş dur.
teknik üniversite mezunu olarak diyebilirim ki bizim hakkımızı orada yiyorlar. tahmini erkek başına 10 kız falan düşüyor. bizde o hesap adet değil gram cinsinden yapılıyordu.
güzel sanatlar mulakat sınavında yapılan haksızlıkların haddi hesabı yok, okul seçimini yaptı kapıyı kapattı. şimdide avrupa birliğine almayınca arkadan söyledikleri laflara bakın. türkiyede okadar çok haksızlıklar yapıldıki. bunlardan biride adliyedir.

çok akıllıca yöntemle torpilli alınıyor. dava açsan bile ispat edilemez yöntemlerle katakulli yapılıyor. torpil yok, yalan hemde koca bir yalannnnnnnnnnnn.
güzel sanatlar fakültesi fındıklı'da, fef'i bomonti'de olan istanbul'un nadide üniversitelerinden -mezun olduğum- biridir.
okul hazır yiyicilerle dolu ekmek elden su gölden yaşıyorlar. halkın parasıyla maaş veriliyor. okulun elektrigi halktan alınan vergilerle ödeniyor. profösör maaşı kaç lira ödeniyor biliyormusunuz.

üreten, para kazanan şirketler öğrenci yetiştirsin. böyle olmaz.
ozamanlar gençtim. benim gibi çalışmaları gösteren öğrenci adayları vardı. resim profösörü ve karısı beni oyuna getirdi. eger dosyamı kendim düzenlemiş olsaydım sınavı kazanacaktım. iç mimarlık sınavını bu yüzden kaybettim. profösör ayrımcılık yapıyordu yani ırkçılık yapıyordu zaten böyle durumlara alışmış biri. nasıl bir oyun döndü tam olarak net anlaşılmış değil. yani kanıtlanamaz. doğru zamanda doğru yerde olmak gerekiyor. yanlış kişilerle çalıştınmı sınavı kaybediyorsun.

eski şehir güzel sanatlar fakültesi grafik bölümünü kazanan biri vardı kazanmak için grafiksel tek çizgiyle fiğürü tamamlaman gerekiyor demişti. ozaman uyandım ya sınavda grafiksel isteseler grafiksel tasarlardım ne bilelim resimsel isteniyor sanıyordum. durumu fark edince, iç mimarlık sınavını perspektif bilgisiyle mulakata kadar gelebildim. öbür türlü iç mimarlığı bile kazanamazdım.

grafik bölümünü kazanmak için grafiksel çizmeniz gerekiyor. iç mimarlık bölmünü kazanmak için perspektif çizimle işi sonlandırmanız gerekiyor.

eskişehir grafiği kazanan elini kolunu sallaya sallaya sınavı kazandı. çalışma dosyası bile yoktu. hiç çalışmadan tek hamlede sınavı kazandı. ozamanlar eskişehir fakültesinde mulakatta yoktu. dosya bakan kişide yoktu.

önemli olan objeleri figürleri doru orantıda tamamlamak yamru yumru olmamalı grafikse grafiksel tasarlanmalı. mulakatta dosyanızdaki çalışmalar bir birleriyle uyumlu olmalı. yorgun çalışmalar sakın yapmayın yada grafik kitabından çalışmayın.
Buradan mezun olanlarda sovalye icazetnamesi almis gibi bir hava vardir ama buyuk cogunlugu koca bir etiketle bos gezmektedir. ''Evet bos adamin tekiyim ama nereden mezun oldum biliyor musun'' ruh halini yasayanlara kucuk bir onerim var: hayata adapte olun, dunya sizin sandiginiz gibi bir yer degil..
tartışma konusu oldu.

endüstri ürünler tasarımında yedeklerde kaldım 100 üzerinden 80 puanla ama nasıl kaldım. sürahi, makas ve ip, bir çiviye asılmış şekide resmedin dedi. sınavda artık iş sonuca ulaşıyordu zaten ayların verdiği yorgunluk var şirkette çalışıyorum yorgunum öyle böyle değil 30 saniye dinleneyim dedim. yanımda çalışana baktım bir baktım çok iyi tasarlamış fakat fizik kuralları yok sanki uzay boşluğunda uçuyor ip desen halat resmi yapmış büyük bir ihtimalle elenmiştir. çünkü endüstri ürünleri tasarımı fizik kuralları vardır. o kişi kazansa kazansa resim bölümünü kazanırdı. grafik bölümünüde kazanamazdı. aradan yıllar geçti dün gibi hatırlıyorum şimdi aynı resmi tasarlasan 100 üzerinde 100 alırdım sonuçta yılların verdiğ tecrübe. daha mükemmel resimler yapabiliyorum eskiden çizim pedide yoktu.

listede yedeklerdeyim bir baktım çogu kişi 100 almış ozamanlar rekaben çok fazlaydı şimdi okul sınav puanı yükseltmiş ozamanlar puanı yükseltselerdi şirket matematik fizik kimya hesabı yapan kişilerle çalışırdı yabancılara iş yaptırdık. paralar yabancılara gitti.
ya şimdi emekli maaşlarını yiyorlardır. seçme yerleştirme sınavı değilki. bir okulu kazanan diğer okulu kazanamıyor ilk sınavda bile kaybediyor. enteresan bir sınav sistemi var. torpil yok diyorlar yalannnn. var olmaz olurmu.

minareyi çalacak kişi kılıfı hazırlar.

şirket bir iş verip sonra istediklerimi veremedin işten çıkarılan fakülte mezunu grafikerler var. rekabet şartlarından dolayı işten çıkarılan mühendisler var. rekabet edebilmek için çok sıkı çalışmak gerekiyor çok zekice düşünmek gerekiyor.
liseden mezun olmuşuz. 50*70 ebadında duralit birde kağıt al buna resim yap. ne bilelim. orta okulda lisede öğretilmediki. çift gönye kullanmayı bile öğretmediler. koca uçagı uçurmaya benziyor. çakıldık, ve aynı zamanda çuvallatıldık.

50*70 ebadında kagıt devasa kagıda nasıl resim yapılır. üzerinde çalışa çalışa geliştirebildik.

yabancılar teknoloji geliştiriyor biz ise üçkagıtçı profösörlerle boğuşuyoruz.

ozamanlar can dostum filmi yoktu (Good Will Hunting) matrix filmi yoktu. titanik son versiyon filmi yoktu. karanlık şehir filmi yoktu.
3 sene önce hayallerimin üniversitesiydi. Hem de ne hayaller sinema ve televizyon okuyorum burda. Oscar alan ilk türk yönetmen benim falan. Takacağım küpeden giyeceğim ayakkabıya kadar tasarlamıştım zihnimde. Sonra kızım sende ne yetenek ne de zeka var deyip bıraktım boş hayallere kapılmayı.
okulun endüstri ürünleri tasarımı bölümünü teknoloji geliştiren bölüm sanıyordum. sınavın sidik yarışı olduğunu çok geç öğrendim. okulun mecazi anlamda boş, kofti bir okul olduğunu çok geç öğrendim.
etraftan sen guzel cızıyorsun yeaa gazıyla gırılmemesı gereken okuldur. hatta cogu onemlı gsf ıcın boyledir. sonra husran bok atmacalar. çalışacaksın tabisi oyle basıt degıl bu işler.

bu bok atanların akademik desen nasıl çizilir hakkında bile fikirleri yok.

eger cıdden ıstıyorsanız hangı okul nasıl uslub tarzını benımsemıs hangı akımlardan yola cıkıyor gıbı durumlara acayıp hakım olmalısınız. gercekten bunu bılen bırılerınden ders alın. yoksa elını sallasan yetenek sınavı kursu... tıcarı yerler ınsanları boyle gaza getırıp sonra yuz ustu bırakıyor.
Sözlük yazarlarından bomontide olan varsa bir çay içelim?
Mezunları neredeler merak edilir?
Türkiye'nin en büyük, en iyi eğitim veren, en köklü beş yıllık mimarlık ve resim, heykel, tiyatro vs. eğitimi veren okulunu bitiren yetenekli insanların isimlerinin daha fazla duyulması gerektiği temenni edilir.
Bira fabrikasına karşı fef.eğitimi başkadır.
(En son 2015te hala harabeydi gerçi.)