bugün

harvard üniversitesi işletme bölümünde profesördür. strateji ve rekabetçilik enstitüsü (ınstitute for strategy and competitiveness) başkanıdır. yaptığı çalışmalar işletmelerin rekabet stratejileri üzerine yoğunlaşmıştır. porter'a göre üç genel rekabet stratejisi vardır. bunlar düşük maliyet, farklılık ve odaklanma stratejileridir. düşük maliyet stratejisi, firmanın karını maksimuma ulaştırmak için piyasa içinde izlediği rol olarak; farklılık stratejisi, firmanın aynı alanda faaliyet gösteren diğer firmalardan ürün bakımından fark yaratması olarak ve odaklanma stratejisi ise firmanın farklılılk ya da düşük maliyet stratejilerinden herhangi birine odaklanması gerektiğini çünkü ikisinin birbirine ters çalıştığı olarak tanımlanmıştır.
"Yarının bugünden iyi olmasını istiyorsan şimdiden değişik bir şeyler yapmalısın" demiştir.
rekabet stratejisi ve uluslararası rekabet konularında dünyadaki otoritelerden biri. harvard'da (ceo veya cfo düzeyindeki kişilere) işletme dersleri vermektedir.

işletme alanında lisanüstü öğrenim görüp de "rekabet stratejileri" kitabının kapağını açmayan yok gibidir, aslında yoktur.
üniversitedeki ilk senemde okuduğum ama çok az şey anladığım rekabet stratejileri kitabının yazarı. arka kapakta resmi vardı. yuvarlak gözlüklü, beyaz saçlı bir abi.

şimdi yine okuyacağım gibi gözüküyor ama bu sefer anlayarak inşallah
r (d. 1947), Harvard Üniversitesi işletme Bölümü'nde (Harvard Business School) ekonomi ve yönetim bilimleri profesörüdür. Aynı zamanda Strateji ve Rekabetçilik Enstitüsü (Institute for Strategy and Competitiveness) başkanıdır. Stratejik yönetim alanında dünyanın önde gelen bilim adamlarından biridir. Akademik çalışmaları, şirketlerin veya bölgelerin nasıl rekabetçilik avantajları oluşturabileceği üzerine yoğunlaşmıştır.

Porter özellikle şu çalışmaları ile ünlüdür: Üç genel rekabet stratejisinin açıklanması (segmanlara ayırma, maliyet öncülüğü ve farklı konuşlanma stratejileri), bir şirketin üretim süreçlerini blok bir ok şeklinde betimleyen değer zinciri (Value chain) ve beş güç modeli (five forces model) kullanarak bir endüstrinin veya pazarın çekicilik ve rekabet analizinin yapılması.

Porter ayrıca bölgesel kümelenme (Cluster building) ile rekabet avantajlarının meydana getirilmesi teorisinin kurucusudur. Önde gelen tezlerinde devletler ihracatı değil, üretim gücünü coğaltmasini destekliyordur. Birçok otorite tarafından en etkili yönetim düşünürlerinden biri olarak gösterilmektedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Michael_Porter
yeni bir aknefer.

görsel
ne yazık ki yeni bir aktroll. bize de donuza eklemek düşer.
eskilerden tanıdık bi yazar. şuana kadar bana pas vermedi tahminim ifşa olmak istemiyor.

neyse hoş gelmiş.

görsel
Yine site bir aktroll sürdü piyasaya.
Çok büyük ihtimalle;
(bkz: koca yusuf) adlı aktrollün yeni hesabı.
Maaşlı aktrol. 2023 Haziran sonrası ortadan kaybolmazsa adam değilim.
Aktroll Mayk.

Pehh...
(bkz: tevellüt kaç)