bugün

Malign melanom deri kanserleri içinde en ciddi olanıdır ve deriye rengini veren melanosit adı verilen hücrelerden gelişir. Vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde (saçlı deri ,tırnak altı ve ayak tabanı dahil) görülebilir. Deri melanomunun ilk belirtileri, benin büyüklüğünde, şeklinde ve rengindeki değişikliklerdir. Bu değişiklikler bende asimetri, kenar düzensizliği ,renk değişikliği ( tümüyle benin rengi koyulaşabilir veya daha açık renkli olabilir, bu renk değişiklikleri benin içinde yer yer ortaya çıkabilir) , genişleme veya kabarıklığının artması şeklinde olabilir.Kaşıntı erken bir belirti olabilir. Önceden var olan bir bendeki hafif değişikliklerin fark edilmesi ile erken dönemde melanom teşhisi konabilir. Sulanma ve kanama genellikle daha sonraki dönemde tespit edilen bulgulardır,ağrıya sebep olmaz.

Deri muayenesi rutin doktor kontrolünün bir parçasıdır,ayrıca kişinin kendisi de derisini muayene edebilir. Benler çok sık görülen deri lezyonlarıdır, doğumda var olabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Deri üzerindeki herhangi bir ben veya benzeri oluşumda değişiklik fark edildiği zaman bir deri hastalıkları uzmanına başvurulması kaçınılmazdır.

Daha önce melanom teşhisi konan bir hastada ikinci bir melanom gelişme riski vardır.Ayrıca yakınlarında melanom tanısı varsa ,bu kişinin melanoma yakalanma riski normal insanlara göre yüksektir. Bazı kişilerde displastik nevus veya atipik ben adı verilen anormal görünümlü benler olabilir. Bu kişilerin düzenli aralıklarla bir deri hastalıkları uzmanı tarafından kontrol edilmesi uygundur.Deri hastalıkları uzmanları gözle ve dermatoskop ile muayenenin ardından ,bu benlerin resmini çeker veya görüntüsünü bilgisayar ortamına kaydedip,her muayenede fark olup olmadığını kontrol ederler. Herhangi bir değişiklik fark edilmesi halinde yapılacak olan işlem, benin tamamının (eğer ben büyükse değişikliklerin bariz olduğu bir parçası) ameliyatla çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesidir (Biyopsi). Teşhis konabilmesi için tek yol budur.

Teşhis melanom ise tedavi için bir plan yapılmalıdır. Bu plan melanomun milimetrik olarak kalınlığına, derinliğine,üzerinde yara olup olmamasına ve deride yerleştiği yere göre değişir.Bazı hallerde melanoma yakın lenf bezlerinden örnek alınması ve bunun mikroskop altında incelenmesi ve hatta o bölgedeki tüm lenf bezlerinin ameliyatla temizlenmesi gerekebilir.Tedaviye karar vermeden önce doktor ciddi bir fizik muayene yapar ve melanomun kalınlığına göre akciğer filmi,kan tetkikleri ve gerekirse karaciğer,kemik ve beyin filmi ister.

Tedavi :

Melanomun tedavisi bu konuda eğitimli bir ekip (deri hastalıkları uzmanı, plastik cerrah, patolog ve onkolog) tarafından planlanmalıdır. Melanomun tedavisi önce cerrahidir,bazı durumlarda aşı, ilaç ve şua tedavisi gerekebilir.

Ben bölgesinin cerrahi tedavisi:

melanom tespit edilen deri bölgesinin geniş olarak çıkarılması bu hastalığın standart cerrahi tedavisidir. ince melanomlarda (<1mm) sadece 1 cm sağlam sınırla tümör bölgesinin çıkarılması yeterlidir, yara karşı karşıya getirirlip dikilir. Saha kalın melanomlarda 2-3 cm genişliğinde dokunun çıkarılması gerekir, yarayı kapatmak için vücudun başka bir yerinden alınan yama ile yaranın kapatılması gerekebilir.

Lenf bezi bölgesinin cerrahi tedavisi:

Büyümüş lenf bezleri varlığında: Melanoma yakın lenf bezlerinde elle muayenede büyüme tespit edilir ise, ince iğne biyopsisi ile bu lenf bezlerinde yayılma olup olmadığı kontrol edilir, yayılma tespit edilirse lenf bezlerinin tamamı ameliyatta temizlenir.

Büyümüş lenf bezi yoksa: Melanoma yakın lenf bezlerinde büyüme yoksa ve Melanomun kalınlığı bir milimetreden fazla ise, ilgili lenf bölgesindeki bezlerden özel bir yöntemle örnek alınır (bekçi lenf bezi biyopsisi, sentinel lenf nodu biyopsisi, sentinel lenfadenektomi). Bu işlemin yapılması için ameliyattan 2-3 saat önce lenf yollarını ve lenf bezlerini görünür hale getirmek için, tümör veya biyopsi izi çevresindeki derinin içine bir radyoaktif madde olan Tc99 enjekte edilir ve kamera ile görüntü alınır. Bu sadece bir yol haritasıdır. Ameliyatın başında tümör veya biyopsi izi çevresindeki derinin içine boya enjekte edilir. Maviye boyanan ve/veya yüksek radyoaktivite sayımı veren lenf bezi veya bezleri (bekçi, nöbetçi, sentinel lenf bezi) çıkarılır ve inceleme için patolojiye gönderilir. Mikroskopik incelemede lenf bezlerinde yayılma (sıçrama) tespit edilirse lenf bezlerinin tamamı ameliyatta temizlenir. incelemede yayılma tespit edilmezse, ilave bir ameliyata gerek yoktur.

Bazı hallerde, ameliyat tek başına hastalığın kontrolünde yeterli değildir, aşı veya ilaç tedavisi gibi yardımcı tedavilere ihtiyaç vardır. Bu yardımcı tedavilerin amacı, tespit edilemeyen ve vücutta kalması muhtemel kanser hücrelerinin öldürülmesidir. Bu tedaviler;

a) Kemoterapi: Kanser hücresinin öldürülmesi için, kansere karşı ilaçların kullanılmasıdır, çoğu kez damar içine ilaç veya ilaçların verilmesi şeklindedir.

b) Biyolojik tedavi: Interferon alfa bu amaçla kullanılır. interleukin-2 ve tümör aşıları halen çalışma aşamasındadır.

birkaç resim:
http://images.google.com....=Resimlerde+Ara&gbv=2

kaynak: google * *
hızla ilerleyen bir kanser türüdür.* son evrelerinde hasta dayanılmaz ağrılarla birlikte yatağa mahkum kalır. hastanın tedaviye cevap verebilmesi için,malign melanomu ilk evresinde fark etmek, gerekmektedir. bu da hemen hemen imkansıza yakındır.
en hızlı metastaz yapana tümör.
bu hastalığın önemini vurgulamak için şöyle güzel bir video hazırlanmış: http://www.facebook.com/p...o.php?v=10150304096263987
23 yaşındaki arkadaşımın ölümüne sebep olan nalet olası kanser. mekanın cennet olsun ibo. dualarım seninle. bu ilk gece.
20 ocakta sevdiğim ve çok iyi bir insan olan yaşça benden de küçük olan 23 yaşındaki bir arkadaşımızı bu hastalıktan dolayı kaybettik. oysaki süper futbol oynardı ve gerek boyu gerek oynayış biçimi ile "messi messi" diye takılırdık ona. çok değil 1 yıl içerisinde kaybettik onu bu hastalıktan dolayı.

ben hastalığı oldukça detaylı araştırdım ilk başta doktorlara kızdım doğru düzgün ilgilenmediler diye ancak öyle değilmiş bu hastalık. lanet derece illet ve inatçı bir kansermiş. en önemli olan erken teşhis edilmesiymiş.

kimseyi korkutmak amacında yada aklına şüphe düşürmek amacında değilim. ancak özellikle beyaz tenliyseniz ve vücudunuzda fazlaca ben varsa bazıları büyük benler ise ve arada sırada şekil değişikliği gözlemliyorsanız mutlaka doktora gidin. sonra çok geç olabiliyor.

ultraviyole ışınlarına yani güneşe çok fazla maruz kalmayın yazın güneşin altında malak gibi yatmayın. ayrıca solaryum denen olaya rağbet etmeyin allah korusun erkeklere/kadınlara güzel görünmek uğruna hayatınızdan olabilirsiniz.

vücudunuzda her hangi bir bölgede daha sonradan bir ben oluşursa bunu kaşımayın koparmayın doktora gidin! lütfen.

ne sizin canınız yansın nede sevdiklerinizin.

ayrıca bu hastalığa yakalanıp tedavisi olumlu sonuçlanan hastalarda mevcut şayet hastalığa yakalanan biri okuyorsa olumsuz düşünmesin ve iyileşeceği inancını taşısın.
http://www.youtube.com/watch?v=zO4ccYw_Mtg
Bir üstteki entry'deki videoyu izleyip göz yaşlarımı tutamadığım, adı bile tüylerimi diken diken etmeye yeten, kanser sigortalarının kapsam dışında bıraktığı, en hızlı yayılan kanser türü.
kötücül habis bir hastalık.
Malign melanom, ciltteki melanosit adı verilen hücrelerden kaynaklanan agresif bir kanser türüdür. Melanositler, derinin en üst tabakasında (epidermis) bulunan ve melanin adı verilen pigmenti üreten hücrelerdir. Melanom, melanositlerin anormal bir şekilde büyüyüp çoğalarak kanserleştiği durumlarda ortaya çıkar.

Malign melanom, genellikle deride veya bazen mukoza zarlarında (ağız, burun, anüs, genital bölgeler gibi) başlar, ancak yayılma eğilimindedir ve lenf düğümlerine ve diğer organlara yayılabilir. Eğer erken evrede tespit edilmez ve tedavi edilmezse, ciddi sonuçlara yol açabilir.

Melanom genellikle deride yeni bir leke, ben veya benzeri bir oluşum olarak başlar. Yeni bir leke veya benin belirtileri şunlar olabilir:

Asimetrik şekil: Melanomun bir yarısı diğer yarısına göre farklı görünebilir.
Sınırlar: Melanomun sınırları belirsiz veya düzensiz olabilir.
Renk: Melanom farklı renklere sahip olabilir, içinde kahverengi, siyah, mavi, kırmızı veya beyaz bölgeler bulunabilir.
Çap: Genellikle melanom 6 mm'den (bir kurşun kalem silgisi başından daha geniş) daha büyük olabilir.
Değişiklik: Mevcut bir benin boyutu, şekli veya rengi hızla değişebilir veya yeni bir ben hızla büyüyebilir.
Risk faktörleri arasında güneşe aşırı maruz kalma, açık ten rengi, ailesel yatkınlık, birden fazla atipik ben, bağışıklık sistemi baskılanması ve önceki melanom veya deri kanseri öyküsü bulunmaktadır.

Melanom erken evrede teşhis edildiğinde genellikle tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri, melanomun evresine, yayılma derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak cerrahi müdahale, radyasyon terapisi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedavileri içerebilir.

Melanomun erken teşhisi ve düzenli deri muayeneleri, oluşumunun önlenmesi veya erken evrede yakalanması açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, düzensiz veya değişen bir leke veya ben fark ederseniz, bir dermatoloğa danışmanız önemlidir.

ChatGPTden alıntıdır.
güncel Önemli Başlıklar