bugün

sokrat'ın der ki; insanlar doğuştan her konuda bilgi sahibidirler. bu bilgiye erişmek için soru sormak yeterlidir. doğurtma sanatı olarak da bilinir.
Maieutike (ing. maieutics) her birimizin zihninde gerçeğin var olduğuna dayanan felsefi bir terimdir, yalnız ve ancak bu gerçeğin 'doğurtulması' gerekliliğine dayanır. Bu nedenle yunancada doğurtma anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir.

Bu felsefenin klasik Yunan'ın babalarından Sokrat'a ait olduğunu belirtebiliriz. Plato'ya göre de Sokrat'ın bu yöntemine kabaca ifade etmek gerekirse 'ebelik' adını vermesinin nedeni insanlara soru sorarak içlerinde var olan 'düşünceleri' açığa çıkartabilmesinden ileri gelmesidir, metafor tam yerine oturmuştur.(Bu bana Harry Potter ortaya çıktıktan sonra gördüğüm Dumbledore'un Düşünseli'ni hatırlatır hep.)

Kısaca sor soruyu, al çokomeli gibi bişi-ama severim- 13'ümden beri bu rumuzla sanal alemlere akarım. Bir süre sonra bu metodun çok da doğru olmadığını anladım aslında; örneğin çok ama çok sinirli bir anınızda, sevgiliniz mesela beyaz halınıza sigara küllerini farkettirmeden dökerken ve siz farkettiğinizde sakince; 'O aslında yapmaması gerektiğini biliyor, peki ben nasıl doğru olan davranışı ona söylettirebilirim.'deyip ağzınızdan; 'Sence insanlar niçin evlerine halı koyarlar hayatım?' diyerek olaya girmek ve akabinde alacağınız cevaptan memnun bambaşka sorularla sonuç cümlesi olan 'Evet, o zaman halıya kül dökülmemelidir.' yerine, 'Yaa off bana bak o halıyı temizlemezsen birazdan yalatıcam o külü sana haberin olsun' denilebiliniyor..

Yine de daha başka başka yerlerde denemişimdir, özellikle çocuklarda...ve işe yaramıştır..
sekizinci nesil hoş gelmiş.
1.70 boyunda zeki esprili ve güzel yazardır. hoşgelmiş. *
(bkz: hoş gelişler ola)
nesildaşımdır.hoşgelmiştir.
yeni yılını en içten dileklerimle kutladığım,

kendisine sevgi, dostluk ve huzur dolu sağlıklı bir yıl dilediğim uludağ sözlük yazarı.
© copyright 2005 - 2026