bugün

Herakleitos a göre tanrı.
Antik Yunancada “legein” fiili “söylemek” anlamına gelir. Logos ise bu fiilden (legein) oluşturulmuş isimdir. Kelimele anlam olarak “söz”dür. Temel anlamı “söz” olan logos, ne yönden bir “söz” anlamı taşımaktadır? Heidegger’in ifadesi ile “logos, Platon ve Aristoteles’te çok-anlamlıdır.” (Varlık ve Zaman, 33. Sayfa)

Heidegger bu soruya cevap verirken Aristoteles’ten bir hatırlatma yaparak “Aristoteles nutkun (logos) bu işlevine ‘apophainesthai’ diyerek onu keskin bir biçimde dile getirmiştir.” (Varlık ve Zaman, 33. Sayfa) Gerçekten de Aristoteles “Metafizik”te logos’un işlevini apophainesthai olarak ifade etmiştir.

Apophainesthai, “apo-” ve “phainesthai” ögelerinden oluşan ve “sözü edileni sözü edilenin kendinden hareketle görünür kılmak” anlamına gelir. Phainesthai “bir şeyi görünür kılmak” demektir ve apo- ise “hareketle, ondan hareketle” gibi bir anlam taşır. Dolayısıyla logos, yani söz; bir şeyi kendisinden hareketle görünür kılan (apo-phainesthai) nutuk, sözdür.

Not: Logos bundan başka, görünür kılan söz, açık hale getiren beyan gibi anlamlarından ötürü “akıl” anlamında da kullanılır ama biz fenomenoloji açısından logos’un apophainesthai işlevini ele alıyoruz.

Yukarıda açıklanan apophainesthai işlevine sahip logos, “apofantik nutuk” olarak ifade edilebilir. Apophainesthai onun birincil işlevidir.

Logos'un bir-araya-getirme olarak anlamı, "bir-araya-getirici-söz"dür.

(bkz: martin heidegger sözlüğü)
ayrıca -ology yani -loji eki logostan gelmedir. ontoloji, epistemoloji, etimoloji vb.
(#34951588)
varlık ve zaman'da logos'un yapı biçimine heidegger sunthesis demektedir. sunthesis, synthesis, yani burada sentez "tasavvurların birbirleriyle bağlanması, birleşmesi değildir." (bu tırnak içindeki bölüm heidegger kendi uyarısıdır) bu uyarıyı şunun için yapar: sentez öylece bir birleştirme değil, bu birleşim ile bir şeyi açığa çıkarma.

bu yapı biçimi, yani sunthesis, heidegger'in deyimiyle, "bir şeyi başka bir şeyle birlikte olarak, bir şeyi bir şey olarak görünür kılmak"tır.

(bkz: martin heidegger sözlüğü)
Matrix 3 de bir gemi.
kelimeye farklı anlamlar yüklense de tam olarak bir karşığı yoktur yani gayet orjinal bir kavramdır logos.
(bkz: mitos)tan logos evresi gelir.
logosta olaylar, doğa ve benzeri durumlar mitsel durumlara bağlanmaz.
gerçekdışıcılık yoktur.
bir şeyi açıklamak gerekiyorsa aklını kullanarak yapabilirsin ve yine akıl yoluyla mantıklı argümanlar üretebilirsin.
bir sürü anlama sahip olan kelime. mesela c.g. jung tarafından analitik psikolojide "bilim", "akıl" veya "bilinçli faaliyet" şeklinde simgelenir.
eski knight online sunucusu.
ne günlerdi.
insanın zihinsel dünyasını diğer canlılardan ayıran boyutudur.
kelimeler ve kavramlarla ifade edilebilen üst düzey zihinsel işlevlerdir, diğer hayvanlarda bulunmaz.