bugün

Lale yetiştirilen yer,lale bahçesi.
süleymaniye de bir çay bahçesi.Caminin sağ tarafında kalır, çöldeki vaha gibi betonların içinde ağaçlık bir yerdir bi de küçük havuzu vardır.
marmara evlerinde bir kebapçı
heykelde,sönmezin bulunduğu sokakta yer alan öğrencinin cüzdanını üzmeyen bursa'nın eski lokantalarından
bursanın çarşamba semtinde bulunan, çocukluk yıllarından hatırladığım eski bir düğün salonu, o zamanlar zorla götürüldüğüm düğünlerin yarısı burda olurdu, doyamazdım..
(bkz: çocukları zorla düğüne götüren anne modeli)
(bkz: lale bahçesi)
Bursa yöresine ait, yapımı kolay patatesli salata.
edirnede meriç köprüsünü geçtikten sonra karaağaça giderken sağdaki ilk çay bahçesi ve düğün salonu
Süleymaniyede çok özel bir çay bahçesidir.
Bilenler gider.
Gitmeyenler bilmezler su sesi eşliğinde nargile fokurdatırken Türk sanat ve halk musikisi dinlemenin tadını
pastane adı.
pastanesine, kebapçısına, çaybahçesine isim bulamayanların son olarak çaresizlik içinde sarıldıkları isim. türkiye nin her ilinde ismi lalezar olan bir kebapçı vardır.
yeni bir altıncı nesil yazar. koştursun efenim sözlükte. *
bir ara algida'nın dondurmasına verdiği isim.
sensin.
lale bahçesi diye de bilinen süleymaniyedeki naif mekan. yazın gelmesiyle birlikte akşamları yeşilçam film gösteriminin olduğu yerdir ayrıca. kışın oluyor muydu film gösterimi? araştırmak lazım tabi.
lale bahçesi demektir. benim için ise istanbul'un en güzel mekanlarından bir tanesidir. süleymaniye'nin hemen yanındadır. eğer bir yaz akşamıysa ya da yazdan kalma bir günse, ikindi vaktiyse, güneş yavaş yavaş mesaisini tamamlayıp vardiyayı devretmeye gidiyorsa ve ben süleymaniye yakınlarından geçiyorsam mutlaka uğrarım. yalnız yahut birileriyle olsun farketmez. acelemiz varsa bile oturup bir bardak çay içeriz. merdivenlerden inerken farklılığı, güzelliği görürsün zaten. ortada ufak bir havuz vardır. eskiden o yuvarlak kısa lambalar yoktu orada, akşam olunca elektrikli lamba yerine ufak ufak kandiller yakılırdı yerde. akşamları çay içerken esmeye başlarsa battaniye isteyebilirsiz, çok güzel olur battaniyeye sarınıp çay içmek. müzikleri kafa şişiren, saçma sapan sözlü iğrenç pop şarkılar değildir türkü, türk sanat müziği çalar çoğunlukla. yine akşamları ortada büyükçe bir ateş yakarlar...
nargilesi güzeldir. gitmeyeli baya oldu bozdularsa bilmiyorum. istanbul'un güzel, sakin, samimi mekanlarından biridir kısacası.
Süleymaniyenin hemen yanı başındaki bu mekanda çayınızı yudumlarken kafa dinleyebilirsiniz.Uzun merdivenlerinden aşağı inip iki ağaçlı ortasında havuzu bulunan bu mekana genelde üniversite öğrencileri gelir.insana sakinlik veren bir yapısı olduğu için arada gelip kafa dinlerim yudum yudum çay eşliğinde.
çayın bir tele olmasından başka hakkında söylenecek şey bırakılmayan süleymaniye deki lale bahçesi, çay bahçesi.
her şeyi de yazın. aferin. su sesi, yeşilçam, efendime söyleyeyim müzik, birini de bana bırakmayın. yazın.
(bkz: lale çay bahçesi)

süleymaniye camisinin oradaki kuru fasülyecilerin sokağının sonunda, bir kapıdan girilerek merdivenle aşağı inilen, kafa dinlenilesi bir mekandır. çoğu kişi önünden defalarca geçtiği halde orada çay bahçesi olduğunu bilmez. isatnbul'da adam akıllı nargile içilen yerlerin başında gelir. sürekli türk sanat müziği, türkü çalınmaktadır. akşam saatlerinde yeşilçam filmleri gösterilmektedir. tavla, okey olmadığı için çay bahçesinde kuru gürültü yoktur. müşteri kitlesi az çok belli olduğu için insanı rahatsız edecek tipler bulunmamaktadır. yoğunluğa göre verdiğiniz siparişler biraz gecikebilir. çalışanları iyi insanlardır. (ayhan abi, süleyman..)

içinde süs havuzu bulunmaktadır. nargilenizi güzel bir çay eşliğinde, sus sesi dinleyerek fokurdatabilirsiniz. şansıma gittiğimde içerisi hep dolu olmakla beraber 1 - 2 masa her zaman müsait olmaktadır. kışın isteyen kapalı yerde, isteyen dışarıda oturur. akşam olduğu zaman 4 - 5 masanın tam ortasında kocaman mangalın içinde ateş yakılır.

yalnız ismi lale çay bahçesi olmasına rağmen genelde lalezar olarak bilinir.
bescesmelerde ki kafe. cok kazıktır.
an itibariyle twitter istanbul gündeminde zirvede olan kafedir. merak edip baktığımda kafenin kapatılacağını öğrendim. üniversite öğrencilerinin bu zamanda 1 liraya çay içtiği, atmosferi, taş duvarları, havuzdaki suyun şakırtısıyla harika bir kafe olan lalezar'ın 50 liraya nargile içilen başka bir kafeye dönüştürülmek istenmesi cidden çok moral bozucu. çoğu kişi türkçü, ülkücü güruhun toplanma yeri olduğu için kapanmasını istemiyor ama bunların haricinde gerçekten süleymaniye'nin atmosferine en çok yakışan kafenin kapatılması bana dokunuyor. destek olmak isteyenler haberi paylaşabilirler.
Bugün kapatılışına ve Sait abinin o tarihi konuşmasına şahit olduğum mekan. Müdavimi olduğumuz, en hararetli siyasi tartışmalarımıza tanıklık eden,her yanı tarih kokan,zaman zaman duvarındaki türk bayraklarını seyre daldığınız, hiç tanımadığınız insanlarla gönül bağı kurabildiğiniz, samimiyetin eksik olmadığı, içinde sürekli tarih, siyaset, edebiyat konuşulan, eskilerin bir Küllük'ü,bir Marmara Kıraathanesi... Bugün malesef kapatıldı. Hüzün doluyuz. Tahliye edilmesinin mantıklı bir açıklaması yok.
Gün itibariyle yıllardır 1 liradan satılan çay 2 liradan satılmaya başlandı. Artık sen de herkes gibisin lalezarım. Gözlerde yaş...

Edit: boğaz manzarası olan hiçbir mekanda da çayı 2 liradan içemezsiniz köftehorlar. Kıymet bilmemezlik etmeyin yine de.
Baharın gelmesiyle burnumda tütmeye başlayan bahçe. Güneşli bir nisan gününde, Cağaloğlu'ndan kitap alıp kitabın ön okumasını Gülhane'de yaptıktan sonra Süleymaniye yokuşlarını tırmanıp duvar dibindeki masalardan birinde, trt müzik eşliğinde çay içmek ister canım. Hüzün hüzün oldum be.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar