bugün

https://youtu.be/Dn_40K0er0E

Uzak doğu mutfağının esenliklerini bizlere sunan iki tatlı kızın kızarmış şişmanca fareleri önce hazırlayıp ardından sanki kfc yiyormuşçasına kıtır kıtır haz alarak fareleri sosla yemeleri olayı.
17.000 kişi videoyu beğenmemiş oysaki gerek fareyi derisiyle haşlama kısmı gerek yağda kızartma ardından dişlerin fare etine değmesiyle oluşan kıtır ses olsun emek kokan bir videoydu.

izlerken herkese esenlikler dilerim.
bunlar daha çok tayland veya kamboçyalıya benziyor yanlız.
yerel yemek kültürlerinin global bir ortamda nasıl da yadırgandığını gördüğümüz videodur. kurtulun şu egosantrizmden. sadece sizin yediğiniz doğru değil.

ama harbiden fazla kızarttı fareleri. ne protein kaldı ne et.
Aynı kızların kanalında yağda örümcek, akrep gibi yiyecekler de var, baya ilgi çekici böyle hayvanları nasıl tüketebiliyorlar?
bu leşliğe köpek yaklaşmadan uzaklaştı ya la..

canımsın.

3.18 dikkat.
visitors dizisini hatırlatmıştır.
Fransanın fare sorununu çözecek kızlardır.
Afiyet olsun onların kültürü .
Amk fareyi patlıcan soyar gibi soydular Allah belanızı versin.
kimine göre iğrenç, kimine göre normal, kimine göre helal-haram, kimine göre besleyici protein vs vs ama bu yemek kültürünü yadırgamayın.

edibüdü: gece sözlük kızları yatınca, entellektüelleştiğimizde yazarım.
abi biz bunlara tepki gösteriyoruz da. asıl merak ettiğim şırdan yiyen kızları youtubede gören yabancılar ne düşünüyor.
kızlar şimdi yatmasa bile saç taramak için bilgisaray başından kalkmış veya tablet-cep telefonunu ayna niyetine kullandıkları (saç tarama, makyaj silme, nemlendirici bakım krem maskelerini sürerken) sözlük ortamından çıkmışlardır.
şimdi entellektüelleşebiliriz.

unutmadan...
cep telefonu tablet gibi iletişim araçlarının ön kamerası bağyanlar için çok önemlidir. sanıldığı gibi 333 derken selfy çekinmek için değil; makyaj, saç, takı, cilt kontrolü için.
hem ayna çıkarmak, makyaj kontrolü sırasında dikkat çekmemek için mükemmel bir araçtır telefon.
düşünsenize...
hoşlandığınız biri (iş veya ortam da) var ve şirkete geliyorsunuz veya bir toplantıya arkadaş grubuna katılacaksınız, kapının önünde yolda ya da içeriye girerken bile sanki cep telefonu ile konuşur gibi yaparak da makyaj saç takı kontrolü yaparsınız.
bu sayede kimse içeride hoşlandığınız biri olduğunu anlamaz.

neyse, konuyu dağıtmayalım.

toplumların yemek kültürünü belirleyen tamamen iklimdir.

hele ki çin (uzak doğu, hindistan çin hattında) çok sert ve keskin iklim değişikliği, doğal felaketler (sel kuraklık depremler taşkınlar) ekilecek alanların kısıtlı olması ve ürün çeşidinin kıtlığı yanında fazla nüfus-doğurganlık sonunda yaşanan iklimsel etkenlerin neden olduğu kıtlıklar (en son iklimsel etkenle büyük kıtlık 140 sene falan önce olmuş ve 15 milyon insan sadece çin'de ölmüştür) bunun yanında siyasi ideoloji çatışmalar sonunda yaşanan toplumsal travmaların getirdiği kıtlık da hesap edilirse (mao tarafından sanayi hamlesi ile bitirilen tarım sonunda resmi rakamlara göre 15 milyon, resmi olmayan rakamlara göre 40 milyon insanın açlıktan ölmesi ve yamyamlık vakaları 50 yıl önce yaşanmıştı) böyle bir süreç içinde rol alan toplumların yemek kültürü de böyle olur.

sırtı güneşe bakan yürüyen sürünen uçan kaçan dişinin kestiği her şeyi yiyebilen insanların alt yapısında böyle kıtlık yokluk gibi toplumsal travmalar vardır ve bu travmalar toplumda ki insanların yemek kültürünü belirler.
bunun için böyle yemek kültürü olan insan-toplumlara kızmıyor, iğrenmiyor, aşağılamıyorum; sadece acıyorum.
iiiiy iğreeeanç yeaaa diyenlere bir hatırlatma yapalım dedik.

böyle bir yemek kültürü olan insanlar kendi coğrafyalarında göç ve başka yerlere yerleşimde bulunduğunda kendi yemek kültürlerini de götürür (örn: tayvan) oralara yayar.

sadece kıtlık iklim savaş da değil bu yemek kültürünü belirleyen...
örn: din.
inanç da yemek kültürünü belirler. bu helal şu haram böyle ye böyle pişir böyle kes peygamberimiz en çok kabak yemeğini severdi (harbiden bu sözü duydum) hurmanın kutsal olup tatlılar-meyve içinde ayrı bir yeri olması.

ya da cinsel yaşam.
afrodizyak etkisi var diye kaplan kanı içmek.

veya sağlık.
yılan akrep zehiri ile hamam böceklerinin her ortamda hayatta kalması ile alternatif tıp da ölümsüzlüğü şifayı arama metodu.

neyse, fazla uzatmayalım...
uzun entryler okunmuyor. basit bir sosyolojik gastronomi analizi oldu, idare edin.