bugün

hiçbir yerde resmi olarak kullanılmayan, kullanılmayacak bir dil; seçmeli dil olarak kullanılmamalıdır, kullanılamaz.
lazca, gürcüce v.b. dillerde seçmeli olarak kullanılsın ki ayrımcılık olmasın. *
türkiye cumhuriyeti sınırları içinde anadil türkçedir. ticari amaçlara dayalı yabancı dil tercih edilir ve bunun eğitimi alınır. hangi ticari amaç için kürtçe öğrenilmesi gereken bir dildir ki böyle bir talep sunulsun.
tek devlet, tek bayrak, tek dil nerde kaldı diye isyan ettirecek haber.

asla kürtlere hepsi pkk seklınde yapıstırma etiket kullanılamaz. nasıl ki bu yanlıs olursa böyle zor gunler yasanılan ortamda cıkıpta kurtcenın secmeli dil olması işleri iyice karıstırmaktan baska bısey olmaz.
ne amacla yapılır ki böyle birşey. haa sımdı ıkı aklı evvel cıkıp amerika'nın dilini konusuyorsunuz. ıngılızce, almanca oluyor da kürtçe neden olmasın diye sacma birsey söylemesin. insanı iyice sinirden sinire atmasın.

bir de sunu anlamıyorum bu ülkedeki tek farklı ırk kürtler değil. Nerde kaldı bunun çerkezi, lazı, gürcüsü. Bu iş böyle uzar gider. ~
bir çerkez olarak söylüyorum. Cıkıpta çerkezceyi secmeli dil yapıcaz deseler aynı tepkiyi onun içinde gösteririm. ne gerek var ısteyen gitsin kursundan öğrensin...
incir çekirdeğini doldurmayan soruncukların büyütülmesidir. millet aya çıktı 30-40 sene oldu. hala böyle konularla canım memleket meşgul ediliyor.
oysa ki necip türk milleti bunları çoktan halletmiştir.
halkın arasında bu tür problemler yoktur ve olmayacaktır. çünkü binlerce yıllık hoşgörü, sömürgeci, soykırımcı avrupa tarafından 5-10 yılda yıkılamaz.
bu günler de geçecektir.
türkiye cumhuriyeti, dünya devletleri arasında ekonomik gücüyle, hak ettiği yeri bulacaktır.
super bir zeka gosterisinin ornegidir.
modernlik yapacam diye, en az din dersi kadar gerekli bir konunun secmeli ders olmasidir, bok yoluna girmektir.

"lan bana matematik, kimya fizik ogretsene onun yerine, andaval!" diye isyan etmezler mi okullarda, sonrasinda "biraz da tarih, biyololoji hic fena olmazi.." demezler mi size, ustunede "bilgi yuvasi degil miydi burasi ha?" diye cigirmazlar mi? yaparlar, benden soylemesi. * *

ha bu arada, buradan bizim okula sitem etmek istiyorum, fransizca, italyanca, almanca, rusca var e hani norvecce nerede? *
tüm dünya neredeyse ortak dil olarak bir dili konuşmaya çalışırken sen insanları daha da kendi içine kapanacakları bir hale getir. anlaşılmazdır.
türkiye sözde demokratik bir ülke değil de gerçekten demokratik bir ülke olsaydı belki bu karar doğru olabilirdi ve kimseyi rahatsız etmezdi.ama maalesef ki ülkemizin daha aşması gereken çok şey varken bu çok saçma çok gereksiz bir karar olur.öncelikle türklerin hakları korunsun sonra böyle bir dert oluşsun lütfen.
(bkz: isaret dilinin secmeli dil olmasi)
yaklaşık 10 milyon kürt'ün yaşadığı bi ülkede garip karşılanmasının garip olduğu uygulama.
faşistlerin pek beğenmediği bir uygulama olsa gerek.
(bkz: hadi al anani git kendini cok sevdirmeden)
her halkın kendi dilini öğrenmesi , üzerinde fikir yürütmesi kadar doğal birşey yoktur.. zira ülkemizde fars dili ve edebiyatı , ingiliz dili edebiyat'ı gibi bölümler bölücü özellik tasımazken , kürt dili nin ne zararı olabilir ?
ilk ve ortaöğretimde seçmeli diye geçen derslerin "zorunlu seçmeli" olduğunu unutmamakla birlikte ya kürdoloji diye yükseköğretim bölümleri açılacak ya da sokaktan topladıkları dil mensuplarıyla verecekleri eğitimdir.
ya iyi de zaten bölge insanı o dili biliyor daha neyin eğitimini alacaklar ki?
o dil denilende dilbilgisi var mı bilmiyorum olsa bile kim gidip de öğrenir tartışılır.
bilim dili olsa ses etmeyeceğim ama kim öper kürtçeyi?
ha bu arada seçmeli dersi seçen bir türk'ün dışlanmayı kabullenmesi gerekmekte sonra kimse çıkıp da niye dışlıyorsunuz insanları demesin.
tek temennim zorunlu seçmeli yapılmaması.
ha bu arada taviz verilmeye başlanmıştır diğer adam tazminat davaları olur, sonra soykırım istemiyle başvuru yaparlar sonra da toprak isterler.
bu gidişle hepsine kafa sallar bizim büyükler!!!

bir de soru hangi kürtçe? zazaca mı yoksa diğerleri mi? yoksa bunların da diyarbakır kürtçeleri mi var?
tanım:milyonları yok saymamak adına olması gereken uygulamadır.
süper dilli muhteşem türkler olarak nasıl da saygı görsün isteriz tarihimiz ve kültürümüz, göstermeyeni 301le döveriz alimallah... ama bir kürt nasıl ana dilinin yaşadığı ülkede seçmeli ders olmasını ister, değil mi? he faşist de ondan ister de mi? biz de asilliğimizden midir nedir bu faşistliğe karşı kayıtsız kalıp milyonlarca kürdü yok sayabiliriz pekala. evet bu hak bize verilmiştir ve onlara insan olmaktan ileri gelen hakları bile verilmemelidir. evet adaletin ve barışın sağlanmasının yolu burdan geçer. süperiz, 301 kere maşallah...
ingilizce'nin seçmeli dil olmasından saçmadır. çünkü türkiye'de milyonlarca insan ingilizce konuşur. kürtçe öğrenip, amerikan sömürgesi mi olacağız? haşa.
(bkz: 404 Not Found).
her kelimesi okeyle biten, matematiği, tarihi ingilizce veya fransızca öğrenmek için götünü yırtan, ilk fırsatta kapağından önce kendisini yurtdışına atmak için geberen yurdum insanını rahatsız eden girişim.
(ingilizce, fransızca eğitime karşı olduğumdan değil de tutarsızlığa sinirlendiğimden)
kendisiyle devamlı turkçe konusan ve bunda hiç bir beis görmeyen kürt arkadaşlarına, biraz da onların dilinde birkaç kelam edebilmek, en azından kurtce bir selam vermek isteyen turkler için büyük fırsat. * *
her şeyden önce seçmeli ders mantığına karşıyım ben birader. lisede bi kağıt tutuştururlardı ikiye geçerken, almak istediğin dersleri seçmen için işaretle, seneye al filan diye, ki yamulmuyorsam ortaokulda da aynı nane olmuştu. peki n'oldu? eşşeğin siki oldu tabi, hayatımda bir kere bile seçtiğim dersi göremedim, arkasını aramaya kalktığımda da sınıfın çoğunluğu istememiş bahanesine sığındılar. bi kere imza topladık tüm sınıf, yanılmıyorsam ingilizce için, öğretmen yok demişlerdi bu sefer de.

derdimi yukarda anlatamama ihtimaline karşı didaktik bi anlatım sunayım. seçmeli ders mantığı, tıpkı askeriye formları gibi formaliteden öteye geçmez. yani siz kalkıp da milliyetçiliğin tavan yaptığı bir eğitim sisteminde kürtçe'yi seçmeli ders yapsanız dahi pratikte öğretmen yok denir, sayı yetersiz denir, bir bahane bulunur ve o ders, hele ilköğretim ve liselerde asla okutulmaz.

seçmeli dersin alternatifi ise bana göre seçmeli sınıftır. her okulda farklı dil gibi, müzik gibi zorunlu derslerin yanında sunulan alternatif dersler için belli bir alt limit belirlenir ve gelen taleplere göre sınıf açılır, böylece bir sınıfta azınlıkta kalan öğrenciler madur edilmemiş olur vs vs.. tabi bu söylediğimin de eğitime zırnık ayırmayan bir ülkede olmayacağını tahmin etmek hiç de zor değil.
tam da bu aralar şehir konsülüne giderek, türk çocuklarının okuduğu okullarda türkçe öğrenimi de verilmesini talep etmek üzere olan bir toplulukta yaşan benim için hiç de garip bir istek değildir. hem malum örgütün kullandığı "türkiyede kürtlere kültürel hakların verilmediği" argümanını da çürütmek için bir gerekçe daha olur.

not: sözlüğe yazılanların çevirisini burada dazlaklara vereyim de bizim başvuruyu eleştirmek için dağıtacakalrı broşürlere koyarlar. osurmanın seçmeli ders olmasıymış, peh, yazık...
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Türkiye'de yaşayan diller enstitüsünün kurulmasının onaylanmasının ardından YÖK olarak Kürtçenin seçmeli bir dersle eğitime başlamasını istedik. Bakalım ne kadar başarılı olacak, kaç öğrenci bu dersi talep edecek" dedi
(bkz: roj tv muhabiri sundu)
lazca, gürcüce, arapça gibi diğer diller için de serbest olup eşitliğin sağlanması kaydıyla olabilecek ve üniversitede dil öğrenimi seçeneklerini arttıracak bir gelişme.
çok işimize yarayacaktır. zira nereye iş için başvursam kürtçe istiyorlar. yabancı şirketler falan hep yazışmaları kürtçe yapıyorlarmış. lazım yani.

(bkz: bu bir devrimdir)
aa garantili ödevi olmayan yormayan bir ders olacaksa sevinerek karşılanacak hadise.