bugün

kürtçenin seçmeli dil olması

her şeyden önce seçmeli ders mantığına karşıyım ben birader. lisede bi kağıt tutuştururlardı ikiye geçerken, almak istediğin dersleri seçmen için işaretle, seneye al filan diye, ki yamulmuyorsam ortaokulda da aynı nane olmuştu. peki n'oldu? eşşeğin siki oldu tabi, hayatımda bir kere bile seçtiğim dersi göremedim, arkasını aramaya kalktığımda da sınıfın çoğunluğu istememiş bahanesine sığındılar. bi kere imza topladık tüm sınıf, yanılmıyorsam ingilizce için, öğretmen yok demişlerdi bu sefer de.

derdimi yukarda anlatamama ihtimaline karşı didaktik bi anlatım sunayım. seçmeli ders mantığı, tıpkı askeriye formları gibi formaliteden öteye geçmez. yani siz kalkıp da milliyetçiliğin tavan yaptığı bir eğitim sisteminde kürtçe'yi seçmeli ders yapsanız dahi pratikte öğretmen yok denir, sayı yetersiz denir, bir bahane bulunur ve o ders, hele ilköğretim ve liselerde asla okutulmaz.

seçmeli dersin alternatifi ise bana göre seçmeli sınıftır. her okulda farklı dil gibi, müzik gibi zorunlu derslerin yanında sunulan alternatif dersler için belli bir alt limit belirlenir ve gelen taleplere göre sınıf açılır, böylece bir sınıfta azınlıkta kalan öğrenciler madur edilmemiş olur vs vs.. tabi bu söylediğimin de eğitime zırnık ayırmayan bir ülkede olmayacağını tahmin etmek hiç de zor değil.