bugün

sahane yapisiyla insani kendine hayran birakan katedrali, karnavali, rhein nehri ve koelsch marka birasiyla unlu, gidilip gorulesi alman sehridir.
(bkz: koln katedrali)
(bkz: koelsch)
(bkz: rhein)
almanyanın nordrhein-westfalen* eyaletine bağlı, 900 bin nüfuslu şehirdir.
kölner dom*, Kölnisch Wasser** ve kölsch* birası ile ünlüdür.

2. dünya savaşında, işgal askerlerinin bira içmek için gittiği altstadt bölgesi ve devasa katedrali dışında her yanı yıkılmış; savaş sonrasında ise nizami biçimde yeniden yapılmıştır. kuş bakışı görüntülerinde şehri ortadan ikiye ayıran ren nehrinin bir yanı kölner dom merkez olacak biçimde yarım dairelerden oluşan örnek bir merkez daire planlı kent örneği teşkil ederken, deutz diye bilinen karşı yaka ise perşembe pazarı gibidir.

köln, nüfusunda dünyanın bütün ülkelerinden numunelik de olsa mutlaka bir tane insanı barındırır. aynı zamanda türk nüfusunun en yoğun olduğu almanya kentidir. resmi rakamlara göre 100 bin, gayri resmi rakamlara göre yaklaşık 200 bin türk yaşamaktadır kentte. keup strasse*, berlin kreuzberg'den sonra almanyanın en tanınmış türk mahallesidir. neumarkt diye bilinen meydanda ramazan ayında kurulan devasa çadırda, taharet musluğundan kurtlar vadisi aksesuarlarına kadar herşeyi bulmak ve almak mümkündür.

kentteki türk büyükelçiliğinin kapısında "tc kolonya büyükelçiliği" yazar.

köln, almanyanın medya ve kültür merkezi olarak bilinir.
birçok alman medya kuruluşunun merkezi burada olmakla birlikte, köln ismi basın tarihinde de sıkça anılmaktadır. türkiyeli göçmenler tarafından kölün radyosu olarak adlandırılan wdr, 45 yıldır göçmenlere yönelik yayınlar yapmaktadır.

Römisch-Germanisches Museum ve ludwig museum kentin olduğu kadar avrupa'nın da önemli müzelerindendir. iki müze arasında, yani şehrin ortasında halen bir arkeolojik kazı devam etmektedir. bir de schokoladen museum* vardır, o tamamen ayrı bir olaydır.

kültür olayı sadece müzeden ibaret değildir. kent, karnaval ve festivalleriyle de ünlüdür. her yıl, 11. ayın 11. günü saat 11:11:11'de başlayan bir karnaval* yapılır ki evlere şenlik. bir de şubat sonunda yapılan bir karnaval var, o 11.11'den daha büyüktür. bunlardan birinin adı weiberfastnacht ama hangisiydi hatırlamıyom.
bu festival olaylarından biri, özeldir. yurdun... pardon avrupanın hatta dünyanın dört bir yanından gelen eşcinseller, senede birgün köln'de buluşurlar. aralarında türk bayrağı taşıyarak yürüyenleri görmek de mümkündür. zaten normal zamanda da kentteki eşcinsel nüfus oldukça yoğundur. kölnde yaklaşık 200 bin eşcinsel olduğu iddia edilir. kısacası köln ibnenin harman olduğu yerdir.

yapımı 600 küsür yıl süren, tadilatı da hala devam eden kölner dom yani köln katedraline geri dönersek; karşısına geçen adama aşağılık duygusu yaşatmaktan başka bir işe yaramaz. bakar kalırsınız. kardeşim böyle mi heybetli olur bir yapı...
önündeki ortalama büyüklükteki meydanda herdaim sokak ressamlarını, donup kalan ve bu işten para kazananları ya da kızılderili müziği yapan birilerini görmek mümkün olduğu gibi tamil gerillaları için, abdullah öcalan için ya da iranda idam edilecek muhalifler için eylem yapan birilerini görmek de mümkündür.

ren nehri ya da orjinal ismiyle rhein, üstüne kurulu köprüleriyle boğaz havası yaşatır insana. nehirdeki gemilerden birine atlayıp ister düsseldorf'a ister frankfurta kadar gidilebilir. ren kıyısındaki lokantalar sokağına daldı mı, bi ara kendinizi kumkapıda zanneder insan.

şehirdeki mekan isimlerinin birçoğunun türkçe karşılıkları da bizim tanındık bilindik mekan isimlerimizle aynıdır. neumarkt yeniçarşı, heumarkt samanpazarı, altstadt eskişehir...

ulaşım açısından oldukç avantajlıdır. almanyanın ve avrupanın birçok merkezi noktasına tren ile 3 ila 5 saatlik bir yolculukla, uçakla ise 1 saatten kısa sürede ulaşabilirsiniz. germanwings sağolsun, gidiş dönüş 25 euroya uçak bileti bulabilirsiniz kölnden herhangi bir yere.

bu gidişle girdiğim en uzun entry olacaktır. napalım efenim, anısı vardır...

kuşbakışı görmek isteyenler için http://www.minyatur.org/images/dunya/koln.jpg

ayrıca bakınız:
kolsch ya da koelsch
kolner dom
universitat zu koln
kölnisch wasser ya da 4711 kölnisch wasser
kölün radyosu
keup strasse
fc koln
koln arena

almanya nin hic suphe yokki en guzel sehridir köln. her milletten insan bulmak mumkundur ayni zamanda. hatta köln haric her yerde kiyamet kopsa, herkes ölse bir tek köln ayakta kalsa. hic bir irkin soyu tükenmez o derece kozmopolittir. istanbul misali ortasindan gecen nehir ile ikiye bolunur köln. konum olarak yeri guzeldir. bir tarafi belcika diger tarafi hollanda oteki tarafi fransadir.

ayrica turklerin bol yasadigi semt mulheim dir. keupstr sadece icinde bolca turk dukkani barindiran mulheim icinde bir caddedir. mulheim turklerin disinda bolca siyahi,polonyali, rus, arap, iranli, pakistanli, cinli, hintli barindirir. bu yogunlasmanin sebebi mulheim da bir cok sanayi kurulusunun olmasidir. ornek olarak turkler niehl semtinde de coktur bunun sebebi ise ford un fabrikasinin burda olmasidir. yani bu kumelenmelerin sebebi sanayidir.

nufusu bir milyon civaridir ama bunu turkiye gibi dusunmeyin. almanya da sehirlesme biraz farklidir. mesela kadikoy ve kartali istanbul ilcesi gibi dusunmeyin iki ayri sehir gibi dusunun almanya da sehirlesme buna benzer. mesela turkiye de ki sehirlesme almanya da olsa. bonn, leverkusen,monheim, bergisch gladbach, rösrath, troisdorf, niederkassel, wesseling, brühl, hürth, frechen, pulheim, dormagen ve düsseldorf ayri sehirler degil köln ün ilceleri olurdu.

peki koln e geldiniz nerelere gitmelisiniz;

- oncelikle dil sorununu aklinizdan cikarin. turkce bilen kolnde kaybolmaz. zaten dukkan isimlerini görunce bunu anlayacaksiniz. cok sorun olursa atlayin bir taksiye soforu yuzde 70 türk, yuzde 20 sizi gideceginiz yere goturecek kadar turkce bilen polonyali, yuzde 10 yine turkce anlayan kürttür. ( burda ki kürt olayini biraz acmaliyim sanirim, bizim turkiyeli kürtler yüzde 70 icinde gosterilmistir, ama almanya da yogun miktarda irakli ya da iranli turkce bulmeyen kürtlerde yasamaktadir.)

-gelmisken dom katadralini gormelisiniz diyecemde onu zaten gorursunuz. zaten sehrin her yerinden butun heybetiyle kendini size gosterir. 157 metre boyundadir ve imar plani geregi kölnde ondan daha yüksek bina yapilamaz.

- her yil 11. ayin 11 inde saat 11:11 köln de büyük karnanal baslar. sonra ara verilir ve subat ayinda devam edilir.

- summerjam avrupanin en buyuk reggae festivalidir ve her yaz duzenlenir.

- cologne pride avrupa nin en buyuk escinsel festivalidir. temmuz ayinda duzenlenir.

- yemek konusunda sikinti cekmezsiniz, her yerde bir türk restauranti vardir.

- ne ozlerim derseniz cevabi kesinlikle güleryüz. herhangi bir alman a birsey sordugunuzda size cevap verirken sakin yuz haline gore yorumlamayin, bunaldi falan sanmayin. aslinda size yardim etmekten mutludur ama yapi olarak yüz ifadeleri hep asiktir. herhangi bir u bahn a (metro) bindiginizde ilk dikkatinizi ceken herkesin sessizligi dusunceli aglamakli hali olacaktir. sanirisinizki bir yakini olmus. size baslarda tuhaf gelen bu olay zamanla aliskanliga donecek bir bakacaksiniz ki sizde oyle olmussunuz.

neyse bu hal simdi beni yeniden sardi. yazmaktan bunaldim. ozel sorusu olan ve daha fazla bilgi almak isteyen mesajla sorabilir.
almanyanin en buyuk dorduncu sehri. kolonya sehri olarak bilinir. (bkz: cologne)
an itibarı ile, bulgaristandan gelen 4 kişilik bir türk grubunun sokağında "kuru fasulya yedi buçuk lira" şeklinde şarkı söylerek şenlendirdiği şehir.

not: o değilde sokakta oynayamadım içimde kaldı.
tren ile geliyorsanız önce köprüden geçerken rhein nehri, gardan çıkar çıkmaz ise almanyanın en büyük katedrali sayılan ve dom denilen katedrali ile sizi müthiş bir manzarayla karşılayan şehir. diğer nrw şehirleri gibi türk nüfusun yoğun olduğu bir şehirdir ve bu şehirler arasında en fazla türk nüfusa sahiptir. türk büyükelçiliği de bu şehirdedir. dünyaca ünlü kölnisch wasser denilen kolonyası yani cologne, turkuaz altın renkli ambalaj tasarımıyla şehrin her yanında bulunur * *. ayrıca aksanları nrw nin başka bir şehrinde yaşayanlar için oldukça farklıdır. öyle ki bu aksan kölnisch diye adlandırılır. köln ü tüm nrw şehirlerinden ayıran en önemli özellik almanya gibi yapıları soğuk olan bir ülkede size tam tersi bir atmosfer sunmasıdır. diğer şehirlerden * farklı olarak sanayiye uzak bir şehir olduğundan ve bu sebeple ikinci dünya savaşında bombalarla yıkılmadığından eski yapılarla doludur hala. tarihi mimarilerle dolu dar sokaklardan rhein nehrinin kenarına inmek size müthiş bir gezi olanağı sağlar. birahaneler, hediyelik eşya dükkanları, fast foodçular ve eski evlerin sıralandığı bu sokaklarda çok enteresan fotoğraflar yakalayabilirsiniz. katedralde kuleye tırmanma meşakkatli ve zaman alıcıdır ama tepeden tüm köln ü izlemeye, kartpostal tadında fotoğraflar çekmeye değer. gece ise, özellikle sisli ya da yılbaşı günü havai fişek dumanları gökyüzünü kaplamış bir gece ise katedral ile perili ev tadında resimler çekebilirsiniz. gezi sonunda özellikle gece şehrin garında mcdonalds ta evsizlerle takıldığınızda, ilginç olaylara şahit olmak sıradan bir durumdur. kısaca gidilip görülesi bir yerdir köln, buna gerçekten değerdir.
(bkz: fc koln)
almanya'nın en güzel ve en büyük kentlerinden biri.

görsel
güzel bir türk-alman şehridir.
her dondugun tarafta turklerle karsilasilmasi muhtemel sehir.turk kebabcilarinda turk yemeklerini ozleyip durmak yapilmamasi gereken bi hata.kebab sadece turkiyede yenilir cumlesini ettiren kebabcilara sahip sehir!!
internette "koeln" $eklinde yazilmasi caizdir.
gidin efendim süper bir yer insanları boşver ren de bir dolaş domm katedraline çık...
köln katedrali mutlaka görülmesi gereken şehir.
almanya nın güzide şehirlerinden. çarşısı çok büyük ve gezilesi türdendir.
Prekazinin dünya futbol tarihinin en güzel golünü attığı yerdir.