bugün

öykü akgürgen'in kadiköy kökenli grubu..
asıl adı "whu-shu" olan ve shaolin'de rahiplerin tapınaklarını korumak için geliştirdikleri,günümüzde de gösteri amaçlı olarak eğitimi devam eden bir uzak doğu dövüş sanatı.

dünya bu sanatı dünyaca ünlü aktör bruce lee ile tanımıştır ve aynı zamanda bruce lee bu sanatın gelmiş geçmiş en önemli ustalarından biri olarak bilinmektedir.

ayrıca japonya,güney kore gibi uzakdoğu ülkelerinde bir çok savunma sanatı türemişken,Çin'de sadece kung-fu ile yetinilmiş ve sadece kung-fu teknikleri geliştirilmiştir.çünkü kung-fu,diğer tüm dövüş sanatlarından daha incelikli,felsefesi daha derin ve hem savunmada hem de saldırıda kişiye ölümcül yetenekler kazandıran bir dövüş sanatıdır.bu yüzden dünyada şu an karate,judo gibi sporların ve hatta kick boxın turnuvaları düzenlenirken kung-fu turnuvaları düzenlenememektedir.çünkü hem kung-fu öğrenilmesi zor bir sanattır,hem de bilen kişilerin elinde ciddi anlamda ölümcüldür.
bir zamanlar trt ekranlarinda yayinlanan bir dizi. hoca-cekirge ili$kisi seneler sonra geyiklere malzeme olmaya devam etmekte. diziyi her izleyi$imizin akabinde karde$imle birlikte kafamizin gozumuzun dagilmasina, evde ne kadar vazo varsa kirilmasina sebep olmu$, derin yaralar birakmi$tir ruhumda. nuna kodumun cekirgesi.
kung fu, temelinde saldırıya dayanır.en iyi savunma saldırıdır mantığı ile öğretilir.karateden farkı önce vuranın kazanması.karatede önce vuran kaybeder hatta dövüşenler başlamadan uzunca bi süre birbirine bakarlar.diğer japon ve kore dövüş sanatlarında da böyledir.fakat kung fu da ne kadar hızlıysan o kadar şansın artar.yani sürekli hareket etmek zorundasın.kuşak almak daha zordur.diğer sanatlarda belli hareketler vardır,bunları yapabilirseniz kuşak kazanırsınız fakat kung fu da masterınız kuşağı verir.
en azından bizde böyleydi.
çince'de beceri, maharet anlamına gelir. Çin dışında ise bu terim genellikle Çin savunma sanatlarını, ya da Wushu'yu anlatmak için kullanılmaktadır. Bunda Bruce Lee filmleri ve 1970'li yıllarda popüler olan kung fu adlı dizinin etkisi büyük olmuştur.
kung fu çoğuluğun zannettiği gibi sadece fiziksel değil, mental olarak da gelişimi hedefleyen bir çeşit disiplin, eğitimdir. yogayla paralel eğitimleri mevcuttur. kung fu, eğitimi yaşam süresince neredeyse hiç bitmeyen, teknikleriyle yüzlerce farklı kola ayrılmış, binlerce yıllık tarihi olan sanatsal* bir birikimdir.
haytlı huytlu dövme sanatıdır.
aslında öyle bir şey yoktur. orijinal haline anavatanı çin'de wushu denir.
türkiye'de uzun yıllar resmiyet kazanamamış; federasyon verilmemiş spor. sebep? herhalde zamanında kung-fu camiasının neredeyse tamamı dindar insanlardan oluşuyordu. bu sporun türkiye'de uzun yıllar başkanlığını yapmış yılmaz aydın saçlı sakallı müslüman bir abimizdir. bu işin duayenidir. bu spor türkiye'de yayılmışsa, öğretilmişse bu kişinin emekleri çoktur. çoğu antrenör bu adamın öğrencileridir. o yılmaz aydın ki, 8. dan olup bir çok avrupa'lı lejyonu ringlere gömmüştür. (zamanında)

sonra ne oldu? sonra bu spora wushu adı altında federasyon verdiler. o zaman başında da bir emekli asker vardı. eski diplomalar iptal edildi. o sakallı müslüman sporcular yeni sistemde belge alana kadar neler çektiler. ''başörtüsü'' gibi ''sakal'' da sorun oldu.

''spor, dostluk, kardeşliktir'' öyle değil mi?

öyle mi?
Kung Fu, antik çinde ortaya çıkan ve ustaların elinde gerçekten ölümcül olabilen sanat dalıdır. Dünyada bilinen en karmaşık ve gizemli felsefeye sahiptir. kung fu'nun ana teknikleri bazı hayvanların hareketlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Ana hareketlerdeki hayvan figürleri çoğunlukla Kaplan, turna kuşu, engerek yılanı, maymun ve peygamber devesidir. bunun dışında böcek, ejderha, panter, puma gibi hayvanların da figürleri vardır. Ana felsefe ise şudur: eğer düşmanı alt etmek istersen kaplan kadar vahşi, turna kadar hızlı, engerek kadar çevik, maymun kadar ölümcül ve peygamber devesi kadar tehlikeli olmalısın... bunların çeşitli dövüş teknikleri ve isimleri vardır. mesela kaplan pençesi, acılı pembe yumruk, kutsal şamar, beş korkunç parmak ucu, su böceği, kuyruğunu sürüyen ejderha, şeftali çalan maymun, su içen at vs...

Eğer kung fu biliyorsanız herkese meydan okuyabilirsiniz...
çok havalı bir dövüş sanatı...
(bkz: türk işi shaolin kungfu)
(bkz: funk hu)
dövüş sanatı değil, bir savunma sanatıdır.
felsefesini benimsemiş ve iyi bir eğitim almış kişi öğrendiklerini ancak ve ancak kendini savunmak zorunda kaldığında kullanır, hiçbir zaman ilk saldıran olmaz.
Wing Tsun güç kullanmak değil
güce yön vermektir. insana dik durmayı,dürüst olmayı ve kendini ifade edebilmeyi öğretir. Turna kadar dengeli,yılan kadar çevik olmanın yanı sıra turna kadar sabırlı ve cesur, yılan kadar zeki ve pasifist olmayı da öğretir. Kung Fu bir ''dövüş tekniği'' değil bir sanat,bir kendini geliştirme öğretisidir. Sürekli akan su elbet kayaları bile yıkacaktır.
pek çok dövüş sanatının anası olan sanattır. önemli olan hızdır. pek çok çeşidi bulunmaktadır.

(bkz: kung fu stilleri)
... denince hemen akla panda gelir.
... denince hemen akla kemal sunal ve şener şen arasında geçen diyalog gelir.
Annemle babamın karate zannettiği dövüş sanatı. Bruce lee'yi falan karateci sanıyorlar.*
pek çok türü olan güzel bir dövüş sanatı.

kaplan pençesi ve kartal pençesi teknikleri kill bill 2 filminden görülebilir.
https://www.google.com.tr...3bJBRTBBYKq4YXwP5VLYPE8-A