bugün

muhtemelen 1978 ya da öncesi bir tarihte doğduğunuzu gösteren çiçek aşısı izi.

edit : dünya sağlık örgütü tarafından çiçek hastalığının yok olduğu 1978 yılında ilan edilmiş buna mukabil 1981 yılına kadar türkiyede aşılama çalışmaları devam etmiştir.
arada bir kaşındığında kendini hissettirebilen küçük oyuk.
sol kolun olduğunu belirtmek için yapıldığını sanmaktır.
bazı kollarda estetik duran aşı izidir.
eğer omuza yakın bir bölgede ise 1978 sonrasında doğmuş olma ihtimaliniz de vardır.
yarım santim çapında beyaz içe doğru bir izdir.
92li doğumlu olanlarda da olabilen izdir. kendimden biliyorum prensibi.
78 ve öncesi doğumlu olanlarda çiçek aşısı, sonrası doğumlu olanlarda tüberküloz aşısı izidir. yanılmıyorsam, çiçek aşısı izi dirseğin biraz altında olur, tüberküloz omza yakın olur.

edit: yanılıyor olabilirim eksi gelmiş. bu arada omza yakın olan izden 99 doğumlu kardeşimde bile var.
nedense her gördüğümde yapılırken çok acıtmıştır kesin. acıtmadan bu kadar iz bırakılamaz diye felsefik düşüncelere itiyor beni.
normalde annemde görüp, yemek yaparken yaktı sandığım. yanık izini andıran takribi 2cm çapındaki izdir. dayımın kızının kolundada görüp sorunca öğrendim ki odadaki herkezin kolunda aynı izden varmış. ne garip onca yıl hiç farketmemek.
bazen bakınca bile, acır gibi olur.
1989'da doğanlarda daha şekilli olan damgadır.
eskilerin kolun dirsek bükümünün az altında olan büyük, merak uyandırıcı aşı izleri vardır. 90 kuşağı ve sonrasının omuz yakınlarında küçük bir izleri vardır ve hatta belki oda yoktur.

not:küçükken hep öyle eskilerin gibi büyük, havalı bir aşı izim olsun istemiştim. sırf o yüzden okula gitmeye ve bir an önce aşı olmaya can attığımı hatırlıyorum. aşı günü geldiğinde iğneyi omzumun oraya yapmalarını çok garipsemiştim, zira omuzdan yapılan iğnenin izi nasıl olurda dirseğin yakınlarında çıkar diye düşünmüştüm. meğer iş hiçte öyle değilmiş. benim aşım çok daha gösterişsiz, çok daha sinek ısırığı tarzında iz bıraktı. *
Genelde beyaz tenlilerde hoş gözükebilen iz kanımca .
bazılarına yakışan bazılarında farkedilmeyen aşı izidir. sol kolumdan yanlış hatırlamıyorsam iki tane bulunmaktadır. *
dirseğin altında olan çiçek aşısının izidir, çiçek hastalığı tüm Dünyada eradike edilmiştir ve 1981 yılından sonra uygulanması kaldırılmıştır. tıbbın büyük başarılarından biridir, ölümcül bir hastalık yeryüzünden silinmiştir.

omuzda olan tüberküloz, bilinen adıyla verem aşısının izidir. bu aşı halen ülkemizde uygulanmaktadır. eskiden birkaç doz yapılırken şu an sadece 2. ayda yapılmaktadır. ne yazık ki çiçek hastalığı gibi yokedilmesi mümkün görünmemektedir.

not: çiçek hastalığı ile su çiçeği hastalığı farklı hastalıklardır.
dövme kültürünün ilk yapıtaşıdır.
küçükken edindiğimiz arkadaşlarımıza kolumuzu sıvayıp sıvayıp gösterdiğimiz izdir. " senin hangi kolunda diye sorarsın" , kimin aşı izinin daha büyük olduğunu karşılaştırırsın ve bunları yapabilmek için uzun kollu bile giymiş olsan türlü yöntemlerle o kolu açarsın.
omuz civarında nohut büyüklüğünde iz var minicik bi iğneydi o, neden o kadar izi oldu ki anlayamadığım durumdur.
ne biçim aşıymış arkadaş el kadar bebenin kolunda nal kadar iz yapmış (şimdi nal kadar ama demek bebekken de aynı oranda iriymiş). aşının ortasında kıl da bitmez öyle çölleştirmiştir.
eskilerde aşı dirseğin üzerine bir yere yapılırmış, 80ler öncesinde burada kocaman çiçek şeklinde görülen izdir bu iz. bunun sebebi de kanımca; zamanında enjeksiyonların sadece bir tane olup ateşe tutularak kızdırılıp, mikropları öldürüldükten sonra kullanılması ve buna bağı olarak bu iz çıkmasıdır. *
Dikkatli bakınca rusya haritasına benziyor sanki... insana kendisini damgalı rus ajanı hissettiriyor!
Bir Türk'ü tanımanın en basit yollarından biri.
-Abi koluna bakayım, aşı izi varsa bizdensin.
Iki kolumda da bulunan iz.
Hemşire kolu şaşırmış iki izliyim ben.
benimle birlikte büyüyen.