bugün

Prömiyeri bu akşam yapılmış olan 2 perdelik oyun,ara dahil 2 saat 15 dakikadır. 29 şubat gününden başlayarak *37 şubat 'a kadar devam eden oyun gelişmekte olan kongo'da bir polis karakolunda suçlunun sorgulanma biçiminin değiştirilmesiyle ortaya çıkan olaylar erkan taşdöğen yönetiminde nükteli biçimde ele alınıyor. Mürsel yaylalı'nın yazdığı oyunda Bir anarşistin kaza sonucu ölümü'nün italyan yazarı dario fo'da unutulmamış.

Kongo cumhuriyeti'nden her bahsedilişte uzun tamlamalar yapılması ve aynı fikirler çerçevesinde evirip çevirip benzer cümleler kurulması nedeniyle oyun süresi gereğinden fazla uzamış. bu durum, zaten rahatsız olan harbiye kenter sahnesi'nde izleyiciyi oldukça huzursuz ediyor.

"1992 verilerine göre ekvator'un iki yanında uzanan 342.000 km2'lik bir alana sahip orta batı Afrika'da Atlas Okyanusu'na kıyısı olup Gabon, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne komşu olan Kongo Cumhuriyeti" ... Oyun süresince buna benzer birçok tanımlamaya aşina oluyorsunuz.

hernasıl Bir anarşistin kaza sonucu ölümü adlı oyun italyan bir karakolda geçip günümüz Türkiye'siyle alakası yoksa Kod adı kongo adlı oyunun da demokratik kongo cumhuriyeti'nde geçmekte olduğu vurgulanıyor. Bu düşünce desteklenir biçimde! kongo'ya ait bazı ünlü sözlere,deyimlere de yer verilmiş.

Benim memurum işini bilir.
Yoğurdu üfleyerek yemek
kongo kahvesi

--spoiler--
Avrupa birliğine katılma hazırlıklarında bir 3. dünya ülkesindeyiz. Reformcular, sapık suçlular, devleti kökünden sarsan bir komplo ve yıkılan erkeklik gururu... Çılgın bir azgelişmişlik komedisi!

--spoiler--

Yazan: Mürsel Yaylalı
Yöneten: Erkan Taşdöğen
Dekor Tasarım: Ethem Özbora
Giysi Tasarım: Mihriban Oran
Işık Tasarım: Ayhan Güldağları
Yönetmen Yardımcısı: Burak Karaman

Asistan: Gülnur Badakal

Yönetmen Yardımcısı: Burak Karaman

Sahne Amiri:Özgür Ayaz
Kondüvit: ilknur Gülmez
Işık Kumanda: Bülent Yalçın


Rol Dağılımı:

Cengiz Baykal, Zeynep Kasapoğlu, Burak Karaman, ismail incekara, Murat Turan Günay, Kemal Topal, Halil Doğan, Seda Yıldız, Selçuk Kıpçak
"politik" olmaya çalışan ama sadece "politikayla ilgili" olmayı başarabilen, devlet tiyatrolarına yakışmayan oyun.

ayrıca ankara sanat tiyatrosu tarafından da kod adı keklik ismiyle oynandığını duydum, bilmem artık doğru mu...
oyunculara verdileri emek icin tesekkur etmek lazim ama iyi bir tiyatro izleyicisi olarak bugune kadar izledigim en kotu oyundu.

uzun,esprileri kotu,korun gozune parmak sokmak seklinde tasarlanmis...

aslinda yapilmak istenen guzel,malzemede bol ama maalesef olmamis...
kaliteli oyunculara sahip olmasına rağmen * sıkıcı, espri dozajının 0.01 mg dahi olamayan, full sex, gay, dalga, malafat tanımlamarı ve sıfatıyla geçen seyir zevki düşük, manasız şekilde uzun değişik bir oyun. salonun full, balkonun ise yarısından çoğu dolu olmasına karşın havalandırma ve ısıtma sisteminin cehennem etkisi yarattığıda gözlerden kaçmadı.

(bkz: kenter tiyatrosu)