bugün

danimarkalı analitik kimyacı.bir de bunun yöntemi vardır ama insanlar pek bilmez.
kjeldahl yöntemi ile sütte protein tayini vardır. süt örneğindeki toplam azot miktarını belirlemek amacı ile yapılır.
kjeldahl yöntemi ile protein analizi protein içeren tüm gıdalarda uygulanır.
laboratuarda 40 saat uğraşıp yaptığımız deney. protein tayini, yağ tayininde falan kullanılıyor. ilginç olanı hala daha pratik bir yöntem bulunamadı. bu yöntem biraz uzun sürüyor.

(bkz: kimyacılar uyumasın)
katalizör olarak selenyum + potasyum sülfat tabletlerin kullanıldığı reaksiyonun ismidir. tüm dünya civali kullanıyor ama bizim tarım bakanlığı "civa zehirli diye bik bik bik" öttüğü için, 1975'ten kalma çoban işi analitik tayinler kullanıyoruz.

neymiş efendim "sütte protein tayini"; tarım bakanlığının sitesine bakıyorsun o da nesi? analitik metot "gübrede azot tayini". tamam kardeşim, prensip aynı biliyorum ama materyal farklı. bir de protein çarpanı degişik. buna ne diyeceksin?

benim tarım bakanlığım, katalizör olarak kullanılan civa zehirlidir diye koskoca aoac metotlarını yok sayabiliyor.

neyse lan bir şey demiyorum...

edit: 1975 deyip bok atmışım! şimdi baktım TS 4717 ISO 5983 kullanıyor tarım bakanlığı istanbul il kontrol laboratuvarı. işin komik yanı 24.02.1999 tarihli bu standart iptal edilmiş. yani yerine yenisi çıkmış ama benim tarım bakanlığım iptal edilen metot uzerinden çok süper analizler yapar. işin garip yani iptal edilen standardın yerine yenisi çıkmış;

tüm gıdalarda protein analizi = TS EN ISO 5983-1 ve TS EN ISO 5983-2

Hayvan yemleri-Azot muhtevasının tayini ve ham protein muhtevasının hesaplanması- Bölüm 1: Kjeldahl metodu.

mevzu bahis temel gıdalar, kullanılan kriter hayvan yemi. işte bilimin bu derece yozlaştığı bir ülkede yaşıyoruz arkadaşlar.
orgnaik bileşiklerin yapısındaki azot ve protein miktarını tayin etmek için kullanılan bir yöntem. azot protein tayin cihazı ile yapılır. sonuç alınması biraz uzun süren bir prosese sahiptir. belirli aşamalardan geçirilip kjeldahl tüplerine alınan numuneler cihazda işlem gördükten sonra erlende biriken sıvı çözeltisi titre edilerek azot ve protein hesabı yapılır.