bugün

sanata dönüşen bir japon geleneği. kırılan eşyaları sanıyorum özellikle porselenleri kusurlu saymak yerine altın tozu ile birleştiriyorlar.
görsel
Antik Japon felsefesine dayanan bir tekniktir. Japon sanatçıların daha önce zarar görmüş seramikleri altın ve gümüş ile birleştirerek bir nevî onarma sanatıdır. Bunun dışında değerli bir yaşam dersini de ortaya çıkarmıştır.

Kintsugi için kırılıp zarar görmek bir kayıp değil aksine bir kazançtır ve insanı değerli kıldığına inanılır. Kötü şeylerin sonunda edinilen tecrübelerin kıymetine vurgu yapılır.
kintsugi sanatı, wabi-sabi anlayışına dayanır. Wabi-sabi yaşamı tüm yönleriyle doğal bir oluşum olarak kabulleniştir.

görsel
görsel

Kintsugi’nin hikayesi, 15. yy. da Japon komutan Ashikaga Yoshimasa’nın çok sevdiği Çin yapımı çaydanlığın kırılması ile başlar. Komutan çaydanlığın onarılmasını ister, ancak onarım sonrası çaydanlığın görünümünden hiç memnun olmaz. Bunun üzerine, Japon zanaatkarları göreve çağrılır. Japon zanaatkarların çaydanlığın estetik bir şekilde onarılmasını sağlama çabaları, Kintsugi tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Teknikle yapılan onarım sonunda ortaya çıkan eser, Ashikaga Yoshimasa’nın hayal kırıklığını memnuniyete dönüştürür.

Kaynak: https://www.bbc.co.uk/pro...nese-and-fix-it-with-gold
wabi sabi felsefesinin somut hali diyebiliriz kendisine.

peki wabi sabi nedir?
Wabi Sabi kusurların estetiğin bir parçası olduğunu kabullenen Japon sanat akımı ya da yaşam felsefesidir.

Hayatın tüm alanlarında sadeliği ve mütevazılığı gösterişe ve kusursuzluğa tercih eden bu akımda amacın görende melankoli hissi uyandırmak olduğu da söylenir.

kintsugi ise kırılan nesneyi daha güzel hale getirebilmek için kırık ve çatlakları altın, gümüş ya da platin tozuyla onarılması işlemidir.
Kint, Japoncada altın ve tsugi de yapıştırmak, birleştirmek anlamına geliyor.

Bu güzel sanatın altında yatan düşünceyi ''acılarımız, yaşanmışlıklarımız ve kırgınlıklarımız bizi daha değerli yapar, hiçbirimiz mükemmel olmak zorunda değiliz'' diyerek özetleyebiliriz. Yani çatlaklar ve kırıklar saklanmaktansa göz önüne çıkarılıyor.
Hepsi bir birinin aynı olanlardan biri olan yazar.

Edit: yavşamayın lan.
Selamlarımı ilettiğim güzel sözlük kızı.
Kintsugi, kırık çömlekleri altınla tamir eden 500 yıllık bir Japon sanatıdır.

Yaşanan her şey değerlidir mesajını veren bu sanat kusurları gizlemek yerine onları vurgulamayı ve kucaklamayı öğütler. Kırılmanın yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eder.
görsel
japonlara özgü olan, vazo, çömlek vb. gibi kırılan eşyaların onarılması sonucu eski halinden daha özgün ve alengirli eserler ortaya çıkarma sanatıdır. tek başına yürütülen ve büyük bir maharet, sabır, özveri, titizlik gerektirir.
Kintsugi veya kintsukuroi, kırılmış nesneleri, toz haline getirilmiş veya toz altın, gümüş veya platin ile karıştırılmış reçine ile onarma sanatıdır. Bir nesnenin kırılması ve onarımını, gizlenecek bir şey olarak değil, o nesnenin geçmişinin bir parçası olarak ele alma düşüncesini ifade eder.

Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir. Genelde seramik objeler üzerinde uygulanan bu felsefe, aynı zamanda "Kintsukuroi" şeklinde de adlandırılır.