bugün

orijinal halinde mutsuz sonla biten ender masallardandır bu yüzden çok severim.
şimdilerde mendil satan kızdır.
çelik'in yeni parçasıdır. eski günlere dönüş yapmıştır.
--spoiler--
tam şu anda, tam önünde, ölürüm inan emret yeter
--spoiler--
kenan yarar'ın bir hikayesinde yoldan geçerken kibritinden almayıp onu azarlayan adamı yakarak ısınan kızdır.
her yaktığı kibritte hayal gören, ısınan fakat sonunda kibritleri bittiği için ölen sevimli masal kahramanı. keşke sonunda ölmeseydi.
sofienin dünyasında komünistleri tanımlarken hatırlanan masal kahramanıdır. Kötü biten masalın kahramanı küçük kız.
çelik in üzerine şarkı yazdığı kız.
çocukken saatlerce ağlanan kitaptır. sonra dokunmaya korkarsın o resmine bakamazsın.
30 yaşına geldim, hala arada bir masalı okuyup kendimi bunaltıyorum, kesinlikle çocuklarınıza okutmayın. ah be kızım.

--spoiler--
Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler... Bu kibritlerin alevinde onun ne düşler gördüğünü bilemezlerdi ki.
--spoiler--
üşüyoruz kipritçi kız.
çocuk masalı falan değildir. bildiğin hüzün ve umutsuzluk dolu gerçek kesit öyküsü gibidir. hayat yeterince soğuk gerçeklerle dolu bari çocuklar mutlu sonların olabilirliğiyle büyüsünler. okutmayınız ya da siz okurken sonunu değiştiriniz. kibritçi kız bir aile tarafından yemeğe davet edilsin ve onlarla mutlu bir yılbaşı geçirsin.
"bir pazar gezmesinden evine dönerken sokak kenarında sigarasını büyük bir keyifle yaktı. sigaradan büyük nefesler alarak anlık garip bir keyifle içine çekti, akciğerlerine dolan o tatlı huzuru hissetti.. yok yok bir sigara bu kadar keyif veremez insana muhakkak rezil hayatını şenlendirici bir haber aldı, serçe parmağını kaldırarak konuştuğu o telefondan.
halbuki askerliğini şerefle yapıp, memleketine dönen amele ruhlu, o ilk görüşte vurulduğu, babası kılıklı ferdiyle evleneli çok uzun zaman geçmemişti. ya da evlenemedi kim bilir? bizim ki golü attı.. avrupaya transfer oldu.. hımm.. belkide bu, bütün fesatlığının nedeni.
ne iş yapar bu kibritçi kız? en fazla bir konserve fabrikasında işçi ya da bir markette kasiyer. kıskanacak o kadar çok şeyi var ki. seyrettiği o dizilerdeki zengin manitalar gibi hiçbir zaman olamayacağını anladı. çevresindeki erkeklerin o dizilerdeki gibi olmadığını anladı. alkolik babasından, çapkın kocasından, hasta anasından, canından bezdiği işinden, zırlayan bebesinden, fakirliğinden hiçbir zaman kurtulamayacağını anladı.. "
kibritçi kıza modern zaman yorumları.
insanların sigara içmesiyle oluşan ateş sorununa felsefi çözüm getiren bacımızdır .
Bir ülkede çocukların psikolojilerini alt üst edebilmek için yazılmış, dram sınırları zorlanmıştır.
çocuk hikayelerinin en üzücü olanıdır. buna yakın etkiyi bırakan hikaye ise kaşağıdır.
Böyle masal kitabı olur mu arkadaş dedirten kitaptır. Çocukken uzun süre etkisinden çıkamamıştım.
Masal olamayacak kadar gerçek, çocuklara anlatilamayacak kadar üzücüdür. An itibariyle içinde bulunduğum berbat ruh hali yüzünden gözlerimin dolmasına neden olmuştur.
kibritçi kiz o geceyi cikarsaydi, o sabaha erişseydi yine ölecekti. ölmeyeceğini düşünerek yaşamak, faydasizca avunmakti kibritçi kizin yaptigi. tıpkı biz gibi.
bugün bir daha okuyup hüzünlendiğim öykü.
Çocuklara bu kitabı okuyarak hayallerin sadece bir kibrit süresince kuruldugunu daha fazlasının kurulmaması gerektigini sübliminal bir mesaj olarak veren komünist bir kitap.
hikayenin geçtiği yerde allah korkusu olmayan piçlerin dolu olduğunu gösteren öykü, küçük yetim bir kıza kış günü bir gece yarısı nasıl sahip çıkmazsınız ha amına koduklarım.
farkettim de bi ben okumamışım.
gece gece akla getirilmemesi gereken masaldır. hüzün çöktü yeminle.
Sonu hüsrandır.