bugün

ideoloji, doktrin, kuram, felsefe.... her ne denirse denilsin türkiye'nin islamiyetin ağırlıkta olduğu diğer ülkelerden çok daha ileride olmasını sağlayan ciddi bir akımdır.

atatürk öldükten sonra temsilcilerinin bazı yanlışları olmuştur, normaldir. ancak bireylerin yaptıklarıyla bir akımı ve bunun büyük tarihini görmezden gelmek akıl ve mantık ilkelerine sığmaz.

nasıl ki, somali'de göğüsleri dik diye kadınları kırbaçlayanlara bakıp kimse dininden vazgeçmiyorsa, bir takım çevrelerin anti-kemalist söylemleri de yersiz ve anlamsız kalacaktır.
sevdigim ve turkiye bugun iran suudi arabistan somali gibi değilse kendisine borclu oldugumuz.

ırkcılıkla alakası olmayan ulusalcılı olan tum ulkeye kucak acan.

icinde tabu olmayan ama ciddi derecede tabu karşıtı olan görüş.
neden mustafaizm ya da atatürkizm olmadığı merak edilen oluşum/görüş.
(bkz: sağcı solcu kavgasının yerini kemalizmin alması)
ilerlemekten başka bir meziyeti olmayan cumhuriyet çocukluğu.
Ahmet Taner Kışlalı tarafından tanımı "Kemalizm, demokratik toplumcu bir öze sahip, sürekli devrimcilik ilkesine bağlı bir çağdaşlaşma ideolojisidir ve bu bağlamda geçmişin bekçiliği değil, geleceğin öncülüğüdür." şeklinde yapılmıştır. çok doğrudur.

kemalizm, m.kemal atatürk'ün dünya ve memlekette varolacak barışın içinde, kendi gerçekleştirdiği ve gerçekleştirilmesini istediği devrimlerin yapılmasıdır. bunların peşinden gitmektir. buluşları, tasarımları, yaratıcılıkları teşvik etmektir. ilim irfan adamı yetiştirmek, cahil halkı bilinçlendirmek, herkesin sorgulayıcı bireyler haline gelmesini istemektir.

kemalizm ile atatürkçülük arasında bir fark yoktur. ancak atatürk'ün kendisinden korkan bazı adamlar kemalizm isminden de korkmaktadır. çünkü bu isim daha sert gelmektedir onlara.

merak etmeyin. kemalizm yani atatürkçülük yobazlık değildir. herkesi kendiniz gibi sanmayın. atatürkçülük yenilik için, aydınlanma için varolmuştur. kulun kula kul olmasını engellemek için yırtınan bir devlet adamının oraya koymaya çalıştığı bir ideolojidir.
1923'e saplanıp "kemalizm geleceğin ideolojisidir" kabilinden absürdlüklere imza atan insanların atatürk ikonası üzerinden peşinden sürüklediği kitlelerin inancı.

teolojik bir ideoloji.
türk faşizmidir.
gericilikten beslenir.
devlet yönetiminde ordu hakimiyetini benimseyen bir ideoloji gibi görünse de aslında atatürk'e kutsal özellikler yükleyerek yüceltilmesini esas alan, atatürk'e yakınlık ve uzaklığa göre insanlar arasında bir çeşit ruhban sınıfı oluşturabilen bir dindir. müslümanlığın egemen olduğu bir toplumda kendine pek taraftar toplayamamıştır.
türkiye'de insanların inançlarıyla ve kimlikleriyle kavgalı olan, 80 küsur yıl öncesinde takılıp kalmış olan gerici jakoben ideoloji.
son küresel krizde de devletcilik ilkesinin yabana atılmayacak kadar önemli olduğu görülmüştür.

yani öyle anlar ve şartlar ortaya çıkabilir ki devlet ekonomiyi çekip çevirmek zorunda kalabilir. bu gerçeğe gözünü kaparsan abd gibi, özel şirketlerin hatalarını halkın vergilerinden telafi edersin.
hakkında konuşanların çoğunluğu tarafından iyi bilinmeyen sistemdir. kemalizm bu ülkede uygulanmak istenen bir sistem olmuş ancak hiçbir zaman tam anlamıyla oturtulamamıştır. hiçbir zaman halka dayatılmamıştır. öyle olsa zaten insanlar atatürkü sevmek ve kemalizmin farklı olduğunu bilirlerdi. kemalizm, bu topraklarda insanları inançlarıyla birlikte kabul eden, hangi dine, hangi tanrıya inanırlarsa inansın onlara saygı gösteren ama ülke yönetimine dini bulaştırmamayı vazgeçilemez bir prensip olarak kabul etmiş siyasi görüştür.

"80 yıl öncesinde kaldı" diyenler 1400 sene öncesinden kalma dinleri hala geçerli görmektelerdir, işin gülünç yanı budur. devletçilik, laiklik gibi modern ve güçlü bir ülkede mutlaka bulunması gereken iki temel, atatürk milliyetçiliği gibi birleştirici bir unsur, inkılapçılık gibi kendini ve ülkeyi ileri götürme mantığı ve halkçılık ve cumhuriyetçilik gibi millet egemenliğini öne çıkaran ilkeleriyle kemalizm güçlü bir ideolojidir.

insan veya vatandaş değil, kul olmak isteyen, orta çağ karanlığını özleyenlerin işine gelmeyen ideolojidir aynı zamanda. keşke şimdi de uygulanabilse, ülkeyi çok ileriye taşıyacağı barizdir.
gayri müslimleri ve farklı etnik azınlıkları bu ülkeden süren zihniyetin canhıraş savunduğu dogmatik düşüncelerin toplamından türemiş bir ideolojidir.

üniversiteleri "irtica" safsatasıyla bir kesimin çocuklarına, kızlarına kapatmış bir zihniyetin ideolojisidir. bu da zaten din düşmanlığının bir göstergesidir. irticanın arkasından inanç düşmanlığı.

irtica ve bölücülük faaliyetleri bahane edilerek halk sindirilmiştir bu zihniyetin taraftarları tarafından.

halka dayatılmıştır, evet, hiç lamı cimi yok. okulların bahçelerine çocukları her sabah toplayıp o dogmatik görüşleri o çocuklara bağırttıran bir zihniyetin ideolojisidir. 1400 yıl öncesinin kanunları denilerek islam'a bakışın ipuçları da zaten ortaya konulmaktadır. bu ideoloji taraftarları arasında eğer yaşadıysanız, bunların bulunduğu derneklere girip çıktıysanız ne halde olduklarını görürsünüz. her tarafı atatürk posterleriyle süsleyen muazzam bir şekilci anlayıştır, bir çıkar, bir menfaat, bir goygoyculuk hakimdir bunların arasında.

50 li yıllardan sonra çok partili rejim karşısında iktidar olamayınca sürekli olarak tehdit ve korkularla kendisini korumaya almış ve 2000 li yıllara gelindiğinde artık eski tas siyasetin devam edemeyeceğini gördüler ama alışıldık yöntem ellerini kollarını bağlamış durumda. çağı anlayamıyorlar, atatürk'ün yaptıkları tek tutunacak dalları kalmış, onlarla kendilerini avutuyorlar.

kemalizm ideolojisi artık yürümüyor, iktidar olamıyor, tehdit, korku ve ordunun gücüyle kendini korumaya çalışıyor. bu arada kendisini aklamak için de islam'ı kullanıyor bu ideolojinin sempatizanları.

üniversite gençliğine müdahale eden bir ideoloji jakobendir. gençleri birbirine vurduran bir ideoloji, darbe yapan bir ideoloji faşisttir, jakobendir. hiç lafı yuvarlamaya gerek yok.
doktrinin çatısını oluşturan türk milliyetçiliğinin m.kemal'de tezahür etme biçimini hazmedemeyen türk solunun kemalizm'i günümüzde sadece laiklik anlayışı üzerine oturtmaya çalışmaları ve m.kemal'i sadece kendilerine ait bir tarihsel olgu olarak görmeleri ne kadar ironik ise , farklı şartlarda ,tercihen kendi şartlarını oluşturan kemalizm'i bugünkü dünya düzeninde dogmatik olarak tartışılmaz kabul etmekte o kadar abestir.
ülkenin batı desteğiyle çatışmalara süreklendiği yıllarda aynı solcuların yazar çizeri (ki bugün ancak gazete köşelerinde yazıp yalılarda oturarak, hariçten gazel okuyarak rejim bekçiliği yapmaktadır bir çoğu) üniversitelerde "faşist" atatürk dövizleriyle yürüyüp slogan atmaktayken bugün kemalizmden bir put yaratmış , ve halkı tartışmasız bu dogmaya iman etmeye zorlamışlardır. yalnız solcular değil bugün ve dün cumhuriyetin düzenine ya da idealine çomak soktuğu her cenah şartlar dahlinde atatürk'ü sahiplenmeye çalışmış , m.kemal kimisine göre dindar, kimisine göre türk milliyetçisi , bazen kafatasçı, sıklıklada komünist olmuştur. tarih siyasal kimliği bu kadar istismar edilmiş başka bir lidere şahitlik etmişmidir, sanmıyorum.
bana kalırsa kemalizm, bizzahati kendisinin at gözlüklü ve beyni örtülü savunucuları tarafından güdükleştirildiğinden bugün ülkenin yapılanma ihtiyacı içinde olduğu mevzulara çözüm getirememektedir. m.kemal'in halk nazarında ki değeriyle halkın kemalizm'e ve kemalistlere bakış açısında ki ters orantı başka bir biçimde açıklanamaz sanıyorum.

milletin itikat esasları ile kemalizm karşı karşıya getirildiği müddetçe (ki gerçekten bir muhaliflik durumu söz konusu olabilir, tartışmaya açıktır) , muaffakkiyet sağlanmasıda mümkün değildir. 80 yıl öncesinde kurulan insan ürünü ideoloji ile 1400 sene önce konuşan ve kıyamete değin konuşacak olan tanrı kelamı nasıl karşılaştırılır anlamak mümkün değil. inanırsınız ya da inanmazsınız, önemli olan cumhurun buna iman etmesidir. herşeyden önce mantık kaidesinde analiz yapabilmek elmalarla armutları karıştırmamak gereklidir.kendi toplumunun değer yargılarına yabancılaşmış, kendi toplumunu anlama kabiliyetinden yoksun olarak girilen her fikri mücadele kaybetmeye mahkumdur.

sujektif not: kul olma durumundan imtina ederek muazzam sistemin yaratıcısını kibriyle reddedenin , kendi gibi bir ölümlünün kendi gibi ölümlü sistemine kul olmasıda ironik bir durumdur. bugün hakiki dindarlar değil hakiki "ist" ler bağnazlığın tavan seviyelerinde dolaşmakta putperest bilinç altının zuhruyla kendilerine put yaratmakta kendi elleriyle yaratığına tapınmakta ve kendileriyle birlikte tüm cumhurun da bu gülünç seremoniye katılmalarını sağlamaya çalışmaktadırlar. oysa ideal "insan" tanrısına kul , ülkesine vatandaş olmayı gayet iyi bir biçimde başarabilir.
bu sistem ile manevi dünya arasında bağlantı kurmaya çalışanlar mevcut.
cocuğum, bu bir siyasi sistem. zorlama o güzel beyinciğini.
oligarşi ve faşizmin garip bir harmanıyla ortaya çıkmış ideolojidir. kemalizme gönül vermiş bir grup militarist azınlığın söz sahibi olduğu, halkın geri kalanının zerre kadar umursanmadığı ve farklı düşünenlerin ezilmesi prensibine dayalı bir siyasi akımdır.
türkiye'yi kurtaracak yegane ideoloji.
her zaman demişimdir, dağda ki pkk'lı ile koyu kemalistlerin tek farkı birinin elinde silah olması diğerinin olmasıdır. ikiside bölücüdür.
yorumlamak için bilgi ve akıla ihtiyaç olan sistem. bu nitelikleri olmayanların, hakkında dayanılamayacak ölçüde salakca yorumlar yaptığı ideoloji.
http://tinyurl.com/yhe5axt
bazılarının, milyar insan inananı olan islam diniyle kıyaslayarak 'bak siz de 1400 yıl öncesinden kalma...' vıdı vıdılarıyla karşı atağa geçerken paçalarından bok döktürerek savunduğu köhne, dışa kapalı ve yalnızca muhalefet aracı olarak kullanılan geçerliliğini ancak sözüm ona halkevlerinde koruyan, kokoş kadınların rağbette sınır tanımadığı ideolojik geri kalmışlığın sembolü.

(bkz: bir din olarak ideoloji)
(bkz: bir ideoloji olarak din)
mayasında faşizm olan paradigma.
düşünemeyen okumuş cahiller ordusunun ana teması.
özünde köklü ve devamlı bir değişim yani devrimcilik olan bir ideolojidir. fakat kemalizmi savunanlar kemal atatürk'ün devrine göre ileri olan ama şimdiki zamanda geride kalmış fikirlerini savunarak, devrimciliğe en büyük hainliği yaparak kemalizmi yıpratmakta ve sapkın göstermekteler. bir ideolojiyi değişmez kurallar bütünü olarak bağnaz bir din gibi görüp savunanlar sayesinde kemalizmi insanlar sevmiyorsa onu savunanlar önce kendilerine bakmalılar. kemalizmi bir din gibi savunup onu tartışılıp yeni yönler verilmesine engel olanlar, kendi malı gibi sahip çıkanlar anlayamıyorlar ki bir ideoloji ancak günümüze uyarlanır ve geleceğe ışık tutabilirse yaşar. onu kaskatı sahiplenip her geçmişte doğru fakat günümüze uygun olmayan düşünceyi allah kanunu gibi değişmez kabul edenler sayesinde çürüyen ideolojinin suçunu da düşman gördüklerine yükleyen faşist kemalistler oldukça pek yaşamaz. ama gerçekte hep yaşar, kemalizm gelecekte başka ülkelerden daha önce demokratik yapıya bürünmektir. böyle giderse katı tutucu kemalistler sayesinde sadece adı kemalizm olmaz, başka birşey olur. atatürk döneminde bir çok ülkeden demokratikleşme yolunda önde iken şimdi ise ab ülkelerinden kemalizme rağmen demokrasi alıp güncellemeye çalışmamız ne büyük ironi... kemalizmi atatürk dönemine çakılıp kalmak zanneden bağnazlara ne dersek de faşist kafalarıyla tek kemalist kendileri sayacaklar ve geri kalanları düşman görmeye devam edecekler, kemalizm her yara aldığı konumda kendilerini değil düşman gördüklerini suçlayacaklar. oysa bir insanın en büyük düşmanı kendileridir.