bugün

japonların, tüm dünyaya nam salmış samuray kılıcı, eşsiz formu ve işçiliği, dayanıklılığı ve keskinliği ve dahi hafifliği ile dünyanın en iyi kılıcı olarak gösterilir. aslında koşullar ve kullanım alanları karşılaştırılmadığında, yapımı 6 ay gibi bir süre alan ve tamamen bir sanat olan japon kılıç ustalığı eşsiz ve benzersiz görünür. oysa ki aynı dönem de osmanlı da yatağan kılıcı, çeliğin dayanıklılığı, tasarımının eşsizliği ve savaş alanlarında ortaya koyduğu başarısı ile katana ya rakip olabileceğini haykırmaktadır. tek eksiği, seri üretim nedeniyle estetik kaygılardan uzak olmasıdır. osmanlının kazandığı sayısız zaferde, altay dağlarında, japonya taş devrini yaşarken geliştirilen çelik teknikleriyle yapılan ve her savaşçı sınıf için farklı tasarlanan osmanlı kılıcının rolü çok büyüktür. avrupa kılıçları, düz bir hattta sahip, 5 kiloya yakın ağırlıkta olan demir kılıçlar iken, osmanlı kılıçları, kan yuvası adı verilen, ağırlık azaltıcı oyuk formu, ters tasarımı, çelik ve demir karışımından gelen dayanıklılığı ve 800-1200 gr ağırlığı ile tam bir ölüm makinesiydiler. osmanlı, rumeline işte bu teknolojik üstünlükle hükmetti. avrupanın kapılarını işte bu maharetli silahlarıyla adeta kırdı. gaddare, kirmani, karabela, horasani ve adı bilinmeyen nice osmanlı tasarımı kılıç, onu vatan sevgisi ile taşıyan ellerde, zaferin simgesi halini aldı. japonlar, iç savaşları dışında hiçbir düşmana karşı kullanamadıkları eşsiz kılıçlarıyla övüne dursunlar, biz değerini kendimizin bile anlamadığı osmanlı kılıçlarıyla üç kıtaya hükmettik. başarıyı sadece estetikte aramamak lazım. başarı tarihte saklıdır. başarı dımışke çelik ustalarının hünerli ellerinde şekillenen osmanlı kılıcınındır. takdiri tarih yazanlar hakeder. tarihi kendi için yazanlar değil.
uçaksavarla yapılan seri atışta mermileri ortadan ikiye bölen katana'yı gördükten sonra, "japonu öldür, hakkını ver." felsefesi gereği katana'nın galip geldiğini düşündüğüm karşılaştırma.

http://tu.tv/videos/katana-vs-50-machine-gun_1

edit:video eklendi.
adamlar ne güzel deney yapmışlar valla bide yapan yokki. ayrıca yatağan diyorum.
ikisi de tasarlandığı üzere öldürmeye yarayan fakat çok farklı kullanım tarzlarına sahip iki kılıcın kıyaslamasıdır. Bir seçim yapmak gerekse kararsız kalırdım sanırım.

yatağan:
görsel
görsel
görsel

katana:
görsel
görsel
http://blenderartists.org...d=180712&d=1336070997
japonların her şeyi böyle bi tuhaf. dövüş tekniklerinen kılıçlara kadar her şeyin kuralları var. karşıdaki eleman bu kuralları sallamadığı an işiniz bitik. o yüzden japonların tiyatro gösterilerini saymazsak pek kullanışlı şeyler değiller. fakat yatağan romalıların kısa kılıcı gibi belli bir amacı olan, sadece 3-5 soylu tarafından değil ordu birliklerinin ekseriyeti tarafından kullanılmış standart ekipmanlardandır ki bu da ne kadar kullanışlı olduğunu gösterir.

öte taraftan hollywood sinemasının zorlama filmlerini düşünerek karar vereceksek elbette ki katana. yatağanın ne olduğunu sorsak çoğu liseli bilmez bile.
Yatağan iyidir kışın paltonun koluna sokup gidebilirsiniz.
karşılıklı saygı ve stil kavgası içerisinde kılıç üstadlığı yapan japonların sçetiği iki kılıçtır. zannımca katanadır. ama kullanmasını iyi bilmek gerekir, tersi ile kendinizi kesebilirsiniz.
katana daha bir zarifdir kadın gibi o yüzden katana iyidir iyi.
katana bizim kültüre ters bi kere ama yatağan öyle mi egenin bağrından kopup gelen ılık ılık akan bir rüzgar gibidir.
Katana candır.
(bkz: hanim kos hattori hanzo kilicimi getir)
elma ile armutu kiyaslamayi ne cok seviyoruz lan... katana bildigin uzun kilictir. fakat yatagani zorlasak uzun bicak bile olur. yataganin amaci piyadenin yakin dovuste koca koca kilic kullanip islevsiz kalmamasi icindir. veya atli icin yardimci, ikincil silahtir. ordusu 300 yil oncesine kadar ekseriyetle atli olan milletimizi kanimca bir pala daha iyi temsil eder. yahu kilij diye aratin bulun ne ugrastiriyorsunuz...*
not: yatagana laf yok agziniza sokarim valla boyle yatik yatik. katana ne lan soylu sinifin yilda sekiz on tane urettigi kilic...
Senin ben; (bkz: derdini sikeyim).
iki gözümün çiçeği caaağnım Rurouni kenshin in kullandığı sakabato ikisini de siker atar. Animesini izlemediyseniz tavsiyemdir. izleyin.
yatağan elflerin gibi ama türk kılıcıdır. katana ise süs eşyası gibi.
Türkler at ile savaşan bir ırk. At üstünde pala gibi Yatağan gibi gladius gibi kısa ve nispeten hafif tek el ile kullanılan Kılıçlar işlevsel olabilir ama katana birebir de sanki daha iyi kesen bir kılıç olabilir.
Bir denizlili olarak yatağan kılıcı diyorum.

Hayır tamamen duygusal olarak. *
Öncelikle kıyas yapmadan önce Osmanlı'da 40'ın üzerinde kılıç türü olduğunu, farklı askeri birimlerin farklı kılıçlar kullandığını, Atlı savaşlarda, kale muhasaralarında uzun ince dışbükey kılıçlar kullanılırken Deniz Savaşlarında güvertede, yakın meydan muharebelerinde, saray ve şehir içinde asayişi kollama amaçlı kısa kalın içbükey kılıçlar kullanıldığını belirtmek isterim.

Yatağan kısa olduğundan dolayı uzun kamalı kılıçların çevrilemediği daha yakın mesafelerde kullanılır. Asli olarak birinci silah değildir.

Yatağanın balçağı(kabZanın el koruyucu yeri) yoktur. Bu yüzden savunma kabiliyeti çok zayıftır. Bu savunma kabiliyetinin zayıf olması özelliği Osmanlı askeri teçhizatının genelinde var. Bazı kılıçlarda "ilerlemekte izzet geri durmakta zillet var" yazması bu anlayışın örneği.

Yatağan kılıçları sanılanın aksine o kadar da kısa sürede yapılmaz, kılıcın her aksamını, kamasını, kınını, kabzasını, nakışını farklı bir usta yapar.

Türkler kılıçlarını sırtlarında değil bellerinde taşır bu yüzden yatağanların kabZalarının kulak kısmındaki boşluğa at üstünde giderken, namaz kılarken veya otururken bileklerini dayarlar.

Kılıcın çevrilemediği çok yakın meydan muharebelerinde Yatağan'ın kabzasındaki kulak kısmı ön kolla pazu arasına alınıp kılıç sırt tarafından elle tutulup süngü gibi saplananilir. Bu özellik dünyada başka hiçbir kılıçta yoktur.

Yatağan iç bükey yapısından dolayı kesiciliği ve ve özellikle deliciği çok yüksektir.

Yatağan üç kıta üzerinde kendini ıspatlamış bir kılıçtır. Özellikle Avrupalılar yeniçeri kuşaklarına çaprazlamasına bağlı çifte yatağanları "kelle makası" adıyla anar. Katana'nın ise Japon iç savaşı haricinde kullanım alanı yoktur.
Avrupaya süvari kılıcını tanıtan avarlar olduğu için bu konularda ahkam kesebiliriz ancak kılıçlar kendi ekseninde ele alınmalı.

Mesela kısa roma kılıcı ile katana kıyasi yapmıyoruz.
duruma göre değişir,at üstünde mi yerde mi dövüşülecek,1 vs 1 mi olacak yoksa karşında düşman ordusu mu olacak.
Sakabato, kesin bilgi.
Bir silahtan beklenen en önemli özellik kullanım amacına uygunluktur. Samuray katana ustası olarak 3 boy kılıç taşır. Bu adamlar asyalı ve genel olarak gurbuz degiller. Tören ve seremoni seven yerleşik insanlar bizim gibi bir oturusta bir koyun yemiyor. Yani her sey baglantili.

Kıyaslayarak bakacaksak kukri falan var.
(bkz: Hattori hanzo tarzı anket başlatmak)

Soğuk silah devri kapandı boşa kasmayın
Arkadaşın bahsettiği gibi japon kültüründe silahlar boylarina ve işlevlerine göre siniflandirilir.

Tanto sınıfı 30 cmden kısa bıçak sınıfıdır.

Wakizashi(şoto) 30-60 arasi olan kisa kılıctir, samuraylar genellikle bir katana bir wakizashi taşırlar. Yakin mesafede en etkili ikilidir.

Daito 60 cmden uzun kılıç sinifidir, katana bu sinifa dahildir ve 60-75 cm arasi kilic ustasina ve onun boyuna göre yada stratejisine göre özel olarak tasarlanir.

No daçi 150 cmden uzun kılıç sınıfıdır. At uzerinden uzun orta mesafeli savaslar için tasarlanmıştır. Atsiz samuraylsr bu kiliclarli genellikle rakiplerini at uzerinden düşürmek için kullanmislardir. Yakin mesafe mucadeleleri icin kesinlikle uygun degil. Duruma göre kullanilan bir silahtır.

Katana diyince akla miyamoto musahsi(go rin no şo{beş çember kitabı}ve dokkodo{yalnizlik yada öz güven yolu} isimli iki adet kitabi vardi) ve yamamoto tsunetomo(hagakure{samurayın el kitabi} isimli samurayın yolunu anlatan bir kitabi vardir, ronin olduktan sonra genç bir samuraya anılarını anlatmis ve o samuray kitap haline getirmiştir) gibi efsanevi kılıç ustaları ve samuraylar gelir. Geç oldu kafam bu kadar çalışıyor hatam varsa uyarirsaniz düzeltirim.
Yatağanın şekli yeter.
Öncelikle yatağan kılıç değildir paladır o yüzden katana ile karşılaştırılamaz. Eğer silah olarak karşılaştırılacaksa Kimle savaşılacak ona göre değişir. Mesela zırhlı avrupa ordularıyla savaşacaksan çift yatağan zırhların deriden yapıldığı asya ordularıyla savaşacaksan katana.