bugün

kütüğü karaman'a kayıtlı olanlar.
burdur'un bir ilçesi.
burdurdan fethiyeye inerken torosların batı ucunda küçücük sevimli bir ilçe.
bugün yunanistanda yaşayan karaman türklerinin çoğu milli bilince sahiptir. ancak geri dönme yollarının kapalı olması ve artık tekrar türk toplumuna entegre olamayacaklarına inanmaları nedeniyle yunanistandaki toplumsal yapıya yıllarca direnmelerine rağmen 50 ve 60'lardan sonra ortodoks yunanlarla evlenmeye başlayıp onlarla akraba olmuşlardır.

bugün saf ve katıksız bir karamanlı nüfustan bahsetmek mümkün olsa da ne yazık ki bir iki kuşak sonra hepsinin grekleşeceğine şüphe yoktur. yaşlıları türkçeyi çok düzgün konuşmasına ve gençlere öğretmesine karşın, gençler aynı duyarlılığı göstermemektedir. bunun en büyük nedeni de karamanlıların yunanistan'da türk piçi, ya da çeşitli aşağılayıcı laflarla karşı karşıya kalmaları ve kendi aralarında türkçe konuşmalarından yerleşik yunan nüfusunun hiç haz etmemesidir.

bugün yunanistanda oldukça aktif olan karamanlı aileler mevcuttur. ancak bunlar da öz benliklerinden kopup tamamen yunanlaşanları olmuştur. yunanistan hâlâ daha türk kimliğinden kopamayan karamanlılara karşı mesafeli konumunu sürdürmektedir. Bunların içerisinde eski yunanistan başbakanı kostas karamanlis'in de olduğu bilinmektedir. hali hazırda türkçe kökenli soyadlara sahip olup oglou/is takısı alanların büyük çoğu karamanlıdır diyebiliriz.

karamanlidis, portokaloglou, karadis, hacidis, berberoglou, papazoglou, nalbandoglou bugün en çok kullanılan bazı ortodoks türk karamanlı soyadlarındandır.
görsel
görsel
görsel
görsel
güncel Önemli Başlıklar