bugün

doğu felsefesinde "sürekli ve bitmeyen iyileşme" anlamına gelen kelime.
sistematik bir biçimde gerçekleştirilen küçük küçük iyileştirmelerin birikerek daha büyük iyileşmeleri sağlayacağı iddia edilen yöntemdir. Ayrıca iyileşme için büyük yatırımlar gerektirmeyen, tüm personelin yaratıcılıklarını ön plana çıkaran, işi bi fiil yapanlar tarafından uygulandığı için benimsenmesi kolay olan bir yöntemdir.
üretimde kaliteyi geliştirme, sonsuz mükemmele ulaşmak için yapılması gerekenlerin itinalı bir şekilde uygulanmasını öngörür. ürünün, sürecin ve hizmetin sürekli iyileştirilmesi, geliştirilmesi yöntemidir.
masaiki imai bu fikrin sahibi olan japon kalite gurusudur.
toyota fabrikalarında türk işçilere uygulatılmak istenen sistem.
ilk kez japonyanın uygulamaya başladığı, temel prensibi stoksuz üretim olan bir yalın üretim bölümüdür.
sürece yönelik,küçük adımlı,insana dayanan,bilgiyi paylaşan sürekli iyiyi arama çabasıdır.Kaizen'in baş sloganı şudur:"En iyi iyinin düşmanıdır." Sorunları saklamamak,örtmemek Kaizen uygulamalarının ön koşuludur.Sorun çözme aşamasında,farklı uzmanlık alanlarından oluşturulan Kaizen ekipleri görevlendirilir. Sorunlara kısa sürede çözüm bulmaktan çok,sorunu kökünden halledecek çözümü bulmak yeğlenir.Amaç;geçici,palyatif önlemlerle o günü kurtarmak değil,kalıcı çözümlerle yarını kurtarmaktır.Aksi halde,sorun kısa bir süre sonra tekrar kendini gösterir.
hedefi "sürekli gelişim" olan, toplam kalite yönetimi üstüne kurulu, yalın üretim tabanlı bir japon kalite felsefesidir.

http://www.kaizen-institute.com/
Kaizen;sürece yönelik,küçük adımlı,insana dayanan,bilgiyi paylaşan sürekli iyiyi arama çabasıdır.Kaizen'in baş sloganı şudur:"En iyi iyinin düşmanıdır." Sorunları saklamamak,örtmemek Kaizen uygulamalarının ön koşuludur.Sorun çözme aşamasında,farklı uzmanlık alanlarından oluşturulan Kaizen ekipleri görevlendirilir. Sorunlara kısa sürede çözüm bulmaktan çok,sorunu kökünden halledecek çözümü bulmak yeğlenir.Amaç;geçici,palyatif önlemlerle o günü kurtarmak değil,kalıcı çözümlerle yarını kurtarmaktır.Aksi halde,sorun kısa bir süre sonra tekrar kendini gösterir.(Oyak-Renault,Seminer Notları,s.12) Batı toplumları dikkatlerini hep buluşlara,büyük atılımlara ve sonuçlara yöneltmiş iken,Japonya ilgisini daha çok küçük adımlar yoluyla ilerlemeye ve süreçlere yönelterek daha olumlu sonuçlar almıştır.(imai,1997,s.3) Her ne kadar,hemen hiçbir önemli teknoloji (bilgisayar,elektronik,atom ,genetik, vb.)
Japonya'da geliştirilmemişse de bu teknojilerin en iyi uygulayıcıları da yine Japonlar olmuştur.Japonlar bu teknolojileri Batı'dan almışlar ve küçük ama emin adımlarla daha ileriye götürmüşlerdir. Japonya'da yönetimin iki ana unsuru;koruma ve iyileştirmedir. Yönetim öncelikle tüm ana operasyonlar için gerekli şirket politikalarını,kural,talimat ve prosedürlerini belirler ve ardından herkesin bu standartlara uymasını sağlamaya çalışır. O halde Japon yönetim anlayışı tek bir kuralla özetlenebilir:"Standartları korumak ve iyileştirmek." iyileştirme,kaizen ve yenilik olarak algılanır.Kaizen;sürekli çabaların sonucunda mevcut durumda görülen küçük çapta iyileşmeleri işaret eder.Yenilik ise yeni teknolojiye ve/veya araçlara yapılan büyük yatırımlar sonucu mevcut durumun köklü olarak değiştirilmesidir. iyileştirme için başlangıç noktası,iyileştirmeye olan ihtiyacın farkedilmesidir..Farkedilen bir problem yoksa, iyileştirmeye de ihtiyaç yoktur.Mevcut durumla yetinmek ise,Kaizen'in baş düşmanıdır.(imai,1997,s.6) Bir kere belirlendikten sonra sorun çözülmelidir.Sorunun çözülmesiyle birlikte iyileştirme her defasında daha ileri bir düzeye ulaşır.Ulaşılan yeni düzeyi pekiştirmek için,sağlanan iyileştirme standartlaştırılmalıdır. Sürekli gelişmeyi gerçekleştirmek için 3 temel koşulu sağlamak gerekir:

1-Mevcut durumu yetersiz bulmak:Bir sistem kusursuz bir şekilde çalışıyor olsa da ,geliştirecek yöntemler mutlaka bulunabilir.Ayrıca,bilim ve teknolojideki gelişmeler ile müşteri beklentileri, her gün "verimlilik" ölçütünü ileriye taşımaktadır.

2-insan faktörünü geliştirmek:Her şeyi yapan "insan"dır.insan kaynağı bir kuruluş için en değerli varlıktır.Alışılagelmiş yönetim biçiminde bu kaynağın kullanımı oldukça yetersizdir.Oysa her çalışanı bu geliştirim etkinliklerinin bir üyesi haline getirmek gerekir.(Kavrakoğlu,1998,s.13)

3-Problem çözme tekniklerini yaygın biçimde kullanmakroblemleri çözmekte düşülen en büyük hata, belirtiler üzerinde yoğunlaşıp,sorunların altında yatan nedenleri görememektir.Sorunları iyi bir biçimde çözmek için,her sorunu en uç sebebe kadar izlemek ve temeldeki sorunu bir daha ortaya çıkmayacak biçimde çözmek gerekir. Sorunun nedeni araştırılırken beş kez neden diye sormak genellikle iyi sonuç vermekte ve sorunun görünür nedeni değil de,gerçek nedeni ortaya konabilmektedir.(Yamak,1998,s.162) Sürekli gelişmenin yararlarını sıralayacak olursak; · Kuruluşun tüm etkinliklerinde bir canlılık meydana gelir. · Topluluğun aynı amaç ve hedef doğrultusunda çalışması sağlanır. · Bölümler kendi işlerini daha etkili ve verimli biçimde yürütürler. · Etkileşim içinde olan bölümlerin sorunları kısa yoldan ve kalıcı biçimde çözümlenir. · Çalışanların bilgi ve beceri düzeyi yükselir,motivasyonu artar. · Verimlilik ve diğer temel rekabet unsurları daha hızlı bir gelişme gösterir.

alıntıdır.
bir diğer iş geliştirme ve performans artırma felsefesi için ;

(bkz: kaikaku)
kai: değişim,gelişim; zen:daha iyiye anlamına gelen çoğunlukla küçük çapta yapılan her türlü gelişime, değişime verilen ad.
masaaki imai tarafından aynı adlı kitapta ayrıntılı bir şekilde anlatılmış japon öğretisi.

bu öğreti, yapılan her şeyde sürekli bir ilerlemeyi amaçlar. eğer sen çalıştığın alanda hiçbir geliştirme göstermiyorsan, aslında geriliyorsundur. mesela saniyenin yüzde biri kadar bir ilerleme sağlayacak öneri bile toyota'da titizlikle incelenir bu öğreti ışığında.
bir japon firması olan toyota fabrikalarında da fazlasıyla uygulanan bir sistem.
amaç sürekli iş gelişimini sağlamak. toyota, özellikle bu alanda çalışanların yenilikçi fikirlerine fazlasıyla önem veriyor, çalışanlardan gelen yeni projeleri değerlendiriyor. her ay "ayın kaizen'i" seçiliyor, bunları çalışanlarına tanıtıyor ve uygulamaya konulursa bu kaizen'i geliştiren çalışana prim veriliyor.

bu japonlar profesyonel alanda cidden çok iyi. bir japon firmasında çalışmak her zaman ayrıcalıktır.
ferrarisini satan bilge isimli kitapta geçen mutluluğa erişmek için izlenmesi gereken bir yoldur.
aklı başında her bireyin kendi hayatında uygulaması gereken felsefedir; şahsımca denenmiş, işe yaradığı görülmüş ve mutlu etmiştir.
fabrikalarda genellikle en boş beleş, asli işlere kafası çalışmayan adamlara verirler bu işin yönetimini. millet proje ile ilgilenirken bu adamlar kuruş hesabı yapar...
bu sistemi işletmede uygulamaya ve sonuç almaya başlayan boş beleş adımı en kısa yoldan projelerle uğraşan önemli adamların bile üstüne çıkartan sistemler bütünüdür.

zorunuza gitmesin, adamlar sistemi oturttuklarında üretim kapasitesi artar ve o kuruş tabir edilen rakamlar sen sonunda milyon tl olarak işletmeye döner.
zoruna giden adamların uyguladığı ezber sistemi. bir de sabahtan akşama kuruş hesaplayan bu tipleri çok üstlere çıkarıyorlarmış, yersen...
kazein'in anagramidir.
Uluslar arası büyük otomasyon şirketlerinin, ekipler için ekip kurarak, belirli departmanlar için hızlı fikir ve eyleme dökme çalışmalarını yürüten işlevsel ve pratik, kurum içinde kuruluş.
Her endüstri mühendisinin bilmesi gereken metod. 5s, kaizen, six sigma... Bunlar güzel şeyler arkadaşlar.

Bir amerikan havayolu şirketi first class yolcularına verdikleri yemeklerdeki salataların içinde bulunan zeytinlerin hepsinin yüzde 80 yenmediğini görmüş ve salatalardan 1 zeytin eksilterek yılda 40.000 dolar maliyetlerini azaltmışlar. Bu tür iyileştirmeler maliyetleri azalttığı gibi üretim sektörüne de büyük kazançlar sağlar.
toyotacı çekik gözlü japonların felsefesi. herkesin hayatına kimse karışamaz.
yarınki final için çalıştığım kavramın, burada başlık olarak karşıma çıkması manidar.

neyse efendim.

Kaizen, sürekli iyileştirme merkezli bir felsefedir.

Kaizenin 7 prensibi vardır:

1) problemi kabul edin.
2) çok para gerektirmeyen projeler seçin.
3) önce -bizim- problemlerimize bakın, onlarınkine değil.
4) tek ölçü ekonomik çıkar olmamalıdır.
5) önceliği saptayın.
6) puko döngüsünü izleyin.
7) doğru çözüm araçlarını kullanın.
tüm gece okuduğum konu.
meğerse ihtiyacım olan motivasyon kaynağı buymuş.
sürekli gelişim kavramıyla değişimi sağlamak.
En az maliyetle, en kısa zamanda, en az hatayla tüketiciye ürünü sunmak. Müşteri memnuniyeti ve takım çalışması bu felsefenin en önemli iki maddesi. Toyota'nın yalın üretim anlayışından gelir. Toyota production system (TPS) olarak da bilinir.