bugün

Saçma yani neden uğraşıyoruz. Tevekkül neden var madem kaderim belli öyle de böyle de yaşayacağım şey belli. Herkesin ağzında kaderden öteye gidilmez kelimesi demek ki biz kurulu bebek gibi zaten yasayacagimjzi yaşayıp gideceğiz bu dünyadan niye ugrasalim.
Hayatta 2 seçenek var kader bunlardan hangisi sececeginle başlıyor. 2 hayat var seçtiğin hayati yaşıyorsun. Olay bu.
Sınavdan alacağın not belliyken, soruları neden cevaplarız çünkü aklımızda kalmasın diye cennet veya cehenneme gidecek olsak bile bir sınava girmemiz gerekirdi hicbir hoca doğru kağıda 0, boş kağıda da 100 vermez...
Uğraşmayıp akışına bırakmakta bir kaderdir. (bkz: beyin yakma garantili sorular)
sen uğraşma kardeş bekle bakalım ne oluyor sonra bizede haber ver.
(bkz: cehennem için yaratılan insanların ibadet etmesi)
Kader, gelecekte olacakların Allah tarafından bilinmesidir

Allah ın bilmesi senin herşeye boş vermen anlamına gelmez.
Ateist yada deist olma yolunda sorulan ilk sorulardan biridir.Daha hiç bi müslümanın tatmin edici cevap verdiğini duymadığım ikilem.Bu sorunun cevabını bulursam müslüman olmayı düşünüyorum.
Acıkınca yiyorsun öyle değil mi ?
Allah biliyor. Biliyorsun bildiğini ama yine de yiyorsun. kader var deyip beklemiyorsun değil mi ? Bildiğin halde yiyorsun. yemesene kader var o seni doyurur. Canın isteğince yazıyorsun. Yazmasana madem kader var. Sen niye varsın o halde ? seni niye yarattı ki ? sen ne işe yarıyorsun ? Neden yaşıyorsun ki ? canın ne isterse yapıyorsun. istediğin hayatı yaşıyorsun. Yapıp ederken sormuyorsun ama ben bunu niye yapıyorum diye. Kötülüklerin kılıfını kadere yamıyorsun. Kaderi gördün mü yoksa ? görmedin. ee peki o halde nereden biliyorsun ? kader var evet, var olmasına da bundan sana ne ?

Sen adli sicil müdürü müsün ? ne diye kurcalıyorsun aklının ermediği işlere burnunu sokuyorsun, boyundan büyük işlere kalkışıyorsun ?

baksana sen işine. Neyine lazım senin kader ? Otur oturduğun yerde. Madem herşey kader, madem kaderin de üstünde bir kader var, bu da kaderin içinde sorma o halde. Kabullen hadi, kabullenebilirsen. Doğruyu öğrendiğinde Kabul etmiyeceksen ne diye araştırıyorsun ki ?
çünkü kader bilinenin aksine salt iradesiz yazılanı yaşamak değildir. Kader Allah'ın ezelî iradesi ile tüm varlıkların akıbetini bilmesine denir. Ezelden yazılan kaderdir. Yani biz kaderimizde yazılanı değilde, bizim hayatımız kaderde yazıyor diye yaşıyoruz herşeyi.
(bkz: sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır)
çünkü beynimiz küçük...

bir varlık var, tüm varları var eden. başlamayan ve bitmeyen. sonu , nihayeti olmayan.. duyguyu,hissi ve ötesi kaderi yaratan bir varlık var.
zamandan ve mekandan ayrı bir varlık var. buna tanrı de istersen, istersen bir güç de.

bu güç senin benim ve tüm varlığın başlangıcını ve sonunu bilendir. yani sana bir yol çizmiştir ve senin o yolunun sonunu ve başını bilendir. senin yarın ne yiyeceğini, senin ne gün öleceğini, ne günler yaşıyacağını bilendir. sana bir irade vermiştir ve bu iradenin neyi seçebileceğini bilendir.
şaşırtıcı mı evet..

ama bu yaratıcı der ki;
kulun kaderini çabasına bağlı kıldım...

sen zaten bir kaderim var yatayım dersen, bunu demek senin kaderindir.
yok ben çalışıyım kazanayım dersen bu da kaderindir.

ve neyi seçersen seç bunu hakkıyla bilen bir varlık vardır...
Çünkü kader senin çalışmalarına göre şekillenir.
Kader yoktur dostum. Kader korkaklara göredir. Bende derdim, ulan kaderimizde varmış diye. Ama yok senin seçimlerinden ibaret hayat. Tanrı ya bizim anlayamadığımız bir adam, ya da bi uydurma. Bu kadar basit.
çünkü uğraşmak kaderimizde var.
Efenime söyleyim kader aslında yada bana göre Allah'ın olacakları bilip görmesidir. Ve olacaklar da zaten senin yaşamındır. Ama ibnetor alimlerimiz her biri ayrı telden çalıyor Birine göre yok budur diğerine göre yok şudur. Keşke Hz. Muhammed hiç ölmeseydi aklımızda saçma sorular kalmasaydı...
Okyanuslari aşıp derede boguluyosunuz arkadas her yerde var bunun mantikli tanımı. En basiti zakir naik'den gelsin: kader Allah' in senin eline bir yazgi verip seni dunyaya salmasi degildir. Sana yapip yapmayacaklarinin listesi soylenir sen bunlar arasinda secim yaparsin. allah sana bunu sececeksin demiyor, zamani geldiginde onu sececegini biliyor. Bir yol ayrimina geldin a, b, c, d yollari var. Allah sana c yolundan gideceksin diye buyurmuyor, senin c yolunu sececegini biliyor. Ha Allah' in bilebilecegine inanirsin inanmazsin orasi senin problemin ama kader bu.
uğraşmasak keyif almazdık yaşamaktan. dine dayandırmadan yapabileceğim tek yorum bu sanırım. artık içgüdü mü dersin yoksa inanç mı dersin bilemem. insan çabalamayı seviyor. çabayla gelen şey kıymetli oluyor. bu da müthiş bi haz ve huzur veriyor.
Mevlana'nın bu konuda bilimsel olmayan; ki kaderi ''bilimle açıklamaya çalışmak ahmaklıktır'' bir tespiti vardır.
Şöyle ki : insan bir gemidir kader ise sonu olmayan engin bir okyanus şimdi eyy insan var git nereye gidersen.
(bkz: külli irade)

(bkz: cüzzi irade)

(#34588451)
Çünkü kader tercihlerimize göre iki ayrı yola ayrılmıştır. Her olayda. Hangi yoldan gideceğimize biz karar veriyoruz
zaman ve mekan kavramlarıyla yoğrulmuş bulunan insan aklı, zaman ve mekan boyutlarının söz konusu olmadığı bir ilahi ilmi, irade ve kudreti kavrayabilme güç ve yeteneğine sahip değildir.
külli irade cüzzi irade deseler de aslında tatminden uzak bir cevaptır. zaman, mekan, insan hepsinin mahluk olduğunu kabul edersek( yani sonradan yaratıldığını kabul edersek) o zaman bazı sorunlar ortaya çıkıyor.
oysa bunlar sonradan yaratılsa bile bilgi olarak sonradan var veya bilinmiş olamaz. yani tanrı insanı sonradan var etse bile insan var edebilme bilgisi onun sonradan edindiği bilgi olamaz.
nedenini şöyle açıklayabiliriz: tanrı eğer bilmediği bir şeyi bilirse o halde her şeyi bilmemiş olur ve bu da tanrıyı sonsuzluktan düşürüp onda bir eksiklik yapar yani her şeyi bilen tanrı anlayışına gölge düşürür.

şimdi kader mevzusuna gelirsek tanrı yeni bir şeyi bilmeyeceği için insanın nasıl var edeceği, ne yaşayacağı, ne sonuca gideceği zaten insan var olmadan da bellidir. (insan hiç var olmasa da, belli kararlar vermese de ve sonuca varmasa da bellidir)
yani insan belli bir dönem var olmuş, özgür iradesiyle eylemde bulunmuş ve tanrı daha sonra bunu bilmiş olamaz çünkü insan var olmadan bunları zaten yapamaz. ( irade gösterip seçimde bulunmaz demek istiyorum yani)

ayrıca bunun sağlamasını ise şöyle yapabiliriz: zaman da bir mahluktur ve zaman var olmadan önce de zaman fikri olması gerekir. o halde tanrı zaman fikrini bileceği gibi bu zamanda olacakları da önceden bilir. yani zaman var olmadan önce zaten her şey bellidir.
Rabbın bilmesi senin yapabilmene mani değildir. Dilediğin istediğin o yönde çabaladığın zaman, Hayır ve şer namına her ne varsa senin adına yaratması da senin mesul olmana engel değildir. Ayette buyuruyor ki "biz kulun kaderini çalışmasına bağladık" o halde bize düşen elimizden ne geliyorsa en iyisini yapmak. Olup olmayacağı (gayp/perdenin gerisi) bizim işimiz değil. Biz sanki olacakmış gibi gayret sarfederiz. Takdir edilecek olanı allah bilir. Onun bilmesi zatının büyüklüğünün gücünün kudretinin ilminin bir alametidir.
Konuyu anlamak istiyorsan kardeş öncelikle yazdiklarini okumadim durumumuz yoktu ve hatta özet geç piç demek isterim sonrasinda kaderi anlamk istiyosan zaman kavramini idrak etmeni beklerim en basit şekliyle anlatirsak zaman insanlarin uydurmus oldugu bir kavramdir realde degeri yoktur tanri zamandan ve mekdandan bagimsiz bir sekilde olaya müdahil olmadan coktan baslamis ve bitmis bi filmi sürekli izlemektedir diyebiliriz. Sen kaderinde oldugu için oynamiyorsun sen oyunu böyle oynadigindan kaderin böyle yazilmis.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar