bugün

ortaköyde olan, 4 yılımı verdiğim eğitim yuvası. dostluğun öğretildiği mekan, herşeyimiz.
lise defteri dizisinin çekildiği lise.
nam-ı diğer kel 2005 yılında öss de türkiye ikincisi olup türkiye nin en köklü eğitim kurumlarından biri olmasıyla kalmayıp barındırdığı etkinliklerle ben kabataşlıyım ulan diye bağarmanıza sebep olan kurum ;fakat okulun simgesi öğretmenler birer birer ayrılıyor ki bu üzücüdür.
(bkz: cezmi ersöz)
okul yürüyüşlerinde çırağan sarayı'nın önündeki kemerin altında hop hop zıplayıp 3lü çekerek trafiği tıkayan okuldur. tıkasın zaten yılda bir yapılıyor.
yatakhanesinde hayatımın en bunalımlı dönemlerinin geçtiği lisedir.
ayrıca Türkiye'nin tek boğaz manzaralı yarı açık cezaevidir.(tabiki sadece yatılılar için)
(okul) filminin bir kısmının çekildiği bogaza nazır bir okuldur.
Beşiktaşta bulunan, denize bitişik harika bir lisedir.
Lise defteri dizisinin çekildiği, önünden geçerken ben burayı bir yerden hatırlıyorum diye düşünmeme sonradan farkettiğim lisedir. keşke orada okuyabailseydim diye düşlediğim lisedir. * * *
önünden her geçişinizde yanınızdaki kişinin oranın lise defterine ve pek çok dizi/filme ev sahipliği yaptığını hatırlattığı güzel okuldur.
en yakın arkadaşlarımın okuduğu lisedir.Yatılı ve gündüzlü ayrımı derin olan liselerdendir.
Kabataş Erkek Lisesi 1908'de Kabataş semtindeki Esma Hatun Konağı'nda ''Kabataş Mekteb-i idadesi'' adıyla ilk müdür Hasan Tahsin (Ayni) Bey yönetiminde kuruldu ve 7 sınıf, 276 öğrenci ile 1909'da öğretime başladı.

Balkan Savaşı'na diğer okullar gibi Kabataş'tan da birçok öğretmen ve son sınıf öğrencisi katıldı. Savaş sonucunun ülkede yarattığı büyük üzüntü ve ilan edilen genel yas sonucunda, 7 Mart 1913'te okul flamasının kırmızı-beyaz olan renkleri ''kırmızı-siyah ''olarak değiştirildi.

Okul 1913'te beş sınıflı ilk kısmı açılarak 12 sınıflı sultaniye dönüştürüldü ve ''Kabataş Mekteb-I Sultanesi ''adını aldı.1919'da yatılı kısmı açıldı.Cumhuriyet'in ilanı ile sultaniler kaldırılınca, Kabataş Mekteb-I Sultanisi 1923-1924 öğretim yılında ''Kabataş Erkek Lisesi'' oldu, 1925-1926 öğretim yılında ilk kısmı kaldırıldı. Lise,1928-1929 öğretim yılında, 19. Yüzyılın ikinci yarısında padişah yakınlarının yazlık ikametgahı olarak yapılmış olan Feriye Sarayları'nın günümüzde öğretim yapılan binasına taşındı.

1934 yılında okul bahçesinde bulunan ve Ağalar Dairesi adıyla bilinen, cadde üzerindeki eski bina onarılarak konferans salonu ve laboratuvarların yer aldığı ''Kültür Binası'' olarak kullanıma açıldı.

Öğrenci sayısının artması nedeniyle 1941-1942 ve 1959-1960 öğretim yıllarında orta kısmı 2 kez kapatılan ve yalnız lise olarak devam eden Kabataş Erkek Lisesi binalarına, Feriye Sarayları'nın Beşiktaş Ortaokulu olarak kullanılan bugünkü yatakhane binası da ''Pansiyon Binası'' olarak eklendi. 1979-1980 öğretim yılında okula 42 kız öğrenci kaydedildi. Kız öğrenciler yalnız bir yıl okuduktan sonra Beşiktaş Ortaokulu'na nakledildiler.

1987'de ''Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı'' kuruldu. 1992-1993 öğretim yılında karma eğitime ve ''Yabancı Dil Ağırlıklı Türkçe Eğitim/Süper Lise'' programına geçildi, ingilizce hazırlık sınıfı açıldı. 1994-1995 yılından itibaren kız öğrencilere de yatılılık olanağı sağlandı. Okulun bitişiğindeki eski kömür deposu ve sonradan Tekel deposu olan Feriye Karakolu ve Zaptiye Koğuşları 1989'da Kabataş Eğitim Vakfı'nın çabalarıyla okul alanına dahil edildi. Burası restore edilerek 1995'den itibaren ''Eğitim ve Kültür Sitesi'' olarak hizmet vermeye başladı.

1998-1999 öğreti yılından itibaren ''Anadolu Lisesi'' statüsüne alınan Kabataş Erkek Lisesinde halen 1.000 dolaylarında lise öğrencisi okumaktadır. öğrencilerin 250'ye yakın bölümü yatılıdır.Kız ve erkek yatılı bölümleri vardır. öğretim kadrosu bir müdür, bir müdür başyardımcısı, 3 müdür yardımcısı ve 60 öğretmenden oluşmaktadır.

http://www.kabataslilar.org
eniştemin bir yıl orda okuduktan sora gurbet acısını damarlarında hissettiği ve memlekete geri döndüğü okuldur.
(bkz: ana kuzusu)
ilk girildiğinde öğrencinin gözünü korkutan, yatakhanesiyle, yönetimiyle binbir zorluklar çektiren okulum, dostluğun öğretildiği mekan.yavaş yavaş okula alışmaya başlandıktan sonra tadı çıkar, sahilde balık tutulur, sıkça yatakhaneden kaçılır,krallar gibi okunup krallar gibi mezun olunur.
(bkz: kral yatılı)
mezunu olduğum lisem.bize safsata gibi gelen kabataşlı olmak ayrıcalıktır sözünün ne demek olduğunu üniversite yıllarımda anladığım okulum.ayrıca işadamı olan abilerimiz yaz tatiline çıkmadan okula yardımda bulunabilsinler diye pilav gününü 4 yıldır üniversitelerin final dönemlerine denk getiren okulum....
yağmurlu bir günde görmüştüm seni
üstünde kırmızı siyahlar vardı
kabataş erkeğe aşık oldum ben
hayatın anlamı siyah kırmızı

ölümle yaşamı ayıran çizgi
kabataş erkeği ayıramaz ki
her yolun sonunda ölüm olsa da
kardeşleri kimse ayıramaz ki..

insanı hakkaten adam eden, kardeşliği aşılayan, damardan okul, okulum.
bu okulun öğrencisi olmadığım halde derin bağlarla bağlanmış olduğum ortaköy sahilindeki saray.
Tarihtir baştan başa bakarsan Kabataşa
Devrimler yaratarak katılır her savaşa
Bağlıdır "Ata"sına yurduna ve yurttaşa
Bilgidir yolu koşar sel gibi taşa taşa.

Güneştir ışık saçar her başa ve her yaşa
Erdemlik yarışında güvendir arkadaşa
Millete hizmet için can verir koşa koşa
Hocanla talebenle Lisemiz sen çok yaşa.


şeklinde marşı olan okul,okulum.
kaynak:http://www.kabataslılar.org
hayatımın en güzel yıllarını geçirdiğim, her köşesinde bir anı bıraktığım, son yılım olduğu için kahrolduğum, yatılılığım ile her an övündüğüm ve 100,yıl mezunu olacak kadar şanslı olduğum mütiş ötesi okul.
bu sene sınava girenlerin puanlarının resmi sitede yayınlandığı lise.

--spoiler--
http://www.kabataserkekli...007_Puanlar_KisaListe.htm
--spoiler--
bugün önünden geçtiğimde 10 dakika durup ağlamama neden olan, hayatımın en güzel yıllarını geçirdiğim ve mezunu olmaktan gurur duyduğum okulum.
kısa adı kel olduğundan dalga geçilmeye müsait lise.
(bkz: gülhan şen)
insanın tekrar ortaokula dönüp, sıkı çalışarak kabataş erkek lisesi'ni kazanıp, 4 yılı okumak isteğini duymasını sağlayan okul.
yeri itibariyle de cok guzel olan, zamaninda hakki devrim, adnan kahveci gibi mezunlar veren, behcet necatigil ve omer seyfettin gibi ogretmenleri bulunmus okulum.
üniversite hayatında en sıkı dostlukların yaşanabileceği insanları bünyesinden mezun etmiş okul .