bugün

püskürttüğü gaz akımının aksi yönüne roket gibi itilecek şekilde üretilen motordur.
uçak teknolojisinde çığır açan motordur. II. dünya savaşı sırasında jet motoru bulunan uçaklar, normal pervaneli uçakları çekirdek çitler misali yok etmişlerdir. şu sıralar NASA'nın geliştirdiği yeni bir motor türü, şimdinin stadardı olan jet motorları gerilerde bırakmak üzeredir.
jet motorunda yüksek miktarda başınç üretilir motorun içi ile dışarısı arasındaki başınç farkından dolayı cisim hareket eder. (bkz: 18 milyon dolarlık f16 a cisim demek)
bazıları hem içten hem dıştan yanmalı olabilmektedir. süpersonik uçaklarda dıştan yanma kabiliyeti bulunan motorlar kullanılır ve diğer bir adı afterburner'dır. dışarıdan şöyle görünür:

görsel
Dıştan yanma yani afterburner olarak tabir edilen max. Motor rpm inde eğer çok ısrar edilirse havada 5 ton yakıtı 10 dakikayı bulamadan tamamen tüketirsiniz.

(bkz: f 16 fighting falcon)
önden emdiği havayı yanma odalarında ısıtıp, arkasından büyük basınçla püskürten motorlardır.
jet gibi gitmenize yarar.

internetten almaya çalıştığınızda karşınıza böyle şeyler çıkar:

http://urun.gittigidiyor....t-motorlu-ithal-195964745
çalışma sistemi araba motorlarından çok daha basit çok daha az karmaşık . maksat dışardan olabildiğince fazla oksijeni alıp iç motor katmanlarında bulunan kanatlar yardımıyla bu havayı yakıtla birlikte karıştırdıktan sonra sıkıştırıp ,basıncını ve ısısını arttırıp yakmaktır. fazla oksijen yanma kalitesini ve şiddetini arttırır bu da daha iyi performans sağlar . bu yüzden uçak motorlarının ön kısmı daha geniş arka kısmı daha dardır. geniş kısmından hava alır . hatta ve hatta turbo jet motorlarının ön kısmındaki pervane boyutu çok daha büyüktür . yanmadan sonra oluşan basınç farkı ve egzoz(yanmış)gazın alçak basınca yani dışarıya çıkma durumu olacağından güçlü bir itme sağlanır .