bugün

m.ilin - e.segal tarafından yazılmış insanlık tarihinin en ufak noktasından başlayarak, günümüze kadar gelişini anlatan kitap.

çok kısaca ve herkesin anlayabileceği şekilde şöyle açıklayabilirim, kitapların planet earth'ü. budur.

( bu arada m ve e nin açılımlarını bilmiyorum, ama fevkalade merak ediyorum)
aslında kolay okunur ve de kapsamlı bir antropoloji pardon politik antropoloji kitabı. son derece başarılı bir üslupla yazılmış olmasına rağmen çok fazla ideolojik propoganda içermesi beni rahatsız etmişti okurken. bilimsel değerini zaten tam olarak bu noktada kaybetmiş.

her şeye rağmen eğer kolay etki altında kalan bir beyniniz yoksa, mutlaka okumanızı tavsiye ederim, zira insanın nasıl bu hale geldiğini çok güzel gözler önüne serer.

özetle hem altı çizilecek hem de üstü çizilecek bu kadar çok cümlenin biraraya geldiği az kitaptan biri.

(m. ilin - marshak ilin'dir.)
--spoiler--
Bu dünyada bir dev var.
Bu devin öyle kolları var ki, hiç güçlük çekmeden bir lokomotifi kaldırabilir.
Bu devin öyle ayakları var ki, günde binlerce kilometre koşabilir.
Bu devin öyle kanatları var ki, bulutlar üzerinde, kuşların çıkamadığı yüksekliklerde uçabilir.
Bu devin öyle yüzgeçleri var ki, su altında balıklardan daha iyi yüzebilir.
Bu devin öyle gözleri kulakları var ki , görülmeyenleri görür, başka bir kıtada konuşulanları işitir.
Bu dev o kadar güçlüdür ki , dağları delip geçer ve dolu dizgin akıp giden suları durdurur.
Bu dev, yeryüzünü istediği gibi değiştirir, ormanlar diker, denizleri birleştirir, çölleri sular.
Kimdir bu dev ?
Bu dev insandır.
Acaba insan nasıl dev oldu, nasıl dünyanın efendisi?
bu kitapta işte bu konu işleniyor.okumanızı öneririm.etkisinden kurtulamadığım bir kitap.okuduktan sonra insanlara daha farklı bir gözle bakacaksınız.
--spoiler--

e.segal
ne kadar sıcak bir kitap olduğunun kanıtı cümleler. insan okuduktan sonrada onlarca soru beliriyor kafada. yinede biliyorsunuz ki büyük bir emek sarfedilmiş.
okurken uygarlık tarihinin kafamızda karikatürize edebilecek kadar ustaca yazılmış, tek cilt halinde say yayınlarından yeniden yayımlanan kitap.

(bkz: uygarlık tarihi)
okumanın tadını veren kitapdır. insanlık tarihini başlangıçtan yakın geçmişimize kadar uzanan türlü türlü süreçleri akıcı ve hoş bir dille anlatmıştır. insanı merak eden herkesin mutlaka okuması gereken kitapdır. çünkü ben bunun dışında başka güzel bir anlatım ve mantıkla oluşturulan insanlık tarihinin akışını bu denli güzel özetleyen bir cisim daha göremedim. bilenler varsa lütfen beni de bilgilendirsinler. çünkü bende meraklı haşere gibiyim. ha merak edip araştırmada tetikleyici bir kitap olduğu kesindir ama sadece birçok konuda yüzeysel bir ilerlemeyle anlatılmıştır. derinlemesine inmediği açıktır ama tek bir kitapla da birçok konunun derinlemesine inmek mümkün olmasa gerek öyle değil mi? sonuçta dediğim gibi bazı şeyleri öğrenmede tetikleyici unsur olacaktır. faydalı bir kitap.
üniversitede sıkı kominist bir hocamızın ödev niyetine verdiği kitap.
almadım, okumadım. kitaptan sınav yaptı hoca, beş soru vardı. kopya mopya çekmeden yuvarlak cevaplarla doksan beş almıştım.
hatırladıkça gülerim.
"insan aklını doğadan bir armağan olarak almamış. Kendi emeğiyle kazanmıştır" diyerek emeğin değerine vurgu yapan, insanlığın nereden nereye ve nasıl geldiğine dair son derece güzel bir anlatımla işlenmiş kitap. iki Sovyet Bilimler Akademisi işçisinin elinden çıktığından dolayı ideolojik propaganda yapılması gayet doğaldır.
Mutlaka her insanın okuması gereken , insanlığın başından sonuna kadar detaylıca anlatıldığı okullarda ders niyetine okutulması gereken kitaptır. Alıp okuyunuz pişman olmayacaksınız.
yasaklı elma yedi.
ve tengri cevap verir,
- yaptım, oldu.

tşk iyi geceler.