bugün

En görmezden gelinen toplumsal sorun. Milyarlarca insan bu hakların %80'inden mahrum bırakıkmış şekilde. Her geçen gün bu mahrum edilen i sa lar tüm engellemelere rağmen artmakta. Peki bu nasım duyurulur? Mass mediasız anlatmak zor. Sanatçıların gözünden anlatılan hikayeler bize verebilir. Bu sene Türkiye'de böyle güzel gelişmeler oluyor. Avrupa Birliği bu konu ile akalalı türkiyede sinema ile halka ulaşmaya yıllardır çalışıyor ve bu sene 11.kez bir film festivali düzenliyorlar. Benim favorim Arnavutluktan Kovan oldu Balkanların o yarı kapalı toplumunda ne sorunlar olduğunu anlatıyor. sizin de inceleyip sinema portföyünüze katmanızı önereceğim bir film öneririm.

Edit:tarih değiştirildi
Solcu maskeli teröristlerden çok sağcı sakallı ve ahlak bekçilerinin top gibi oynadığı değerli kavram.
Solcu maskeli teröristseverlerin top gibi oynadığı değerli kavram.
görsel
Avrupa'nin iki yuzlulugunu ortaya seren kavram. Yapilan degerlendirmeler sonucu;

Aihm'e yapilan;

Turkiye'den basvuru 130(aylik)
Fransa'dan basvuru 240(aylik)

Turkiye aleyhine karar; 98(aylik)
Fransa aleyhine karar; 5(aylik)

Yani sadece middle east ulkelerine calisan haklardir.

Iki yuzlusunuz avrupa.
tecavüzcü ve katil gibi şerefsizleri cezalandırma konusunda acımasız olmayı sınırlayan haklardır. bu kansızların "insan" sınıfında yer alması ayrı bir tartışma konusu ama bunun en iyi çözümü sanırım ortalama insan ömrünü hesaplamak ve cezayı müebbet olarak vermektir.

örneğin 30 yaşındaki bir tecavüzcüye 60 sene verdiğinizde zaten olay bitecektir. mapus köşelerinde sürünsün ve geberip gitsin şerefsiz yaratık!
insan haklarını savunduguna inanılan ama sadece dünyada güç ulkelerin vatandaşları koruyan insan hakları beyannamesinin maddeleri bizim ülkemiz de hangisi uygulanıyor?

Madde 1

Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

Madde 2

Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir akide, milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin işbu Beyanname’de ilan olunan tekmil haklardan ve bütün hürriyetlerden istifade edebilir.

Bundan başka, bağımsız memleket uyruğu olsun, vesayet altında bulunan, gayri muhtar veya sair bir egemenlik kayıtlamasına tabi ülke uyruğu olsun, bir şahıs hakkında, uyruğu bulunduğu memleket veya ülkenin siyasi, hukuki veya milletlerarası statüsü bakımından hiçbir ayrılık gözetilmeyecektir.

Madde 3

Yaşamak, hürriyet ve kişi emniyeti her ferdin hakkıdır.

Madde 4

Hiç kimse kölelik veya kulluk altında bulundurulamaz; kölelik ve köle ticareti her türlü şekliyle yasaktır.

Madde 5

Hiç kimse işkenceye, zalimane, gayriinsani, haysiyet kırıcı cezalara veya muamelelere tabi tutulamaz.

Madde 6

Herkes her nerede olursa olsun hukuk kişiliğinin tanınması hakkını haizdir.

Madde 7

Kanun önünde herkes eşittir ve farksız olarak kanunun eşit korumasından istifade hakkını haizdir. Herkesin işbu Beyanname’ye aykırı her türlü ayırdedici mualeleye karşı ve böyle bir ayırdedici muamele için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.

Madde 8

Her şahsın kendine anayasa veya kanun ile tanınan ana haklara aykırı muamelelere karşı fiilli netice verecek şekilde milli mahkemelere müracaat hakkı vardır.

Madde 9

Hiç kimse keyfi olarak tutuklanamaz, alıkonulanamaz veya sürülemez.

Madde 10

Herkes, haklarının, vecibelerinin veya kendisine karşı cezai mahiyette herhangi bir isnadın tespitinde, tam bir eşitlikle, davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir şekilde ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir.

Madde 11

Bir suç işlemekten sanık herkes, savunması için kendisine gerekli bütün tertibatın sağlanmış bulunduğu açık bir yargılama ile kanunen suçlu olduğu tespit edilmedikçe masum sayılır.
Hiç kimse işlendikleri sırada milli veya milletlerarası hukuka göre suç teşkil etmeyen fiillerden veya ihmallerden ötürü mahkum edilemez. Bunun gibi, suçun işlendiği sırada uygulanabilecek olan cezadan daha şiddetli bir ceza verilemez.

Madde 12

Hiç kimse özel hayatı, ailesi, meskeni veya yazışması hususlarında keyfi karışmalara, şeref ve şöhretine karşı tecavüzlere maruz bırakılamaz. Herkesin bu karışma ve tecavüzlere karşı kanun ile korunmaya hakkı vardır.

Madde 13

Herkes herhangi bir devletin sınırları dahilinde serbestçe dolaşma ve yerleşme hakkına haizdir.
Herkes, kendi memleketi de dahil, herhangi bir memleketi terketmek ve memleketine dönmek hakkına haizdir.

Madde 14

Herkes zulüm karşısında başka memleketlerden mülteci olarak kabulü talep etmek ve memleketler tarafından mülteci muamelesi görmek hakkını haizdir.
Bu hak, gerçekten adi bir cürüme veya Birleşmiş Milletler prensip ve amaçlarına aykırı faaliyetlere müstenit kovuşturmalar halinde ileri sürülemez.

Madde 15

Her ferdin bir uyrukluk hakkı vardır.
Hiç kimse keyfi olarak uyrukluğundan ve uyrukluğunu değiştirmek hakkından mahrum edilemez.

Madde 16

Evlilik çağına varan her erkek ve kadın, ırk, uyrukluk veya din bakımından hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın evlenmek ve aile kurmak hakkına haizdir. Her erkek ve kadın evlenme konusunda, evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde eşit hakları haizdir.
Evlenme akdi ancak müstakbel eşlerin serbest ve tam rızasıyla yapılır.
Aile, cemiyetin tabii ve temel unsurudur, cemiyet ve devlet tarafından korunmak hakkını haizdir.

Madde 17

Her şahıs tek başına veya başkalarıyla birlikte mal ve mülk sahibi olmak hakkını haizdir.
Hiç kimse keyfi olarak mal ve mülkünden mahrum edilemez.

Madde 18

Her şahsın, fikir, vicdan ve din hürriyetine hakkı vardır; bu hak, din veya kanaat değiştirmek hürriyeti, dinini veya kanaatini tek başına veya topluca, açık olarak veya özel surette, öğretim, tatbikat, ibadet ve ayinlerle izhar etmek hürriyetini içerir.

Madde 19

Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malümat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir.

Madde 20

Her şahıs saldırısız toplanma ve dernek kurma ve derneğe katılma serbestisine maliktir.
Hiç kimse bir derneğe mensup olmaya zorlanamaz.

Madde 21

Her şahıs, doğrudan doğruya veya serbestçe seçilmiş temsilciler vasıtasıyla, memleketin kamu işleri yönetimine katılmak hakkını haizdir.
Her şahıs memleketin kamu hizmetlerine eşitlikle girme hakkını haizdir.
Halkın iradesi kamu otoritesinin esasıdır; bu irade, gizli şekilde veya serbestliği sağlayacak muadil bir usul ile cereyan edecek, genel ve eşit oy verme yoluyla yapılacak olan devri ve dürüst seçimlerle ifade edilir.

Madde 22

Her şahsın, cemiyetin bir üyesi olmak itibariyle, sosyal güvenliğe hakkı vardır; haysiyeti için ve şahsiyetinin serbestçe gelişmesi için zaruri olan ekonomik, sosyal ve kültürel hakların milli gayret ve milletlerarası işbirliği yoluyla ve her devletin teşkilatı ve kaynaklarıyla mütenasip olarak gerçekleştirilmesine hakkı vardır.

Madde 23

Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.
Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır.
Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.
Herkesin menfaatlerinin korunmasi için sendikalar kurmaya ve bunlara katılmaya hakkı vardır.

Madde 24

Her şahsın dinlenmeye, eğlenmeye, bilhassa çalışma müddetinin makul surette sınırlandırılmasına ve muayyen devrelerde ücretli tatillere hakkı vardır.

Madde 25

Her şahsın, gerek kendisi gerekse ailesi için, yiyecek, giyim, mesken, tıbbi bakım, gerekli sosyal hizmetler dahil olmak üzere sağlığı ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde güvenliğe hakkı vardır.
Ana ve çocuk özel ihtimam ve yardım görmek hakkını haizdir. Bütün çocuklar, evlilik içinde veya dışında doğsunlar, aynı sosyal korunmadan faydalanırlar.

Madde 26

Her şahsın öğrenim hakkı vardır. Öğrenim hiç olmazsa ilk ve temel safhalarında parasızdır. ilköğretim mecburidir. Teknik ve mesleki öğretimden herkes istifade edebilmelidir. Yüksek öğretim, liyakatlerine göre herkese tam eşitlikle açık olmalıdır.
Öğretim insan şahsiyetinin tam gelişmesini ve insan haklarıyla ana hürriyetlerine saygının kuvvetlenmesini hedef almalıdır. Öğretim bütün milletler, ırk ve din grupları arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu teşvik etmeli ve Birleşmiş Milletler’in barışın idamesi yolundaki çalışmalarını geliştirmelidir.
Ana baba, çocuklarına verilecek eğitim türünü seçmek hakkını öncelikle haizdirler.

Madde 27

Herkes, topluluğun kültürel faaliyetine serbestçe katılmak, güzel sanatları tatmak, ilim sahasındaki ilerleyişe iştirak etmek ve bundan faydalanmak hakkını haizdir.
Herkesin yarattığı, her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserlerinden mütevellit manevi ve maddi menfaatlerin korunmasına hakkı vardır.

Madde 28

Herkesin, işbu Beyanname’de derpiş edilen hak ve hürriyetlerin tam tatbikini sağlayacak bir sosyal ve milletlerarası nizama hakkı vardır.

Madde 29

Her şahsın, şahsiyetinin serbest ve tam gelişmesi ancak bir topluluk içinde mümkündür ve şahsın bu topluluğa karşı görevleri vardır.
Herkes, haklarının ve hürriyetlerinin kullanılmasında, sadece, başkalarının haklarının ve hürriyetlerinin gereğince tanınması ve bunlara saygı gösterilmesi amacıyla ve ancak demokratik bir cemiyette ahlâkın, kamu düzeninin ve genel refahın haklı icaplarını yerine getirmek maksadıyla kanunla belirlenmiş sınırlamalara tabi tutulabilir.
Bu hak ve hürriyetler hiçbir veçhile Birleşmiş Milletler’in amaç ve prensiplerine aykırı olarak kullanılamaz.

Madde 30

işbu Beyanname’nin hiçbir hükmü, herhangi bir devlete, zümreye ya da ferde, bu Beyanname’de ilan olunan hak ve hürriyetleri yoketmeye yönelik bir faaliyete girişme ya da eylemde bulunma hakkını verir şekilde yorumlanamaz.
görsel

din, dil, ırk demeden her insanın sahip olduğu haklardır. bize bunlar mı öğretecek medeniyeti, şu vahşilerin yalamaları cevap verin. özünüze dönün.
avrupa birliği ve birleşik devletlerin kurduğu 3 ana binası olan barış sever bir kurum.
her insan bu haklara sahip çıkmalı. rahat yaşamak için bu haklara ihtiyacımız var.
ak parti iktidarı sürekli insan hakları doğrultusunda adımlar atmıştır.
insan haklarına değer veren ülkeler sıralamasında neredeyse sonuncuyduk 10-12 yıl öncesine kadar. ama ak parti iktidarı, iktidara geldiği günden beri, insan haklarını temel alan değişikliklerle ülkemiz üzerindeki bu kötü imajı dağıttı.
ülkemize ak parti iktidarı ile gelmiştir.
ak parti iktidarı ile ülkemiz de tanıştı bu kavramla.
koca bir yalandır.
kişinin sadece insan olarak doğmasıyla elde ettiği onun kişiliğini ve varlığını koruma ve geliştirmeyi amaçlayan evrensel ilke ve kurallardır.
nedir acaba denilesi şey.

idama ve adam öldürmeye her koşulda karşı olanlar, tecavüze uğrayan bir kadının tecavüzcüsünü öldürmesini mazur görebiliyor. hatta oh olmuş diyor. sonra bu kadın, adam öldürmekten idam ediliyor. bu defa idamı gerçekleştiren kuruma ateşler püspürtülüyor.

önce karar vermek lazım. insan öldürmek hangi koşullarda gerekli yahut değil.mal gibi atlamamak lazım.
Evrensel bildirgesi 1948 de yayınlamasına rağmen, halkların hala ezildiğini varsayarsak pekte bulunmayan şeydir.
Türkiye' de olmayan haklardır.
ihlal edildiği çok durum vardır.

http://tbinternet.ohchr.o...2f1303%2f2004&Lang=en
Türkiye'de belli kesmin sahip olduğu haklardır gerisi ise madurdur.
http://www.youtube.com/watch?v=4uQy2EFJrtk
kadin ve erkek haklarini bunyesinde bulunduran haklar dir.
gezi parkı eyleminden sonra türkiye adına biraz olsun umutlandığım haklardır. son yıllarda yapılan yasaklamalar insanın en tabi haklarına saldırıydı. artık yasaklar uygulamaya geçirilirken bir kez daha düşünülecek. halkın tepkisi akıllara gelecek ve yasaktan vazgeçilecek.
insanın doğuştan sahip olduğu haklardır. Dönem dönem siyasi rejimlerin, yönetimlerin tasavvuru altına girmesi ile kısıtlanmışlardır. Halen de dünyanın hiçbir noktasında tam anlamı ile insanlara sağlanamamış haklardır. Varolmanın getirdiği bu haklardan yararlanamamak bizlerin en büyük acısıdır.