bugün

ingilizlerin solcu olmasından dolayıdır. *
Haçlı seferleri döneminde papa’nın, orduların yolda karışıklık yaşamaması için yolun solundan ilerlemelerini söylemesiyle olay resmiyet kazanıp o günlerden bugünlere kadar gelebilmiştir.
adanın sola doğru çekmesinden dolayıdır.
Yüzyıllarca önce yolun karşısından gelenin dost mu, yoksa düşman mı olduğunu kestirmek mümkün değildi. insanların çoğu sağ ellerini kullandıkları için, yolun solundan, duvar dibinden (yaya veya atla) giderek sol taraflarını emniyete alır, sağ ellerini kılıçlarını hemen çekecek şekilde hazır bekletirlerdi.

Yolun solundan seyahat, ilk defa 1300 yıllarında, papanın Roma'ya gelecek hacıların yolda karmaşaya sebep vermemeleri için, yolun solundan gitmelerini söylemesiyle resmileşti ve yüzyıllar boyu devam etti.

18. yüzyılın sonlarında ABD'de birçok atın çektiği posta arabalarında, sürücü koltuğu yoktu ve sürücü en arkada ve soldaki atın üstünde oturuyordu. Bu da yolun solundan gidildiğinde karşıdan geleni ve yolun kontrolünü zorlaştmyordu.
Çok geçmeden ABD'de trafik sağdan işlemeye başladı. Fransız ihtilali sırasında, ihtilalin liderlerinden Maximilien Robespierre, büyük bir olasılıkla Katolik kiliseye meydan okuyanlara bir jest olsun diye, Parislilerden yolların sağından gitmelerini istedi.

Bir süre sonra aslında kendisi de bir solak olan Napolyon, ordudaki ikmal arabalannın yolların sağından gitmeleri emrini verdi ve zaptettiği her ülkede de bu uygulamayı hayata geçirdi. ingiltere hiçbir zaman Napolyon tarafından zapt edilemediğinden ingilizler yolun solundan gitme alışkanlıklarından vazgeçmediler. Avustralya, Hindistan gibi tüm eski sömürgelerinde de bu usulü devam ettirdiler. Zaten ingilizler'de Amerikalılardan farklı olarak sürücü arabanın üstünde ve sağında oturuyordu.

Modern araba teknolojisinin gelişmesi ile bu gelişimin dünyada öncüsü olan ABD'de sürücü koltuğu ve direksiyon sağdan gidişe uygun olarak sola konuldu ve dünyanın birçok bölgesinde bu şekilde yaygınlaştı. ingiltere'de ve eski sömürgelerinde, trafik akışını sağ şeride almanın faturası o kadar yüklüdür ki, artık isteseler de kolay kolay bunu yapamazlar.

lüzümsuz bilgiler ansiklopedisi
Ortaçağ'da, ingiltere'de şovalyelik yaygınmış. iki şovalye yolda karşılaştıklarında kılıçlarını çeker ve karşısındakinin hamle yapıp yapmayacağını kontrol ederken, diğer taraftan da yoluna gitmek isterlermiş. Bunu yapmak için de, ağırlıklı olarak sağ elini kullanan şovalyeler, birbirlerinin solundan giderlermiş.
Atlı araba çağına gelindiğinde, ingilizler at arabalarını daha çok yolcu taşımak için kullanırlarmış. Arabanın önündeki arabacı, sağ elinde kırbaç, sol elinde yularlarla yol almak durumunda kalıyormuş. Kırbacın, arkada oturan yolculara gelmemesi için de, arabanın sağ tarafında oturması icap ediyormuş. Arabayı kontrol rahatlığı için de, karşılıklı geçiş yapan arabalar birbirlerinin solundan geçiyorlarmış.
Bu durum, günümüze gelindiğinde de motorlu araçlara olduğu gibi yansıtılmıştır. Dünyada da şu anda sadece ada ülkelerinde trafik soldan, diğer ülkelerde ise sağdan gider.
türkiye'de neden sağdan aktığı ile aynı sebeptendir. (bkz: kısfmet)
ingilizlerin çoğunun solak olmasıdır.
sağ'dan başka araba gelmesi.
ingiltere de şovalyelerin at binerken kılıçlarını sol tarafa sallandırdıklarından ve eğer karşıdan geleni de sola alırlarsa karşıdankinin atını yanlışlıkla yaralayabileceklerinden soldan gidip kılıcı yol kenarına sallamak için başladığı sanılan gelenek. * *
sebebi ne olursa olsun, hangi taraftan akarsa aksın, yeterki aksın dedirten durumdur.
özellikle yurtiçinde kullandığı arabası ile ingiltereye gitmek zorunda kalmış olan kişileri uyuz eden nanedir.
(bkz: sözlükte framenin soldan akma sebebi)
ingilizlerin farklı olma isteğinden kaynaklandığını düşündüğüm çıkıntılıktır. * aksın işte trafiğiniz sağdan sağdan, nesi kötü? ayrıca ülkeye gelen yabancılar için de gayet zorluk teşkil eden bir durumdur bu. tersi düzü şaşırtıyor insana tabiri caizse.
direksiyon yönünün ülke standarlarında sağ tarafta olmasıdır. *
başlarda ekonomik bir mantıkla yapılan uygulamanın günümüzde farklı olmakla kalmasıdır. ekonomide dışa bağlı olmayı asla kabullenemeyen ingilizlerin cinliğidir. *
ingiltere'de soldan akıyorsa benim ülkemde heryerden akıyor,övünülecek bir taraf varsa o da budur!
farkli bir dusunme turudur. zamaninda bir ingilizin cikip ulan herkes sagdan akitiyor trafigi, bende soldan gidicem bundan sonra demesi sonucu trend olmus bir olay da olabilir. sonucta ingilizdir, bir tarafi farkli olacaktir..
ingilizler in herseyde fark yaratma istegi. kendilerini diger uluslardan da daha ustun gorur bunlar.
(bkz: cinslik parayla mı ))
bide genelde ada ülkelerinde olur bu durum
şövalyalerin mızraklarını sağ elleriyle tutarken atı sürebilmek için soldan ilerlemelerinden kalan bir alışkanlık.
(bkz: farklı olma istegi)
(bkz: ingiliz somurgelerinde de trafigin soldan akması)
(bkz: herkes gider mersine biz gideriz tersine)
aslında herhangi bir fiziksel sebenin olmadığını düşünüyorum.bunun sebebi daha çok kimyasal gibi.olsa olsa,ingilizlerin "kıl bir millet" olmasıyla alakalandıryorum.