bugün

kafaları kurcalayan bir sorunsaldır. tamam imf'ye borcumuz yok ok, ama hala dış borcumuz var hem de 400 milyar küsür dolar gibi bir rakamdan bahsediliyor.

şimdi bizim asıl olayımız dış borcumuzun olmaması mı yoksa imf'ye borcumuzun olmaması mı?

örnek veriyorum;

ahmet'e borcumuz yok ama mehmet'e var. Bu iyi bir şey mi oluyor?

http://t24.com.tr/haber/m...-dis-borc-odeyecek,524299
Faiz lobisine.
--spoiler--
faiz lobisine.
--spoiler--

kim bu faiz lobisi? belli bir adresleri, kurumsal bir kimlikleri, aradığımız zaman ulaşabileceğimiz bir telefonları vs var mı?
robot lobisine. voltranı çok kızdırmışız ülkecek mahvedecem onları diye ant içmiş.

hala faiz lobisi dış mihrak feto falan diyorlar. koskoca türkiye cumhuriyetini ekonominin e sinden siyasetin s sinden anlamayan mahalle kabadayısı tiplere yönetsin diye veriyorlar onlarda kahvedeki dayılar gibi sabahtan akşama "bunlar hep dış güşlerin oyunu ülkemiz üzerinde teeee osman gazi zamanından beri oynuyollar" diye dahiyane fikirler üretiyorlar. icraat ? yok. sadece komplo teorileri..
rte gittiginde arkasinda enkaz birakacak. gerci sadece rte nin degil su an mecliste olan herkesin sucu.
--spoiler--
bilmez ki devletin teşviklerini kullanan şirketler borçlanıp o teşviklerle makine yerine araba alıp şirkete gösteriyor.
--spoiler--

tamam da bu şirketler neden içeriden borçlanmıyor da dışarıdan borçlanıyor. Bizim de bir sürü bankamız var hem çok övünüyoruz güçlü bankacılık sistemimiz var diye. Neden bu şirketler dışarıya borç yapıyor, devlet neden izin veriyor?

bu şirketler arasında cengiz holding gibi hükümete sırtını yaslayıp vergi borçlarını sildiren şirketler de var mıdır ayrıca?
--spoiler--
neden türkiyeden borçlanıp yüzde 17 faiz ödesin?
--spoiler--

türkiye'de neden faiz yüksek de yurtdışında daha düşük?
Arap sermayesine. Türkiye imf’ye olan borcunu ödedi diye borcu bitmedi. Türkiye’nin brüt dış borç stoku 800 milyar dolar. Bunun içerisinde özel kuruluşlar da var. Kamu kuruluşlarının borcu bunun %40’ı seviyesinde. Türkiyede son 10 yılda alınan vergi miktarı 890 miyar tl. Yani kuru ortalama bir seviyede sabitlersen yaklaşık 300 milyar dolar. Bu da demek oluyor ki bu millet verdiği vergiyle dış borcunu kapatır. Şimdi çıkıp biri o vergilerle yol, köprü, han, hamam yapılıyor diyecek. Yapılmıyor kardeşim onların hepsi yap işlet devret usulüne göre yapılıyor. Hatta bunun üstüne bahsettiğimiz bu özel kuruluşlar o yolları kullanırken bir güzel cebinden parayı çekip alıyor.

Pazardaki domatesle enflasyon hesaplanır mı hesaplanmaz mı bilinmez ama geçen hafta türkiye gibi zengin tarım arazilerine sahip bir ülkede kiraz 7 tl idi. Bunu alabilen necip milletimiz harbiden dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı hak ediyor...
çok verici bir hükümetimiz var.

(bkz: yedi kocalı hürmüz)
biri devlet borcu ki doğrudan olan yani isteyenle veren arasında direkt bir kontakt ile oluşan ve de sonradan satıp savarak ödenen ımf borcu,

diğeri de ülkenin önde gelen firmalarının tabii oldukları devletin referansıyla, garantör unsurlarla destek çıkmasıyla dışarıdaki para kasalarından; bankalardan ve finansal temellerden edindikleri borç.. dolaylı borç.

lâkin dışarıdan bakıldığında türklerden atıyorum 300 milyar dolar alacaklıyız yahut türklerin bu kadar borcu var deniliyor.
devletmiş milletmiş kamuymuş özelmiş demeden..
örneklersek;
ben aile reisiyim ve sıkıştıkça oradan buradan borç alarak ay sonunu getirmeye çalışıyorum ama benim üzerime olan cep hattını da misâl dayım kullanıyor..
ben kendi borcumu evdeki eşyaları ve kendime ait olan telefonu ya da arabayı motorsikleti vb satıp ödüyorum; zaten zararına duruyordu deyip de avunarak falan.. bu imf olsun.
dayım da , o şerfesiz dayım hattın üzerine iki cihaz alıyor eş dostla prosedürleri atlayarak.. sonra da ne hattın faturasını ne de cihazları ödüyor, ilgili firmalar da faiz üstüne faiz koyuyor.. bu da dış borç, zorlasan cari aćık zira o borcu da ödeyecek olan ben olduğumdan cepteki açık büyüyor..

yahut da evkur'dan bir tanıdık iphone 8 alıyor ki kefilsiz ise bu imf borcu, kefil de bensem yarağı yiyorum; ödemiyor o yavşak, evkur da sağolsun ski bize doğrultuyor da basıyor faizi.. bu da dış borç!

buna yakın bir şey.
Borcunu ödeyemeyeceği düşünülen ülkeler arasına girdik.o yüzden rte ingiltereden eli boş döndü.yüklenin dolara.kaybetmezsiniz.