bugün

bu sınav bildiğim kadarıyla gecersiz bir sınavdır doğrumudur.
yarın antalyada 6.5 için yarışacağım sınav. her türlü tavsiyeye açığım.
Burada kolay sınav veya çok zor sınav yazanlar ingilizce seviyelerini de yazarlarsa en azından benim gibi başlangıç seviyesinde ingilizce bilenlerin ne kadar yol alması gerektiği hakkında fikir verebilirler dediğim fiyatı uçuk sınav.
akademik ingilizce bilgisini olcen, toefl a gore kolay olan sinav.sinav ucreti 500 tl olmakla beraber dort kisimdan olusur bunlar konusma, dinleme, yazma ve okumadir. konusma diger bolumlerden ayri olarak degerlendirilir.ilginctirki yurtdisinda yuksek lisans basvurusna yetismek icin sadece 5 gun calisma sansim vardi ve koca konsepti hicbir fikrim olmamasina ragmen bu kisa surede hallettim. 6.5 aldim ve kabulude aldim almanyadan. onemli olan ingilzice bilginiz. sinav konseptine alismaniz basit birsey lakin ingilziceniz iyiyse korkulacak birsey yok.
o kadar dandik bir sınav ki cuma günü üniversitemize yök'ten gelen yazıyla birlikte geçerliliği kaldırıldığı tebliğ edilmiştir.

akademisyen olmak isteyen mini mini birlere çalışkan ikilere duyrulur.

ha ben illa girip 6.5 almaya kasıcam diyen varsa avusturalya da aborjin olmanız için hali hazırda geçerli bir sınavdır.
Yokden gelen iptal yazisini okuyup hede hode diye konusanlarinin oldugu sinavdir. Benki Yds ye hayatimda iki kere girmis biri olarak ilkinde 88 ikinciside 91 alan biri olarak kimse kusura bakmasinda yds ieltsin sol dassagi bile olamaz . sadece test teknigi ile ingilizce bilgisimi olculurmus. isin ilginci ben gidiyorum dunyada ilk 300 deki bir alman universitesinden kabul aliyorum ielts ile ve cogu alman universiteside ielts alinmasi konusunda diretirken bizim atom parcalayan YOK ve yandaslarida yeni zellandali aborjinlerin kullandigi bir puan turu saniyorlar bunu.* lan cok mutluyum kurtluyorum boyle bi dusunce yapisindaki ulkeden.
(bkz: güle güle)

Zamanında üds'den kaçanların çatır çatır ielts'den gerekli puanları kaparak dil engeli aştığını eşdeğerlik kaldırınca milletin nasıl ağladığını bilmeyen var mı?

Yds ingilizce bilip bilmediğini ölçen bir sınav olmaya uzak ancak yds boru gibi bir sınav almaniz gereken puanları karşılaştırırsanız.
dibini dövdürse reklamını yapacak pasiflerin sikkodan 6.5 alıp davulla zurnayla duyurduğu über sınav.

len ibiş, 7 yıllık anadolu lisesi mezunu olan insanlar bitirdiğinde alıyordu 6.5 bu sikko sınavdan zamanında.

ülkeden kurtuluyormuşmuş. askerden kaçıyorum, avrat yürekliyim demiyor da bana.*
0 ile 9 arasında puan alınabilen bir sınav. puanlar 0.5'in katları olabiliyor. dört ana beceri için (reading, writing, listening ve speaking) 0 ile 9 arasında ayrı ayrı puan verilip, bu dördünün aritmetik ortalaması alınıp, sonra yuvarlanıyor. (0.5'in katları olacak şekilde.)
listening başbelasıdır.
ingiltere'nin resmin dil eğitim merkezi olan British Council tarafından düzenlenen, kişilerin ingilizce kullanma becerilerini ölçmek amacıyla yapılan bir sınavdır. Dummy olanlar için, ingiltere'nin TOEFL'ıdır.

Yukarıdaki formal ve tamamen kalıp bir iELTS açıklamasıydı. iELTS aslında kişilerin ingilizce kullanma becerisi ölçmekten çok, kişilerin ingilizce kullanma tekniğini ölçer. Sağlam konsantrasyon, sistemli çalışmak ve soru kalıplarını bilmek bu sınavda başarının en önemli 3 altın anahtarlarıdır.

17 Aralık 2016'da izmir Ege Palas Oteli'nde yapılan Academic iELTS oturumuna katıldım. Konuşma sınavım yazılı sınavdan bir gün önce idi. istek üzerine, konuşma sınavının günü de değiştirilebiliyor bu arada. Konuşma sınavı 3 bölümden oluşuyor. ilk bölümde havadan sudan konuşmalar, 2. bölümde verilen konuyla alakalı ufak bir sunum, 3. bölümde ise 2. konuyla alakalı debate soruları bulunmakta Catherine isminde 50 küsür yaşında tatlış bir ingiliz teyze ile görüşme gerçekleşti. Çok yüzeysel ve basit sorulardan, daha zor ve ayrıntılı sorulara doğru sorular gelişti. Teyzenin ilk bölümde sorduğu ilk soru 'bana yaşadığın çevreyi tanıtır mısın?' idi, 3. bölümde sorduğu son soru ise ' Karbon emisyonlarından dolayı insanların gelecekte daha az seyahat edeceğini düşünüyor musun?' idi. Aradaki farkı takdir edersiniz. Konuşma bölümü benim için çok bir sorun teşkil etmedi ki, 7.0 aldım.

Konuşma sınavımdan bir gün sonra, Ege Palas oteline gittim. Bir güruh sınav başlangıcını beklemekte. Lise değişim programı yapacak ergenlerden doktora yapmak isteyen dayı ve teyzelere kadar geniş bir yelpaze söz konusu.Sınavlar ülkesi Türkiye'de doğup büyüyüp hala sınavlarda deli gibi heyecan yapan insanlara yine tanık oldum. Ege Palas' ın balo salonuna yaklaşık 100-150 kişi teker teker alındık. Fotoğraflarımız çekildi ve ardından sınav başladı.

Listening kısmı bence IELTS'in en kolay kısmı. Buradaki kıstas, ingilizceyi farklı aksanlardan ne kadar çok dinlediğiniz. Listening sınavının teknikleri ise bence yine öğrenilmesi en kolay olan teknikler. Listening sınavı da konuşma sınavı gibi 3 bölümden oluşmakta.Genellikle, ilk bölümde 2 kişinin çok günlük bir konuşmada karşılıklı monologları mevcuttur, ikinci bölümde konuşmacının dinleyicileri bir konu üzerine bilgilendirdiği bir konuşma yer alır, 3. bölümde ise 2-3 kişinin ayrıntılı bir konu üzerine karşılıklı tartışmasını dinlersiniz. IELTS sınavında belki en yüksek konsantrasyon bu bölümde gerekmektedir, kulak ve giz koordinasyonu kilit etmendir. Bana en kolay gelen bölüm bu olduğu için 7.5 aldım.

Listening'den sonra reading bölümüne geçiş yapılır. Yine üç aşama. Burada (academic ielts için konuşuyorum) size 3 farklı makale verilir ve sizden makaleler hakkında build-up'tan true/false a kadar geniş yelpazelere sahip farklı soru biçimlerini cevaplamanız istenir. ileri okuma tekniklerini biliyorsanız veyatta okuduğunuzu kısa sürede anlayabiliyorsanız, bu bölüm size kolay gelecektir. Ben şahsen sınavdan çıktıktan sonra büyük ölçüde sıçtığımı düşündüm, ancak zaman yetmediğinden yaptığım üstün körü okumalarım işe yaramış olacak ki, 6.5 aldım.

Son bölüm ise writing sınavıdır. IELTS'in bence en profesyonel olarak değerlendirilen bölümüdür. 2 alt bölüme ayrılır. ilk bölümde grafik veyatta pasta dilimi analizi vardır. Bu bölüm için size 20 dakika verilir. Belli kalıpları vardır, ezberleyip evde alıştırma yaparsanız kolay yaparsınız. Esas bölüm 2. kısımdır. Burada size belli bir konu verilir ve konuyu akademik olarak tartışmanız beklenir. Yazdığınız her bir harf ve cümle kalıbı lehinize/aleyhinize puanlanabilir. Genelde writing'ime güvenirim, ancak sınavda gelen konu o an çok ters geldi ve iyi bir paragraf yazamadım. Skorum 6.0 idi.( Konu: Gençlerin günümüzde alışveriş merkezlerinde çok zaman geçirmesi, spor dan kesilmiş olması ve benim bu durumua katılıp katılamamam.)

Genel sonucum ise 7.0 oldu. ihtiyacım olan band, allah razı olsun. Ancak sınav oyle bir sınav ki, Sean Connery inglizcesi bilin o dili teknik olarak kullanmasını bilmiyorsanız sizi çok fena siker. Bu yüzden sınavdan önce yoğun bir hazırlık yapılması kanaatindeyim. Sınavdan önce 1 ay çalıştım, Cambridge ESOL Sınav Merkezi'nin 2-3 kitabını çözdüm, ama beni hedefim olan 7.5 bandına çıkaramadı bu. Yine de seni seviyorum IELTS, God Save The Queen!

Yardıma ihtiyacı olan, sınav hakkında fiki almak isteyen herkese yardımcı olurum.

edit: kaynak olarak da big data kadar elimde materyal mevcuttur, sömürünüz.

edit 2: (bkz: t bone merndez) sırf sana inat editledim.
7.5 aldığım lanet sınav.
Academic
Listening: 7.5
Reading: 7.0
Writing: 5.5
Speaking: 6.0
Overall: 6.5

türkiye'de denkliği şu an için olmayan ama büyük olasılıkla önümüzdeki aylarda tekrardan denklik alacak sınav.

20 nisanda british council aracılığıyla istanbul'da girdiğim sınav. genel olarak öncesi sırası sonrası vb'yi bu başlıkta özetleyeceğim. genelde anlatılmış şeyleri tekrardan yazmayacağım.

Sınav öncesi
- sınava british council websitesinden kaydoluyoruz. şu an için 575 tl ücreti var. en az 3 hafta öncesinden kaydolmanızı öneririm. yerler dolabiliyor.
- ben istanbul anadolu yakasında girdim. ataşehir'de bir 5 yıldızlı otelde yapılıyor sınav. benim aklıma takılan buydu. şehirdışından geleceğim için yer problem olabilirdi bana. ama özetle sınav ataşehir'de , kadıköy'de ya da kozyatağı'da oluyormuş.
-ben pasaport ile kaydoldum. türk pasaportlarında pasaport numarasında başta harf var. o yüzden kafanız karışmasın. harfla beraber yazacaksınız.
-sınav kaydolduktan sonra iş bankasından parayı aktardım. eft ücreti almıyor. ve sınav için tekrardan onay maili geliyor.
- sınava 4 gün kala lokasyon ve saat bilgileri tekrardan mail olarak geliyor.
- speaking sınavı 3 gün önce 3 gün sonra veya aynı gün olabilir diyor sitede. ama genel olarak aynı gün ya da 1 gün önce oluyormuş. hocalar yurtdışından geldiği için böyle bir olay var.

Sınava hazırlık
- herkesin aklında şu soru var; Benim ingilizce seviyem ne? buna cevap vermek zor. ben kendimi anlatayım siz oradan tahmininizi yaparsınız. lisans biteli 2 yıl oldu. ve ben en son lisede ingilizce dersi görmüştüm. yani ingilizce bilgim okuldan alakasız gelişti. lisansta erasmusa gittim. oradan tanıştığım kız arkadaşla 2 yıl beraber yaşadık o geldi falan. o speaking'e çok etkili oldu. çünkü düşünmeden konuşma aşamasını çoktan geçmiştim.ama günlük kelimeler olduğu için bu sohbetler sınavın grammar ve vocabulary kısmına etkili olmadı. yani özetle benim ingilizce bilgim internetten okuduğum yazılar, oyunlar falandı.
-sınava hazırlanmak için işten istifa ettim. zaten işler kötüydü. bu benim şanslı olduğum nokta. ama sadece 1 ay vardı sınava girmek için. özetle hiç ingilizce çalışmadım. direk ielts'e hazırlandım. sizin de yapmanız gereken bu. gidip grammar falan çalışmayın. direk ielts kaynaklarına çalışın. çünkü sınav taktik sınavı. soru yapıları vb hep belli.
-kaynak olarak internet dışında hiçbirşeye ihtiyacınız yok. ben cambridge english new insight into ielts workbook ve student book'larını bitirdim. ki bence bunlar çok yararlı kaynaklar. tavsiyem öncelikle bu kitapları bitirmeniz. sınavın bütün yapısını özetliyor ve sizi güzel hazırlıyor. internette mevcut bu kitaplar. onun dışında youtube'a ielts yazdığınızda Learn English with Emma [engVid] kanalı var. bunun benzeri bütün videoları izledim. kitaptaki şeylere ek olarak bilgiler veriyor. writing kısmı hakkında müthiş taktikler anlatıyor. özetle bu kitaplar+ bu videolar size yeterli olacak. çok kasmayın.
-hedefinizin benim gibi 6.5 olduğunu varsayarak bunları anlattım. 7almak için gazete okumak kelime çalışmak vb gerekebilir. o konularda tecrübem yok.

Sınav günü
-sınav için 8.15te belirtilen lokasyonda olmanız isteniyor. erken gitmenize gerek yok. vestiyer var ve herşeyi bırakabiliyorsunuz. ben çantayla gitmiştim her şeyi içine koyup verdim.
-kurşun kalem + silgi + tükenmez kalem + su götürmeniz yeterli. ve kimlik belgeniz. ben pasaportla gittim. ek belgeye gerek yok.
-sıraya giriyorsunuz ve fotoğrafınız çekiliyor. hızlı bir işlem. sonra salona giriyorsunuz. foto çekildikten sonra salona girmek zorundasınız. o yüzden tuvalete öncesinde gidiniz.
-cüzdanla sınava girebiliyorsunuz. ancak cüzdanınınız kız cüzdanı gibi büyükse izin verilmiyor. yani cüzdan cebinizde olacak
-sınav görevlileri türk ancak açıklamalar ingilizce yapılıyor. ona göre heyecanlanmayın.
-görevliler gayet düzgün insanlar. yardımcı olmaya çalışıyorlar
-yerimize oturup sınavı bekliyoruz. yeriniz vb belli.

Sınav esnası
-ilk listening yapılıyor. sesi az açmıyorlar merak etmeyin. ses sistemi var. yani anlaşılmayacak bir şey yok. ben burada beklediğim puanı aldım. ama listening en çok hazırlandığım kısımdı.
-listening esnasında tuvalete gidemiyorsunuz. ama diğer 2 segmentte çıkabilrisiniz. segment aralarında da çıkamıyorsunuz. yani kendi zamanınızdan feragat etmeniz lazım. ve çok ilginç şekilde 100 kişilik sınavda 20 kişi tuvalete gitti.
-listening tek parça okunmuyor. yani ses diyor 1-11 arası sorular için şimdi geliyor. okumanız için kısa süre. okuyor. sonra kontrol için süre. listening taktikleri için dediğim gibi kitap çok iyi kaynak.
-sadexe listening'te sorular bittikten sonra formu doldurmanız için ekstra 10 dk'nız var. formu dolduruyorsunuz ve kitapçıkla beraber toplanıyor. sonra readingler dağıtılıyor.
-reading 60 dk. kesinlikle bütün yazıyı okumuyorsunuz bilginiz olsun. soruları okuyup cevapların olduğu kısımlara bakınız. taktikler için yine kitap.
-writing zaman olarak en zor yetişen kısım. ilk olarak tabiki 2inci soruyu yapıyoruz. çünkü puanlama göreği o daha etkili.taktikler için youtube'da müthiç kaynaklar mevcut. soru tipi falan hep belli olduğu için yapılmayacak bir şey yok. dertlenmeyin
-12 de sınav bitmiş oldu. benim speaking sınavı aynı gün oldu. ama 6 saat arayla. ben avm'ye gidip starbucksta ipad'imle oturup 5 saat öldürdüm. bu kadar beklemek stres yapıyor tabi ama yapacak pek bir şey yok.
-speaking teki kadın tahminimce türk asıllı ingilizdi. gayet net açıklamalar yapıyor. korkacak bir şey yok.

özet olarak ben 1 aylık çalışmaya göre iyi bir puan aldım. çünkü hayatımda hiç essay yazmamıştım. üniversitede hazırlık okumuş arkadaşlar bence daha iyi puanlar alacaktır. sınava kendiniz hazırlanabilirsiniz. kursa gitmenize gerek yok. kursa giderseniz ilk sorunuz şu olsun " hoca ielts'den kaç puan almış? " ben gittiğim kursta hoca için toefl, yds, ielts hepsini biliyor dediler. tahmin ettiğiniz gibi bu olası değil. o yüzden speaking dışında kursa gerek yok. onun için de türk değil yabancı hoca tavsiye ederim. skype aracılığıyla bile ders alabilirsiniz. herkesin dediği gibi sınav zor bir sınav değil. sadece doğru hazırlanmak gerek. sorularınız için yazabilirsiniz. ileride bir edit daha yapacağım.
üst düzey bir sınav olduğu için bütün şehirlerde ne yazık ki eğitiminin verilemediği sınavdır. ben de kırıkkale den ankara ya gidiyordum ielts çalışabilmek için, internetten kariyer yolunu bulmuştum sağolsunlar kısa zamanda çok şey öğrettiler bana sınavdan da ilk girişimde 6 aldım, hoca da en az benim kadar emek verdi sağolsun.
yarın gireceğim sınav. heyecanlıyım... bakalım ne olacak ?
sırasıyla dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşan ingilizce yeterlilik sınavıdır. makaleler gözünüze korkutucu gelse de ielts sınavında sık kullanılan kelimeleri bulur çalışırsanız metinleri anlama oranınızın ne kadar artacağını görebilirsiniz. kaynak olarak daha önce bahsedildiği üzere ielts-simon kullanılabilir faydası da görülür.
Boğaziçi üniversitesi yüksek lisans programına girmek için en 6.5 puan alınması gereken sınavdır.

Başaracağız.
ibnelik etmenin lüzumu tefekküre sığmaz şeklinde bir garip açılımı olan sınavdır.

girilmez bu sınava abiiii.

zaten yök de kabul etmiyor hem.
2017'de hayatımda herhangi bir makale yazmışlığım yokken girip 6.5 aldığım writing kısmından, 4 yıl boyunca ahmet mithat efendi gibi durmadan ingilizce makaleler, projeler yazdıktan sonra 7 aldığım ve inanılmaz bir ilerleme gösterdiğim sınav.*
şöyle bir gelişim grafiği de koyayım:
görsel

writing kısmında 8 ve üstü puanları sanırım yalnızca shakespeare ağabeyin yirminci nesil torunlarına falan layık görüyorlar. sağlık olsun.

şaka bir yana sınav harici pratiğin işe yaramadığı tek bölüm yazma kısmı, o belli oldu.

binaenaleyh girmeyi düşünenlere uyarı: 20 yıldır ingilizce konuşulan bir çevrede yaşıyorsanız bile bu sınava özel task 1&2 çalışması yapmanız çok önemli. benim çok çalışma imkanım olmadı ama ne olur ne olmaz diye araştırdığım sürede güzel kaynaklar buldum, dileyene elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
birleşik krallık, avustralya ve yeni zelanda gibi ülkelerde olanlar başta olmak üzere eğitim dili ingilizce olan üniversitelerin kabul ettiği, britanya ingilizcesine dayalı ingilizce seviye tespit sınavı.
Giriş ücretinin 4.500 tl olduğu sınav kurdan dolayı bize çok pahallı Avrupa ucuz olan fiyat.