bugün

tüm insanlığın tek ihtiyacı...
harbiden gereksiz bir fikir akımı.
artık insanlığın en önemli ihtiyacıdır. bir diğeri ise pozitivizmdir.
rönesans'ta ortaçağ'ın tanrı merkezli (teosantrik) dünya görüşünün aksine, insanı merkeze alan (homosantrik) anlayış ve bu anlayış doğrultusunda insanın dünyadaki yeri, anlamı ve başarısı üzerine yapılan çalışmalara verilen genel ad.
pozitivizm ve modernizmle birlikte tanrının yok edilmesiyle her şeyin mübah olacağı korkusu sonucu ahlakın yerine geçirilmeye çalışılan vicdanın felsefesidir. insanca yaşayalım, tanrı ya da cehennem korkusu yerine insan sevgisini koyalım vs gibi düşünceler içerir.
insanı grup olmaktan çıkarıp ona birey karakteri yükleyen, son yıllarda eğitim, sosyoloji, devlet yönetimi gibi önemli konuların ana teması olan en "insancıl" hareket.
toplumsal ahlak olarak nitelendirilen durumun aslında insanların kendi öz uslarıyla ulaşılabileceğini anlatır hümanizm, bir gerçeğe, doğruya ulaşmak için doğa üatü bir varlığa minnet edilmesi gerekmez. dünya içerisinde ki insanla ilgilenir hümanizm.
iyidir.
Hümanizim bazen hristiyan inancıyla bağdaştırılmış ise de çoğunlukla hristiyanlığa ve genelde dine karşı bir hareket olarak yaygınlaşmıştır.Genel olarak "insanseverlik,insancıllık" anlamında kullanılıyor günümüzde.Felsefi,edebi,dini,ideolojik..pek çok boyutu vardır özünde.
aynı zamanda faşizm düşüncesinin doğum yerinde ortaya çıkmış olan felsefi düşünce.
sadece insan sevgisi anlamına gelmeyen kavramdır. aydınlanma düşüncesinin getirdiği ilerleme ve insanın akıl yoluyla olguların sırrına ulaşabileceği düşüncesini de içinde barındırır.
insan sevgisinin akademik adıdır.
bugünlerde herkesi etkisi altıda almış kavram. herkes birden hümanist olmuş.
uludağ sözlük'te anket yapsalar heralde her 40 ki$iden yalnız bir kaçı hümanist çıkar...
Tum ınsanları ırk dın dıl ayrımı olmaksızın sevmek.
doğa anaya hakarettir, bir çeşit dindir. hatta modern dinlerdendir.

Totemizm sonrasında ilahi dinler çıktı. insanlar değişti. pagan insanlar savaşçı ve saldırgan iken bu ilahi dinler tıpkı komünizm gibi sözde de olsa beynelmilelci, insancıl idi. buraya sözde diyoruz çünkü insan biyolojik olarak da olduğu gibi duygusal olarak da bir hayvandır. insanların barış içinde yaşamasını beklemek aslan ile bir geyiğin aynı kafes içinde sakin sakin durmasını beklemek kadar imkansız.

ama bu dinler de insanın içide saldırganlığı, kin gütmeyi, savaşçılığı öldüremedi. insanlar kendinden olmayana yine kin gütmeye başladılar. farklı sebeplerden ötürü, mezhep ayrılıkları doğdu mesela. çünkü doğaları böyleydi. ama durum bu halde iken bile yine inananların dilinde; insanlık sevgisi, insan olmak, merhamet gibi kavramlar vardı. çünkü insan kendinin acımasız ve saldırgan ve yok edici bir varlık olduğunu asla kabul edemez. kimse yapmaz bunu.

işte bugün eşitlik, kardeşlik, hümanistlik vs. her ne söyleniyorsa bu ilahi dinlerin devresinden etkilenilerek söyleniyor. yani tarihte hiçbir zaman atılmamış bir temele dayanarak. ve bugün bazı hümanistler kendilerinin de çıkış noktası olan dinleri gericilik olarak görüyor. onların yüzüne vuracağımız şey ise; kendilerinin de en az şeriatçı bir müslüman kadar gerici olduğudur. bugün bir taliban mensubu peştunla konuşun emin olun ki 'söylemlerinde' hümanizmden izler taşır.

savunucularına göre semavi dinlerin bile hiçbir zaman başaramadığı barış, kardeşlik, eşitlik gibi saçma kavramlar hümanizm sayesinde topluma yerleşecekmiş... enteresan...

peki; hümanizmin sonu ne mi olacak? er geç tarihin tozlu sayfalarında saçma bir düşünce olarak yerini alacak. tıpkı geçmişte var olmuş, günümüzde yok olmuş dinler gibi. seleksiyon affetmez.
türkiye'nin yoksun kaldığı düşünce biçimidir.
ilk önce enpati kurabilme hedesi olması gerekir humanist olmak için .
humanizm insanı sevmektir en başta yani kendini sevmeyen kimse insanı da sevemez
sonuç olarak ilk olarak kendimizi sevmeyi öğrenmemiz gerekir , yeni yılda bütün halkımızın kazanması istediğim düşünce şekli .
tüm insanlığı ırk, din, dil ayrımı
olmaksızın sevmek anlamına gelen
düşünce akımıdır. lakin zamanla
evrimleşip "kendi ırkından, kendi
dininden olup kendi dilini konuşanları
sevmek" halini almış olan, üstelik
bu evrimi "darwin'in evrim teori"ne
inanmayanlar sayesinde geçirmiş olan
düşünce akımıdır.
(#14128426)
kendisini savunanların büyük çoğunluğunun "insanlık" adına bir eylem gerçekleştiremedikleri ıspatlanmış akım. sadece sözlüğe bakmanız yeter de artar bile.
vatanseversen faşistsindir, dindarsan yobaz. homoseksüellik normal değil dersen homofobik ilan edilirsin. neden bişey olmak bu kadar yadırgansın ki, neden duygularım kısıtlansın. sana göre sevmediğime sevmiyorum diyemeyeceksem nerde kaldı senin hümanistliğin. hümanizm boktur.
benim bir türlü adaptasyon sağlayamadığım kavramdır. kimse beni sevmezken benim bi takım insanları sevmemi beklemek zaten yanlış olur.
insanlar birbirini artık oturtmadan, ayakta sikebiliyorken, hayal olmuş düşünce yapısı..
"amaaaan sikmişim la derdini, tasasını hele bi kahve yapıp ta içeyim" demek olmasa da öyle algılanılanan kavramdır.
rönesans ve sonrasında ortaya çıkmıştır.