bugün

başına gelen olaylar karşısında insanlar genelde allah'a sitem eder;
allah'ım neydi günahım?
ben insan değil miyim?
rabbim bizi de gör.
insan geniş perspektiften baktığında ancak görebilir, başına gelen her şeyin kendi eseri olduğunu... *
(bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)
(bkz: ne oldum deme ne olucam de)
(bkz: gülme komşuna gelir başına)
yeni doğan bir çocuğun sokağa bırakılması, dövülmesi düşünülünce pek de doğru gibi görünmeyen önerme.
öylesine kötü şeyler görüyoruz ki etrafta, hiç kimse bunu hakedecek birşey yapmış olamaz diyeceğimiz türden.
katılmadığım söz. ama doğruluğuna inandığım bir sözü hatırlattı bana; 'büyük konuşma, kınadığın başına gelmeden ölmezsin'.
sosyal psikolojide bir kuramdır. * türkçesi sanırım adil dünya hipotezidir. kişi başkasının başına gelen kötü bir olayın kendi başına gelmeyeceğinden emin olmak için, zarar gören kişinin başına gelen olayı hakettiğine inanmak ister. özellikle cinsel taciz ve tecavüz olaylarında rastlanır. bir nevi kişinin içini rahatlatması, kendi kendini avutmasıdır. teoriye göre inanış biçimi, "kötü olaylar kötü insanların başına gelir." biçimindedir. çocukluğumuzdan beri okuduğumuz hikayelerin ve seyrettiğimiz filmlerin bir çoğu da bu hipotezi doğrular niteliktedir. en basitinden,
(bkz: pamuk prenses ve yedi cüceler)
bir bakıma kişileri iyi birer birey olmaya da yönlendirmekle birlikte, aslında gerçeklik payı yoktur. (bu kısım bilimsel olmaktan çok kahvekremasi'nın yorumudur.)
katılmadığım önermedir..insan bazen haketmediği ama önüne de geçemediği şeyleri yaşamak zorundadır...bazı insanlar doğuştan şanslı başlarlar hayata kimileri ise yenik..ha böyle doğdu diye böyle öleceke değildir elbet...ama kabul edilmeli kimileri hayatta daha şanslıdır..
insan iyilik ederse iyilik , kötülük ederse kötülük mü bulur ? hiç mi görmedik uğruna fedakarlık ettiklerimizden , çok çabalar , emekler harcadıklarımızdan ihanet..ama neye göre kime göredir iyilik , kötülük...
"ben şöyle yaptım böyle ettim de bak böyle oldu" derken , tek taraflı tartılmamalıdır yapılanlar..yaptıklarınız karşınızdakinin anladığı , idrak edebildiği , görebildiği kadar değerlidir... bir görmez göz yüzünden , herkes haketmediği şeyler yaşayabilir..
(bkz: dar ağacında üç fidan)
(bkz: ne suçları vardı neyi hakkettiler)
der susarım.
afrika'da açlıktan ölen çocukları düşünmeniz, yanlış bir söylem olduğunu anlamanıza yeterli olur heralde.
herkes nasıl yaşamak isterse öyle yaşar demek daha dogru olacak galiba. bazen hak etmedigimizi düşünsekte bu olay tercihlerimiz nedeniyle oluşmuştur. bazı şeyleri olumlu olarak yaptıgımızı düşünürlen aslında bu yaptıgımız secim başka iyi yada kötü şeyleri oluşturur. genelde bu beklenmedik yada kötü olaylar için kkh üçlüsü sıkca kullanılır. * ama bazen öyle olaylar gelir ki karşınıza bu aslında yine tercihlerimizden dolayı oluşmuştur ama sizin pek bir hatanız yoktur cünkü aşk işin içindedir. ne kadar içiniz yansa da haketmediginizi düşünsenizde bu yaşanmalıdır. (bkz: yok abi ben istedigim gibi yaşamak istiyorum)
(bkz: hiç kimse hakettiğinden fazla değerli değildir) *
bazen yaptığımız şeyler belamızı buldurur, bazen de yapmadıklarımız.
yaptıklarımızın bedelini öderiz bazen. iyi ya da kötü.
10 yasında amcası tarafından falan tecavüze ugrayan kızlar da var ama herhalde onlar hesaba katılmadı işbu entryde. olur olur, yapmıstır bir seyler diyelim, ne diyelim.

(bkz: cisimi yapıyorum cisimi yapıyorum popom kuru kalıyo) de oluyor bazen.

allah korusun.