bugün

istanbul'un ilk metrosudur.
hatalı tabirdir zira kendisi metro değildir. hafif raylı sistemdir o.
bazen yerin altından, bazen de üstünden giden, genellikle yer üstünden giden metro.
istanbul'da m1a ve m1b (yenikapı - havaalanı / kirazlı) hatlarında hizmet veren ulaşım aracı.
(bkz: santimetro)
istanbul'dakisistemi bu sabah itibarıyla kartaltepe/Kocatepe (Forum Bayrampaşa) durağında raydan çıkarak istasyona çarparak yaslanmasıyla yolcuların yüreğini ağzına getirmiştir. Halen seferlerin tek ray üzerinden yapılabildiği sistemde yetkililer basına "Önemli bir şey yok, raydan kaynaklanan bir sorun" deyip geçiştirdikleri bu küçük sorun acaba istason girişinde değil de gayet hızlı bir şekilde yol aldığı bir bölümde olsaydı ne olacaktı?

Ne olacak canım, ulaştırma bakanı çıkıp "Takdir-i ilahi" diyecekti o kadar...

hızlı tren faciasında da öyle olmamışmıydı?

Rabbime sordum, takdir-i ilahi dedi...
raylı sistemlerin kapasite ve hız bakımından sınırlı olanını anlatır. buna örnek olarak tramvay gelir. ama tramvayı da kendi içinde sınıflandırmak mümkündür.

a) cadde tramvayı: cadde kenarlarından ya da caddede araçlarla beraber olarak projelendirilmiş şehir içi raylı sistemidir. kısa mesafeler için idealdir.( genellikle 5/10 km ) bu sistemde araçların saatteki hızı 20-40 km arasındadır.

b) klasik tramvay: cadde tramvayından daha uzun mesafeler için kullanılan raylı sistem aracıdır. genellikle 10-20 km gibi mesafelerde kurulur ve araçların saatteki hızı ortalama olarak 50-70 km arasındadır.
ayrıca bütün bunların yanında araçlar ve sistemler aynı kalmak koşuluyla bu raylı sistemler ağır raylı sistemlere has olan özellikler ile zenginleştirilebilir. yani bu sistemler; yolcu taşıma kapasitesi ve seyrettiği güzergahın diğer araçlardan ayrılması bakımından zenginleştirilebilir fakat bu yinede onları metro yapmaz. buna örnek için (bkz: ankaray)

ha bu arada önemli bir hatırlatma daha. hafif raylı sistemi metroya has bir iki özellikle donatıp hafif metro diye kaktıran beyinlere vereyim. bizi keriz yerine koymasınlar artık. unutulmamalıdır ki hafif metro diye bir kavram yoktur.
aksaray-yeşilköy havalimanı arasında gidip gelen , olmasaydı istanbul trafiğinin hali ne olurdu dedirten ulaştırma aracı..aynı zamanda aksaraydan tramvaya binilerek eminönüne ve kabataşa;kabataştan da füniküler metro ile taksime kadar çıkabilirsiniz..ya yaaa..
ağırını yapmak bize ekonomik ve jeolojik açılardan zor geldiği için hafifini yaptığımız, ortaya karışık buluşumuz.
metromsu, metromtrak anlamina geldigi dusunulen soz obegi. hafif mesrep vardir bi de o ayri.
hem yeraltından hem de yerüstünden giden raylı ulaşım aracı.
ne yaptığı belli değil, hafifliği de ordan geliyor.*