bugün

hafif metro

raylı sistemlerin kapasite ve hız bakımından sınırlı olanını anlatır. buna örnek olarak tramvay gelir. ama tramvayı da kendi içinde sınıflandırmak mümkündür.

a) cadde tramvayı: cadde kenarlarından ya da caddede araçlarla beraber olarak projelendirilmiş şehir içi raylı sistemidir. kısa mesafeler için idealdir.( genellikle 5/10 km ) bu sistemde araçların saatteki hızı 20-40 km arasındadır.

b) klasik tramvay: cadde tramvayından daha uzun mesafeler için kullanılan raylı sistem aracıdır. genellikle 10-20 km gibi mesafelerde kurulur ve araçların saatteki hızı ortalama olarak 50-70 km arasındadır.
ayrıca bütün bunların yanında araçlar ve sistemler aynı kalmak koşuluyla bu raylı sistemler ağır raylı sistemlere has olan özellikler ile zenginleştirilebilir. yani bu sistemler; yolcu taşıma kapasitesi ve seyrettiği güzergahın diğer araçlardan ayrılması bakımından zenginleştirilebilir fakat bu yinede onları metro yapmaz. buna örnek için (bkz: ankaray)

ha bu arada önemli bir hatırlatma daha. hafif raylı sistemi metroya has bir iki özellikle donatıp hafif metro diye kaktıran beyinlere vereyim. bizi keriz yerine koymasınlar artık. unutulmamalıdır ki hafif metro diye bir kavram yoktur.