bugün

Üfürükçü hacı hoca tayfa.
araba para bayılmak için gidip kara kutuyu dönüp gelene verilen rütbe. kutsi bir mertebe safsatasıyla bir nevi ekonomik alt yapı sürekli tekrarlanıyor. arapları zengin etmek din olmuş.
ayrıca din turizm gibi bir gerçek de var, senin ülkende bir sürü medeniyet emeğiyle bir şeyleri bıraksın bir yanda da arabın biri kara kutuyu kutsayıp hiçbir emek sarf etmeden paraları cukalasın.
dünya!
adaletsizliğin göz yaşartıyor.
Ağzım alışmış bir ara herkese hacı diyorum. Neyse Askere gittik, komutanın odasında üst devre bir elemanla dosyaları düzenliyoruz ama çocukla daha tanışmadık, her şey bir an da oldu. Ve ismini bilmediğim için Çocuğa sürekli hacı diyorum. Odaya albay geldi. Lan albayın yanında hacı demek olmaz herhalde diye düşünürken, bir baktım albay da çocuğa hacı dedi. Bu defa da Benim hacı dediğimi duyup, bana kızmak için kendisi de hacı dedi herhalde diye düşünürken hemen akabinde öğrendim ki, meğer çocuğun ismi hacı'ymış amk.
zamanında show tv de yayınlanmış, tuncel kurtiz'in başrolde oynadığı ama sonradan reyting gerekçesiyle iptal edilen diziydi.

dizide bir cemaat vardı bunun lideri de hacı'nın arkadaşıymış ama tabi kendini gizliyordu herif. sonradan suikastlere falan başlıyordu cemaat.

o zamanlar akp-cemaat abi-kardeş'tiler o yüzden pek izlenmedi ve kaldırıldı.

aynısı sağır oda dizisinin başına da geldi. aynı konu orda da vardı.
dilin sürekli değişim ve gelişim içinde olan canlı bir varlık oldugunu kanitlayan bir kelimedir. ilk anlami hacca giden insandan sonra bir diger anlami kankaya evrilmistir. hoca kelimesinin yerini almistir ve agza cuk diye oturur. fazla alisilmamasi gerekir ki zira karisina bile " haci, bu gomlek bana yakisti mi?" diyen tiplere bile rast gelinmistir.
nehaber hacı. güzel argo
Haç farizasını yerine getirmiş Müslüman erkek.
https://31.media.tumblr.c...k8d4nuDa1s9wa4ao1_500.jpg
Adi bilinmeyen yasli kisilerin lakaplarinin basina konulan ad. (bkz: haciemmi Hacianne) .
https://sphotos-a.xx.fbcd...74269415_1853936515_n.jpg
yeni nesil gençlik sayesinde 9 yaşındaki çocukların bile ağzına sakız olan ünvandır. hatta kimilerinin ağzında bu laf o kadar sündürülür ki mutasyona uğrayarak ''hajı'' şeklini alır. türkiye istatistik kurumunun verilerine göre hacı ünvanı kullanımının 10 yıl için de 9 yaşından 5 yaş sınırına çekileceği tahmin edilmekte. biri bu duruma dur demeli!*
ergenlerin birbirine taktığı isim.

- nasılsınız hacılar ????
din buyruklarını yerine getirmek için hacca gitmiş Müslümana verilen ad.
artık söylenmesinin bitmesini istediğim laf. gerçekten ama sinir oluyorum yaw, çok itici ve kıro geliyor. yeter! ayrıca bir ateist olarak daha da sinir oluyorum demeyin lan bunu bana.
bir şeyi kırk kere söylenince gerçekleşecek eylem, şöye ki;

bir aralar benim de çok kullandığım kelimelerden birisiydi. tekel bayi işletiyorum, anlayacağınız alkol işindeyim, dini inancım yok denilecek kadar az belki de bu yüzden gelene gidene hacı diyorum. dükkana müşteri geliyor adamın yaşı başı var buyur hacı abi diyorum, fakat bu kelime ağzımdan istem dışı çıkıyor. adam ilk önce afallıyor...

--dört bira ver
--tamam hacım, başka bir isteğin var mı?
--yok eyvallah

tamamen istem dışı ile oluşan bu cümleler zinciri böyle gelip geçiyor, müşteri alışıyor, hacı dememe eskisi gibi kızmıyorlar. sonra onlar da bana hacı diyor;

--hacı oradan üç bira ver
--verdim hacım

günler günleri, aylar ayları kovaladıkça adımız hacıya çıkar. mahalleye komşu esnaf olarak taşınan pideci daha önce umreye gitmişliği vardır. samimiyetimiz ilerlemiştir. bana sorar;

--gerçekten hacı mısın?

olanı biteni anlatırım. dükkanda iş olmadığı zamanlarda birbirimize gidip geliriz. samimiyetimiz artar, farklı kutuplarda olmamıza rağmen birbirimizi asla kırmayız. o umre görmüş bir hacı, ben ise ateist sayılabilecek bir inançsız. şaka ile karışık o da bana hacı demeye başladı, o bana bildiklerinden anlattı, ben ona bildiklerimi anlattım. sonuç olarak cenab-ı allah takdir ettiyse ikimiz umreye gitmeyi düşünüyoruz. benim meslek konusuna gelince;

kaymakama özel kalem müdürü yaptınız da çalışmadık mı kardeşim. sanki iş var memlekette.
http://www.youtube.com/watch?v=3eV7ATOBq14
samimiyet göstergesidir.

beyfendi desen olmaz, resmi kaçar.
abi desen olmaz, bu ne yakınlık denir.
yeğen desen olmaz, karşındaki yaşça büyükse dayak yersin.

ama hacı öyle mi , değil efendim. içten , sıcak , ne uzak ne yakın , ne dua ne küfürdür.
hacı, hacıt, hacımto, hocu, vs gibi çeşitleri vardır.

geçen gün minibüse bindim. şöföre hacı sağda bırakırmısın dedim. ama adam harbiden hacıydı, tekkeli sakallı bişey, cuk oturdu yani.
kanka, kardeş, abi baba gibi gençlerin kullandığı hitap şekillerinden biri.
aslında bu kelimenin yaygınlaşmasını burhan altıntop sağlamış gibi geliyor bana, zamanında çok kullanırdı burhan ama her nedense hep de samimiyetsiz durumlarda lafı geçiştirmek için falan kullanmış ve bu durum farkında olmadan bu kelimeyi daha da samimiyetsiz hale getirmiş insanların bilinç altında. misal:

-naber kanka?..

-naber panpa nasılsın?..

-naber abi ya?..

-naber baba?..

-naber kardeşim?..

-hacı naber yıaa?..

çok samimiyetsiz durmuyor mu hacı...
yeni yetme üniversiteli gençliğin birbirlerine sesleniş şeklidir.
bir de sonuna 't' harfini ekleyerek onu 'hacıt' yaparlar. sonra eve gittiklerinde etrafındaki herkese -buna anne baba da dahil- hacı, hacıt demekten kendilerini alamazlar.
acınası insanlar topluluğu tarafından anlamı çarpıtılmış bir sözcük daha. bir arkadaşa arkadaş argosu kullanarak seslenileceğinde, "abi, dostum, oğlum, kızım" hatta "hocam" bile yeterlidir.
Muhtemelen şu anda camide dua ediyordur.
kanka, hafız, dayı anlamlarındaki kullanımının kendisine sadece misak-ı milli sınırları içinde yer edindiğini düşünürken orta doğu'da da aynı anlamda kullanıldığını görünce yunanlılarla (bkz: yunanlı) giriştiğimiz baklavayı kim icad etti rekabetinin bir benzerini, milli mücadele esnasında bizi sırtımızdan bıçaklayan araplarla (bkz: bütün orta doğululara arap deme sorunsalı) başlatabileceğimizi düşündürten dört harfli büyülü sözcük.
farklı cinslerin birbirlerine hacı hacı diyip sevgili oldukları görülmüştür. Arkadaşlığın simgesi olmaktan çok sanırım bir yakınlaşma sözcüğü olarak göz doldurmaktadır artık.
(bkz: google earth ile hacı olmak)
güncel Önemli Başlıklar