her namaz kılan müslüman günde 5 kez abdest alır ve bu yüzden vücudunda çok az kir barındırır. işte müslümanlıkta temizliĞin en asgarisi bile günde beş kez yıkanmaktan geçer. islamiyet dininin en çok önem verdiği şeylerden biriside temizliktir. çoğu ibadet temizlikle başlar.

Edit : gelen yorumlar üzerine söylüyorum. Dikkat ederseniz açıklamada en asgarisi bile günde 5 kez abdest almaktır diyorum. sen git kardeşim 5 yıkanmanın üstüne iki günde bir normal banyonu yap tertemiz yaşa.
(bkz: din kültürü kitabı gibi entry girmek)
affedersiniz ama camiler abdestli kişilere rağmen her bayram ayak kokuyor. açıkçası bugüne kadar ayak kokusu duymadığım bir camide namaz kılmadım.
Abdest almayı yıkanmak sanan yazar beyanı. Yüzü kolları yıkayıp başı ve ayağı ıslatmakla, burnu fışlamakla temiz olunmuyor. Asıl kokan yerler koltukaltı ve genital bölgeler ki en ihmal ettiğiniz bölgeler buralar. Ama yok amk günde 5 kere abdest alıyonuz hee!
gerçekten kirli insanlar, yani çamur içinde toprak içinde çalışmış insanlar için doğru önermedir. abdest alınıdığı sırada bu kaba kirler vücuttan alınırlar.

şehir hayatında standart bir ortamda çalışan bir insanın vücudunda ise eğer vücutta su ile temizlenecek kaba kir (toz, toprak, çamur, pas... etc) yok ise abdest almak ayrıca bir temizlenme sağlamaz.

su, mikrobiyal bulaşma ve üreme için kaynak görevi gören kaba pisliklerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. ancak bu mikrobiyal yük veya daha küçük kirlilik kaynaklarının uzaklaştırılması için sabun gibi yüzey gerilimini etkileyen maddeler kullanmak ve/veya yoketmeye yönelik dezenfektan kullanmak gerekir.

standart bir şehir insanının ayakları zaten temizdir. kapalı ayakkabı ortamındaki nem, mikrobiyal üremeyi arttırdığı için ayak kokusu oluşur. eğer ayaklar sadece su ile yıkanırsa, kurulansa bile tekrar çorap giyildiğinde daha nemli hale gelecektir. bu durumda burada bir temizlikten ziyade, mikrobiyal üremeyi hızlandırıcı etki yapılmış olur. bu nedenle sabunla düzgün şekilde yıkanıp yeni çorağplar giyilmediği sürece ayağın su ile her yıkanışı, ayak kokusunun zamanla daha da hızlı şekilde artmasına yardımcı olur.

yani sadece su ile yapılan temizlik, çok kirli bir ortamda büyük kirleri uzaklaştırdığı için geçerli olabilir ancak zaten kaba kir bulundurmayan bir ortamı nemlendirmek mikrobiyal üremeyi artırmak dışında bir işe yaramayacağından dolayı temizlik olarak nitelendirmek yanlış olur.

sonuç: su tek başına mikrobiyal gelişimi, dolayısı ile kokmayı destekler. ancak uygun temizlik malzemeleri ile birlikte kullanıldığında temizlik gerçekleşmiş olur.
doğrudur. arkadaş o belediye otobüsleri ahır gibi kokuyor lan bazen. hiç mi denk gelmediniz .mına koyayım? su yüzü görmeyen bir kesim var ve bu kesim ciddi manada büyük. leş gibi kokuyorlar işte. hadi inancın zayıftır vs. git banyo yap lan. nasıl bir burun var? kokuyu da mı almıyorsunuz?
efenim bir hususa dıkkat çekmek gerektıgınde gereklı acıklamayı yapmak gerektıgınde işin öz kısmına detayına da bakmak lazım. Yüzeysel bakıldıgında işte böyle karman çorman oluyor. Hz. Peygamberin (s.a.v.) bahsi geçen hadisinde vurgulamak istediği husus günahlardan temizlenmektir kı hakıkaten de öyledir. Yoksa her müslüman elbette belırlı perıyotlarla hatta musluman dıye kısıtlandırmayalım ınsanoglu belırlı perıyotlarla banyosunu yapmalı güzelce temızlenmelıdır.

Edit: amma ve lakın bir gerçektir ki abdest almakta insana hem bir ferahlık hem de bir temizlik saglar bu inkar edilemez elbette. Fakat o hadıste dıkkat cekılmek ıstenen husus bu degıldır.
abdest almanın amacının vücuttaki elektriksel yükü nötr hale getirmek olduğunu anlayamayanların tavsiyesi.
(bkz: teyemmüm)