bugün

özgür yazılım dünyasının özgürlüğünü koruyabilmek, açık kaynak yazılımlar geliştiren community'lerin sırtından çakalca para kazanmanın önüne geçmek için free software inc. tarafından şarta bağlanmış lisanslama yöntemi.

şöyle der kısaca; açık kaynak kodlu herhangi bir yazılımı alabilir, değiştirebilir, değiştirilmiş halini satıp para da kazanabilirsin... ancak kodlar yine açık (free) olacak.

robin hood benzetmesi yapıyorlar ki pek uygun değil. kimsenin kimseden bir şey gaspedip, başkalarına dağıttığı bir durum yok. "benim yaptığımı al kullan, ama sen de başkalarının alıp kullanmasına engel olamazsın!" diyorlar. ne güzel...
GPL - GNU General Public License - GNU Genel Kamu Lisansı

Kısaca, GPL, FSF tarafından geliştirilen ve kamunun kullanımına sunulan bir bilgisayar lisansıdır. GPL pek çok özgür yazılım tarafından kullanılmaktadır. GPL'in en fazla kullanıldığı platformlardan birisi Linux işletim sistemidir.

GPL altında yayınlanan bir yazılımla her istediğinizi yapamazsınız. Örneğin o yazılımı, beraberinde kaynak kodları olmaksızın dağıtamazsınız. Başka birisinin dağıtım haklarını kısıtlayamazsınız.

Bir yazılımı GPL altında yayınlamak, yazara telif hakkı güvencesi altında, yazılımının başkaları tarafından özgür yazılım felsefesine aykırı olarak dağıtılamayacağı güvencesini verir.

Örneğin herhangi bir telif hakkı almaksızın bir yazılım geliştirdiniz ve bu yazılımı ilgili kaynak kodları ile birlikte yayınladınız. Sizin bu yazılımınızı beğenen büyük bir yazılım şirketi yazılımınızı aldı, ufak bazı değişiklikler yaptı ve büyük bir reklam kampanyası ile birlikte, üstelik de kapalı olarak, kar amacı ile dağıttı. Böyle bir durumda, telif hakkı almadığınız ve bir lisans uygulamadığınız için yapacağınız en ufak bir şey yoktur.

Yazılımınızı GPL lisansı ile yayınlamış olsa idiniz, telif hakkı sizde olacaktı. Üstelik ilgili büyük şirket yaptığı ufak tefek değişikliklerin de kaynak kodunu açık olarak dağıtmak zorunda kalacaktı ve kapalı bir sistem içerisinde sizin yazılımınızı kendi amaçları için kullanamayacaktı. Amacınız -- yani yazılımınızın özgür bir yazılım olarak yaygınlaşması -- hedefine ulaşacaktı.

GPL, yazarın haklarını korumakla beraber, orjinal esere ufak tefek eklemeler yapanlara ve bu eseri dağıtanlara yükümlülükler getirir. Bu yükümlülüklerin ne olduğunu öğrenmek için özellikle GPL'i okumakta yarar vardır.

kaynak: deniz akkuş

ayrıca (bkz: lgpl)