bugün

25 etylül 1932 de doğuğ 4 ekim 1982 de hayata gözlerini yuman canadalı meshur piyanist.özellikle Johann Sebastian Bach yorumları ile tanınmıştır.ayrıca richard wagner in eserlerinide piyanoda yorumlamıslığı vardır. (bkz: ukte doldurdum)
bach'ın goldberd varyasyonları'nı en iyi çalanlardan biri olan piyanist.
goldberg çeşitlemeleri yanılmıyorsam nasa tarafından uzaya gönderilmiş, olası uygarlıkların bize dair edinebileceği bilgi kaynakları arasına sokulmuştur. çalarken bir yandan homurdanmasıyla bilinir. mozart'In türk marşı'nı yavaş, beethoven'in moonlight sonata bölümlerini ise hızlı çalar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Glenn_Gould
dahi-deli türünün gerçek bir örneği, piyano hayatımdaki idolüm. bach, brahms, schoenberg'in eserlerinin kendine özgü bir anlayışla olmakla beraber, oldukça marjinal yorumlarını kayıt dünyasına kazandırmıştır.
celibidache* kayıt, glenn gould da konser sevmez.

kendine özel piyano sandalyesinden kalktığı zamanlar ne düşünür,nasıl bir insandır bilmek isteyenler için röportajları idealdir.

icracılığına gelince: bana göre piyanist falan değildir. ben, bach yorumlarında bastığı her seste bir koro duyarım.
piyano hocalarımızın bizlere;

'' siz piyano sınavında böyle çalsanız sınavı geçemezsiniz ama o glenn gould, o çalıyor. ''

diye tanıttıkları piyanist.
0:00 3:40
bach eserlerinde enerjiyi açığa çıkarmış sanki. teknik olarak çok ayrıksı ama bi yandan da kendine çeken bi yorumcu.

https://www.youtube.com/w...?v=GokEz4bbZP4&t=232s
arkadan duyulan sayıklamaları ve oturuşuyla piyanoyla ne denli bütünleştiğini anlayabiliyorsunuz. dahi olmayabilir ama son yüzyılda görüp görebileceğimiz en müthiş sanatçılardan birisidir. eğitim aldığı horowitz de bu denli iyi bir piyanist olmasında şüphesiz büyük bir rol oynamıştır. ayrıca kendisi piyanist kelimesinden nefret eder kendisine piyano sanatçısı dermiş.
20. yüzyılın en iyi piyanistiydi.

tam bir efsaneydi. anlık dokunuşlarıyla notalara ruh verirdi.

üstadın da dediği gibi ışıklar içinde uyusun.
"ermiş" tir o. kelimelerle anlatılamaz. görevini tamamlayıp 50 yaşında çekip gitmiştir. kendini fazla göstermeyi sevmeyen, insanlardan uzak yaşayan, büyük bir dehaydı.

insanlık 1982 yılında en büyük oğullarından birini kaybetti !!