bugün

faul yapılması halinde, faul yapılan takımın serbest vuruş kullanmasıdır.
dışına çıkıldığında hakem tarafından önce uyarıldığınız sonrada silik (kırmızı kart) yapıldığınız kurallar.
Futbolcular kendi takiminin simgesi olan forma giyerler. Her oyuncunun formasi üzerinde farkli bir numara yazilidir. Yalnizca kaleciler, öbür oyunculardan kolayca ayirt edilebilmesi için farkli renkte forma giyer. Bütün futbolcular, bu oyun için uygun biçimde üretilmis özel ayakkabilar kullanirlar.
Futbol alanidikdörtgen biçimindedir ve uzunlugu 90-120 metre, genisligi ise 45-90 metredir. Ancak uluslararasi maçlarda bu ölçüler uzunluk 100-110 metre, genislik 64-75 metredir. Uzun kenarlara taç çizgisi, kisa kenarlara kale çizgisi denir. Futbol sahasinda taç çizgisi kale çizgisinden daima uzun olmalidir. Iki taç çizgisi arasinda uzanan ve alani tam ortasindan ikiye bölen çizgiye ise orta çizgi adi verilir. Orta çizginin tam ortasinda 9,15 metre yariçapinda bir çember bulunur ve bu çembere de orta yuvarlak ya da santra yuvarlagi denir. Karsilasma bu çemberin içinden yapilan vurusla baslar. Karsilasma baslamadan önce oyuncular, kendi yari alanlarinda yer alirlar. Kale çizgilerinin tam ortasinda birer kale bulunur. Kale iki kale diregi ve bir üst direkten olusur.Iki direk arasi 7,32 metre, üst diregin yerden yüksekligi ise 2,44 metredir. Futbol topunun çevresi 68-70 cm, oyunun baslangicindaki agirligi ise 410-450 gram arasinda degisir.
Kale önlerinde kale çizgisine bitisik olmak üzere 40,32 x 16,50 metre boyutlarinda ceza alani bulunur. Kalecilerin topu elle tutabildikleri tek yer burasidir. Bu alan içinde, kalenin hemen önünde 18,32 x 5,50 metre boyutlarindaki baska bir alana da kale alani (altipas) denir. Ceza alani içinde rakip oyuncuya yapilan fauller ve kaleci disindaki futbolcularin elle topa dokunmalari dahil 9 kusurlu hareket olarak nitelendirilen hareketler penaltiyla cezalandirilir. Penalti atisi, ceza alani içinde kale çizgisinin ortasindan 11 metre uzakliktaki penalti noktasindan yapilir. Kaleci, top penaltiyi atan oyuncunun ayagindan çikmadan öne dogru hareket edemez, yalnizca kale çizgisi üzerinde saga sola hareket edebilir.
Hakem kurallari çigneyen takimi serbest vurus karariyla da cezalandirabilir. Serbest vuruslarda, rakip takimin oyuncularinin topa vurus noktasindan en az 9,15 metre uzakta durmalari gerekir. Eger bir oyuncu rakip oyuncuyu sakatlayacak ölçüde sert ve kasitli faul yaparsa, orta hakem bu oyuncuyu sari ya da kirmizi kartla cezalandirir. Kirmizi kart gören oyuncu oyundan çikarilir ve takimi eksik oyuncuyla oyunu sürdürmek zorunda kalir. Üst üste iki sari kart gören oyuncu da kirmizi kart görmüs durumuna düser. Futbol oyununda bir baska ceza atisi da ofsayttir. Top hücuma geçen takimin oyuncusuna atildigi sirada, o oyuncu ile kale arasinda, kaleci disinda karsi takimdan en az bir oyuncu yoksa ofsayt karari verilir. Ofsayt yalnizca karsi takimin oyun alani içinde gerçeklesir.
Top hücumdaki takiminin oyuncusunun ayagindan aut çizgisi disina çikarsa aut olur. Bu durumda top alti pas içinden yeniden oyuna sokulur. Top savunma halindeki takimin oyuncusuna çarparak aut çizgisinden disari çikarsa korner olur. Bu durumda hücum etmekte olan takim tarafindan topun çiktigi bölümdeki köseden kaleye korner ya da köse atisi denen bir atis yapilir. Top taç çizgisi üzerinden oyun alaninin disina çikarsa taç olur ve top karsi takimin oyuncusu tarafindan disari çiktigi noktadan oyuna sokulur. Taç atisi elle yapilir. Taç ve korner atislarindan ofsayt kurali uygulanmaz.
Futbol dört hakemin yönetiminde ve gözetiminde oynanir. Bir orta, iki de yan hakem bulunur. Oyunu orta hakem yönetir ve verdigi kararlari kesin olarak uygular. Taç çizgisi üzerinde görev yapan yan hakemler ise, topun oyun alaninin disina çikisini, ofsaytlari isaret etmenin yani sira faullerde, elle oynamalarda, golü belirlemede, oyuncu degisikliklerinde orta hakeme yardimci olurlar. Oyun alaninin yarisindan sorumlu olan yan hakemler, orta hakemi ellerindeki küçük bayraklarla uyarirlar.
Futbol karsilasmasi, her biri 45'er dakikalik iki devrede oynanir. Iki devre arasinda 15 dakikalik ara verilir. Oyun içinde çesitli nedenlerin yol açtigi duraklamalarin süresi dördüncü hakem tarafindan belirlenir ve bu süreler her devrenin sonuna eklenir.
Eger bir maçta kaybeden takim elenecekse ve maç berabere biterse; ya da iki maç seklinde oynanan(iki takimin sahasinda birer maç) bir eleme turu sonucunda takimlarin galibiyet, beraberlik, yenilgi ve gol averajlari ayni ise 90 dakika sonuna 15'er dakikalik iki devre eklenir. Bu iki devrenin sonunda herhangi bir takim digerine skor ya da averaj üstünlügü(iki maç seklinde oynanan eleme turlarinda) saglamissa maç bu takimin lehine sonuçlanir. Eger esitlik bozulmamissa seri penalti atislarina geçilir ve bir takim galip gelene kadar karsilikli penalti atislari kullanilir.~http://www.spor-malzemeleri.com/futbolnedir.php~

futbol formatı budur. kavraması zor da olsa çok zevklidir.
güncel Önemli Başlıklar