bugün

yakın geçmişte ve günümüzde analog fotoğraf makinelerinde kullanılan fotoğraf filmlerine verilen isimdir. 24 x 36mm oranındadır bu filmler.
şu an ise bu format, bazı dslr makinelerde kullanılan algılayıcıların boyutlarını belirlemektedir.
örneğin, nikon d3, canon eos 5d, kodak dcs pro slr gibi..
sektörüne göre makine değiştirmeyi gerektiren sensör tipi. şahsi görüşüm doğa, spor vb fotoğrafta crop sensör, fashion, still life, abstract vb fotoğrafta full frame kullanılmalıdır. maksatta değişkenlik sebebi sadece crop oranı ve hızdır. nikon d4 ve canon 1dx gibi iki makineyi ayırırsak, full frame yavaştır, crop factor ise hızlı. canon' dan örnek verilecek olursa doğa çekiminde 7d, katalog çekiminde 5d.
sağlam profesyonel bazda kullanıcılar için olayı bitmekte gibi duran fotoğraf makinesi özelliğidir diyelim.

çünkü teknoloji ve sektör ilerliyor. orta formatın gücü biliniyor. her sektör için farklı makine, farklı sensör kullanılır.

dünya şuna dönüyor; aynasız, full frame aynasız ve özellikle orta format. artık daha küçük boyutlarda ve daha düşük fiyatlarda orta format bulmak mümkün. yani en baba fotoğrafçılar body ve sensör boyutu yüzünden ff makineleri bırakıyor.

buraya yazıyorum, 5 sene sonra full frame i yere göğe sığdıramayanlar, muhakkak ff olsun diyenler, ff 'e dönüp bakmayacaklar bile.
Full frame'in bitip bitmeyeceğini bilmiyorum. Fakat profesyonel video kamera sensörlerinin büyük olması gerekeceğini biliyorum. Çünkü video kamera saniyede onlarca fotoğraf çekiyor. Yani Hareketli görüntü üretiyor. Örtücü hızı belirli. (Electronic shutter) Dolayısıyla daha çok ışık alması lazım. Daha çok ışık alması için ya ortamda düzgün bir aydınlatması olmalı ya da sensörün ışığa daha duyarlı olması lazım. işte sensörün büyük olması, daha büyük bir diyafram açıklığı ve dolayısıyla sensöre daha fazla ışık girmesini sağlıyor. Bu da çekim yapılan her yana aydınlatma götürmeden çekim yapabilmeyi sağlıyor. "Full frame" midir bilemiyorum fakat, mesela düğünlerde kullanılan kameraların sensörleri büyük. Bu yüzden iyi aydınlatılmamış ortamlarda bile çok daha iyi görüntü sağlıyorlar. Kısacası, fotoğrafçılar kullanmasa bile büyük sensörlerin profesyonel video kameralar için vazgeçilmeyecek bir konfor olduğunu düşünüyorum. Bilemiyorum belki teknoloji daha da ilerler. Çok Daha küçük sensörlerle daha az aydınlatılmış ortamlarda da başarı sağlanır.